Vučić nastavlja posetu Nemačkoj

Potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić nastavlja posetu Nemačkoj, gde će se susresti sa nemačkim ministrom za razvoj i tehnologiju Dirkom Nibelom.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

00:06

Default images

Vučić će uz najviše državne počasti biti dočekan u Ministarstvu odbrane na razgovoru sa državnim i parlamentarnim sekretarom Ministarstva Kristijanom Šmitom.

Vučić će se sastati i sa savetnikom kancelara Angele Merkel za spoljnu politiku Krištofom Hojzgenom, zatim sa savetnikom kancelarke za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i drugim političarima.

Vučić, koji završava svoju posetu Berlinu, je juče, prvog dana, razgovarao sa nemačkim vicekancelarom i ministrom privrede Filipom Reslerom i prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju i strateškoj saradnji između Elektroprivrede Srbije i nemačkog energetskog koncerna RWE.

Vučić je posle potpisivanja Memoranduma i razgovora sa Reslerom rekao da očekuje znatno produbljivanje saradnje dve zemlje u oblasti energetike, ali i u drugim oblastima.

On je izjavio da je Nemačka strateški partner Srbije i ukazao na značaj daljeg jačanja političkog dijaloga između Srbije i Nemačke na najvišem nivou.

"Nemačka strana je insistirala na funkcionisanju pravne države i postojanju dobrih uslova za investitore. Ono što smo mi mogli da tražimo je da Nemačka što pre krene u realizaciju ovog Memoranduma, da završimo sve u vezi sa birokratskim procedurama u najkraćem roku i da krenemo u gradnju Termoelektrane Nikola Tesla 3, što je za nas od životne važnosti", izjavio je Vučić.

On je ukazao da iza Memoranduma o energetskoj saradnji ne stoji samo EPS, nego i cela Vlada Srbije.

Vučić, koji je u prvoj oficijenoj poseti Nemačkoj posle formiranja vlade Srbije, takođe je izrazio interesovanje za intenziviranje parlamentarne saradnje dve države.

On je posebno naglasio važnost unapređenja ekonomskih odnosa u oblasti energetike, infrastrukture i auto-industrije.

Vučić je nemačkim kolegama ukazao i na značaj podrške koju Nemačka pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

"Srbija je čvrsto opredeljena za unapređenje ekonomske saradnje i posvećena sprovođenju i implementaciji reformi, jačanju pravne države, kao i borbi protiv kriminala i sistemske korupcije", istakao je Vučić.

Resler je naglasio da su Nemačka i njene kompanije zainteresovane za unapređenje saradnje i da očekuje od Srbije jačanje pravnih okvira za poslovanje i ostvarivanje makroekonomske stabilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: