Grčka: I crkva da plaća porez

Potpredsednik grčke vlade Teodoros Pangalos izjavio je da je "sasvim normalno" da i Pravoslavna crkva Grčke plaća porez državi.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

23:43

Default images

On je dodao da je Crkva ovih dana, na ime poreza za prošlu godinu, uplatila u državni budžet 12,584 miliona evra za sve eparhije, parohije i manastire.

Pangalos ističe da Crkva plaća porez na "komercijalne aktivnosti" koje ima, kao i na nekretnine, ma u kojoj meri ih koristi, uključujći zemljište pokriveno šumom, prenala je Verska informativna agencija (VIA).

On je obećao da država “neće preterivati” u poreskoj stopi prema Crkvi i dodao da država ima u vidu da Crkva ima izuzetno razvijen humanitarni rad i da hrani mnoge siromašne.
Crkva plaća porez na nekretnine u iznosu od tri promila vrednosti, što ne uključuje bogomolje, verske škole, humanitarne objekte, narodne kuhinje.
Takođe, plaća porez na nasledstva i poklone od 0,5 odsto vrednosti, 2,4 odsto na donacije vernika, osam odsto na pružanje usluga, četiri odsto na prodatu robu a jedan odsto na prodaju alkoholnih pića. Stopa poreza na objekte koje crkva iznajmljuje je, kao i za druge, 20 odsto. Deo procenjenog poreza za ovu godinu plaća se unapred.

Atinski arhiepiskop Jeronim, poglavar grčke crkve, ponovo je istakao da je "mit" priča da je Crkva "neizmerno bogata" i da nije spremna da pomogne državi koja je u krizi, dodavši da ona deli sudbinu zemlje i naroda.
Crkva će redovo i blagovremeno plaćati sve poreske dažbine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: