U SAD 39 odsto naših doktora nauka

U svetu je registrovano 7.000 srpskih doktora nauka, a najveći broj radi u SAD, čak 39 odsto, kaže profesor dr Jovan Filipović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

23:45

Default images

Najveći broj srpskih doktora nauka u dijaspori živi u Sjedinjenim Američkim Državama – 2.400 ili oko 39 odsto, a zatim u Kanadi (15 odsto), Velikoj Britaniji (10 procenata) i Nemačkoj (sedam odsto). Ima ih i u Australiji, Holandiji, Švedskoj, Austriji, Francuskoj, Sloveniji, Italiji i Španiji, a najmanje u Kini, Japanu, Poljskoj i Grčkoj.

Najveći broj naših doktora nauka radi na univerzitetima (oko 40 odsto) i u nekoj biznis-sferi (44 procenata). U našoj dijaspori većinu titula drže muškarci, dok je žena oko 40 odsto, što je sličan procenat kao i u Srbiji, piše Politika.

Ovo su samo neki od podataka do kojih je tokom višedecenijskog istraživanja došao profesor dr Jovan Filipović, prodekan za kvalitet i međunarodnu saradnju Fakulteta organizacionih nauka i izvršni direktor „Grupe za prosperitet Srbije”. On kaže da podaci pokazuju da je u svetu registrovano 7.000 naših doktora nauka iako se smatra da ih je možda čak i 20.000:

"Naših naučnika ima u svim oblastima – najveći broj se bavi inženjerskim disciplinama, privrednim naukama, ali i društvenim i prirodnim, poput prava i medicine."

Na pitanje kada je počeo sa prikupljanjem podataka i na koji način popunjava bazu, dr Filipović odgovara da se dovija na sve moguće načine i da je počeo još 1988. godine, kada je otišao u Ameriku, gde je završio magistarske, pa doktorske studije.

"Popunjavam bazu preko poznanstva, javljaju se ljudi i sami, pratim medije, pretražujem internet, idem na kongrese koji se organizuju u našoj zemlji, jer na svakome od njih, bez obzira na temu, uvek dolaze i predavači iz inostranstva i to nigde ne ostane zabeleženo, osim kod mene. Vi kada objavite priču sa nekim naučnikom, ja takođe pribeležim, a javljaju mi se i roditelji da obaveste da je njihovo dete diplomiralo u određenoj zemlji," objašnjava dr Filipović, koji je svojevremeno bio i državni sekretar za dijasporu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: