U Novoj Varoši samo ćirilica

Skupština opštine Nova Varoš odlučila da se kao obavezno pismo u toj opštini koristi ćirilica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2012.

10:55

Default images

Pismo s takvom odlukom poslato je na adrese javnih preduzeća, ustanova i opštinskih službi u Novoj Varoši.

"Obavezuju se sva javna preduzeća, ustanove, službe i druge institucije čiji je osnivač opština Nova Varoš da ubuduće prilikom pisanja svojih akata i obraćanja građanima poštuju Ustav Republike Srbije i koriste ćirilično pismo, uvek gde je to izvodljivo", piše u zaključku SO Nova Varoš.

Posebnim zaključkom obavezano je Javno komunalno preduzeće "3. septembar" da račune građanima za svoje usluge ispisuje ćirilicom.

"Ako su Pošta, Elektrodistribucija, pa i druga javna preduzeća, zamenila latinično pismo ćirilličnim, zašto to ne bi učinili i komunalci, koji se godinama oglušuju o propise o službenoj upotrebi pisma? Ne prihvatamo izgovor da to iziskuje velike troškove", rekao je novinarima Radivoje Bujišić, odbornik grupe građana "Novi ljudi za Novu Varoš".

Ta grupa građana je u opštinskom parlamentu bila najupornija u insistiranju na tome da se eliminiše latinica.

Jednim od skupštinskih zaključaka je sugerisano inspekciji da "proveri da li su natpisi firmi na teritoriji opštine Nova Varoš u skladu sa Ustvom i Zakonom, odnosno da li su na ćiriličnom pismu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: