Miting opozicije trajace tri sata

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2000.

20:11

Default images
Pred miting udruzene opozicije koji se odrzava u petak u 15 h, clan organizacionog odbora mitinga udruzene opozicije Andjelko Trpkovic izjavio je za B2-92 da su pripreme za ovaj protest, koji se odrzava u petak u 15 h, u zavrsnoj fazi. Skup ce potrajati najmanje tri sata, ozvucenje ce biti jedno od najacih ikad instaliranih na tom prostoru, dok ce u obezbedjenju mitinga ucestvovati predstavnici svih opozicionih stranaka, rekao je Trpkovic i dodao da nece biti promena u redosledu govornika na ovom skupu.

Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic pozvao je u cetvrtak gradjane da dodju na zajednicki miting opozicije 14. aprila u Beogradu i izrazio ocekivanje da ce skup proteci bez incidenata. Micunovic je na konferenciji za novinare rekao da se pripreme za miting na Trgu Republike "odrzavaju normalno", ali da vec nekoliko dana traje i "antipropaganda vlasti". U tom kontekstu naveo je, kako je rekao, pirotehnicke pripreme za miting, aludirajuci na podmetanje eksplozivne naprave ispred prostorija vracarskog odbora Socijalisticke partije Srbije. "Sve pokusavaju da bi odgovorili gradjane da se pojave na mitingu”, zakljucio je Micunovic. "Ja sam sada cuo da postoje izvesne kontrole, blokade i itd. Nemam nista protiv da se kontrolise da se ne nosi oruzje..., ali da se ljudima ne sprecava kretanje. S druge strane sve se cini da se spreci dolazak, ukljucujuci i ovu filmsku pirateriju - da mozete gledati filmove na televiziji i umesto u bioskopima sedeti u kuci dzabe. Samo sto jos ne sluze i viski i kikiriki, samo da ostanete kod kuce i ne dodjete na miting. Ja verujem da ce veliki broj gradjana doci na miting iz prostog razloga sto hoce da pokazu da su nezadovoljni i hoce da cuju ima li kakve nade, bar od onih koji zele promene. Mi sad imamo priliku da gradjanima kazemo kako ce izgledati demokratska Srbija sutra", rekao je Micunovic.

Lideri opozicionog bloka Savez za promene Vladan Batic, Milan St. Protic i Goran Svilanovic pozvali su u cetvrtak Beogradjane da dodju na zajednicki miting i izrazili ocekivanje da ce taj skup na Trgu Republike proteci bez incidenata. Milan St. Protic je ovom prilikom rekao: "Od sutra do trenutka izbora na nama je da ubedimo gradjane da je pitanje svih pitanja u ovoj zemlji nasa buducnost, i ukoliko u tome uspemo onda ce dan izbora i rezultat biti odredjen i resen unapred. Odluka o sudbini ove zemlje i ovog naroda i svakoga od nas je u nasim rukama i samo od nas zavisi da li smo na visini zadatka da do tog rezultata stignemo".

Predsednik Izvrsnog odbora (IO) Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije (SNV KiM) Momcilo Trajkovic takodje ce govoriti na mitingu opozicije. Trajkovic je u izjavi Beti pozvao sve prognane i raseljene Srbe sa Kosova da dodju na miting i podrze zahteve demiokratske opozicije Srbije. Zahtevi demokratske opozicije su usmereni ka mirnom smenjivanju rezima u Srbiji i prevremenim izborima u Srbiji, podsetio je predsednik IO SNV KiM. "Sansa Kosova je jedino u demokratskim promenama i demokratskoj Srbiji", naglasio je Trajkovic. "Sto se pre to ostvari, vece su sanse da Kosovo bude reintegrisano u Srbiju i Jugoslaviju", podvukao je Momcilo Trajkovic.

“Medju liderima opozicije vladaju vrlo dobri odnosi i atmosfera pred miting je odlicna”, saopstio je na konferenciji za novinare Socijaldemokratije, clan predsednistva stranke Meho Omerovic. On je posebno naglasio da ce u petak na Trgu Republike biti svi kojima je stalo do buducnosti, kojima je dosta terora, nasilja, bezakonja, terora, bede – svi kojima je stalo do promene vlasti.

Predsednik Koalicije "Sandzak" Rasim Ljajic potvrdio je da ce govoriti na mitingu opozicije u Beogradu. Ljajic je agenciji Beta rekao da su u Koaliciji "Sandzak" bili u dilemi da li da on govori na mitingu zbog optuzbi da delujuci sa srpskom opozicijom "izdaje bosnjacke nacionalne interese". “Medjutim, na sinocnjoj tribini u Novom Pazaru, posvecenoj konceptima regionalizacije Srbije, gradjani su skoro stoprocentno podrzali moje ucesce na mitingu opozicije", rekao je Ljajic.

Izvrsni odbor Nezavisnog udruzenja novinara Srbije odlucio je da njihov predstavnik ucestvuje na mitingu udruzene opozicije. Generalni sekretar udruzenja, Dragutin Rokvic, rekao je za nas program da na mitingu nece podrzavati politicke stranke, vec promene i naglasio da ce se NUNS i na isti nacin boriti protiv buduce vlasti koja bude atakovala na slobodu informisanja.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata od svog nastanka podrzava promene, i zato poziva sve radnike da dodju na miting udruzene opozicije, rekao je na konferenciji za novinare predsednik ovog sindikata.

Vise od hiljadu penzionera okupilo se u cetvrtak na Trgu Nikole Pasica da po trideset sesti put u proteklih nekoliko godina protestvuje zbog slabog materijalnog polozaja. Posle mitinga usledila je i setnja centralnim gradskim ulicama koja je protekla bez incidenata. Na samom skupu je receno da penzioneri zive u bedi, u zemlji koja jedina na svetu ima osam meseci, jer se godisnje isplacuje osam penzija. Iako pozvan, na mitingu se nije pojavio republicki premijer Mirko Marjanovic koji je trebalo da objasni zbog cega je materijalni polozaj najstarijih toliko los. Predsednik gradskog odbora sindikata penzionera Beograda Dana Mitkovic pozvala je najstarije gradjane da sutra podrze miting opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: