Utisak:Afera prisluškivanje skandal

Za Vladu biće ključno rešavanje ekonomskih problema, Dačić je Kosovom ojačao svoju poziciju, afera prisluškivanje je veliki skandal, ocenjeno u Utisku nedelje.

Izvor: B92

Nedelja, 04.11.2012.

22:20

Default images

Afera prisluškivanje koja poslednjih par dana potresa vladu je veliki skandal ističe Dušan Pavlović, ali dodaje da je i reakcija Aleksandra Vučića bila mlaka i pomirljiva nakon objavljivanja tih saznanja.

"Činimi se da SNS nema dovoljno ni hrabrosti ili ne želi da momentalno narušava balnas u vladi i pred toga što je popularnost naprednjaka znatno porasla. Kad se pojavila vest o prisluškivanju ja sam očekivao da će se iz SNS dići kuka i motika, ali način na koji reaguju na jednu takvu stvar pokazuje da oni ne mogu ili ne žele da to isteraju dalje na čistac, baš sada", rekao je profesor FPN-a Dušan Pavlović.

Urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković na smatra da je ta afera sramota za državu i da je stvar eskalirala kada je izašao Vučićev listing, dodajući da je najopasniji deo te priče mogućnsot praćenja kretanja osobe na osnovu prisluškivanja telefona.

Govoreći o rezučtatima rada u prvih 100 dana nove Vlade Srbije Žarković isitče da je ona za to vreme započela tri krupne stvari - borbu protiv korupcije, Kosovo i novi budžet za 2013.

"Pitanje je da li će to sve što je započela moći da ostvari. Jedino je imati ideju, a drugo je sprovesti tu ideju. Svašta su počeli ali je pitanje da li će sve to moći kroz srpsko institucionalno rastrojeno društvo to da sprovedu", kaže Žarković i dodaje da će za ovu vladu biti ključni drugih 100 dana", rekao je Žarković u Utisku nedelje.

Dušan Pavlović smatra da je u prvih 100 dana rada nova Vlada dobila prolaznu ocenu i da u narednom periodu neke aspekte mora prilično da unapredi i poboljša ako želi da ostvari neki rezultat.

"Ona bi trebalo da menja pre svega dosadašnju ekonomsku politiku koja zahteva dosta revizije, novih pristupa i pogleda", kaže Pavlović. Ekonomski analitičar Saša Radulović smatra da je u prvih 100 dana najviše urađeno u borbi protiv korupcije ali da li će se tek kasnije videti da li je zaista i bilo rezultata.

"Ekonomska politika je ista kao i što je bila do sada, a o zdravstvu i obrazovanju koje bi trebalo da budu važne teme, tu nisam video neke velike promene.
Videćemo šta će dalje biti, a ekonomija je najveća opasnost za novu vladu", ističe Radulović.

On isitče da u ovoj vladi postoji politička volja da se borba protiv korupcije istera do kraja, ali to mora da se uradi na sistemski način


i da se time bave institucije sistema policija, tužilaštvo i sudstvo, a ne da tu temu na dnevni red stavljaju pojedini političari.

"Od SNS očekujem sistemska rešenja i građane treba da interesuju nezavisne institucije sistema koje će se boriti protiv korupcije, a ne da partije prave čistke i pritiske", rekao je Radulović. On je dodao i da misli da Mišković ne može da sruši vladu i da je to više stvar percepcije nego realnosti.

Dragoljub Žarković isitče da je najveći interes srpskog društva je da se 24 prijave Saveta za borbu protiv korupcije zatvore.

"Kod mene postoji doza skepse da će bilo šta u toj borbi protiv korupcije da se do kraja uradi jer su URS i SPS bili i u prošloj vladi, tako da je ta borba protiv korupcije vrlo neizvesna. Pravnici koji su radili te ugovore za te 24 sporne privatizacije jači su pravnici od pravobranilaca i što se tiče slučaja Delreal, Savet Verice Barać je naveo da je problem u zakonu koji je dozvoli takvu konverziju zemljišta kojom je oštećena država", napominje Žarković.

On dodaje i da bi prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić službe koje kontroliše trebalo više da stegne "a ne da curi na sve strane po medijima i društvu jer u borbi protiv korupcije treba pokazati više ozbiljnosti a manje galame".

Dušan Pavlović podseća da se i ranije često pominjanje imena Miroslava Miškovića koristilo za potrebe da se podigne rejting u javnosti.

"To je koristio i Boris Tadić, a videćemo da li kada to radi Vučić tu zaista nečega ima. Vučič ima kratku istoriju uspešne borbe potiv korupcije ali moramo da pustimo da vidimo šta dalje biti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: