Neredi u Londonu, dan treći

U neredima koji tri dana traju u Londonu uhapšeno je 215, a protiv 27 osoba podignute su optužnice. Premijer Dejvid Kameron prekida odmor i vraća se u London.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 08.08.2011.

21:39

Default images

U neredima, koji su u subotu uveče započeli u Totenhemu, području severne londonske opštine Haringej, a potom se juče i danas prelili na druge delove prestonice, povređeno je 35 policajaca.

"Neredi u Totenhemu u subotu uveče i kasniji nemiri u ostalim delovima Londona su potpuno neprihvatljivi", rekla je Mejova, a preneo britanski BBC.

Ona je pohvalila policijske službenike i pozvala lokalne zajednice "da rade konstruktivno sa policijom da bi im pomogle da privedu kriminalce pravdi".
BBC je javio da su incidenti danas zabeleženi u još nekoliko delova prestonice.

U severnoj opštini Hakni do nereda je došlo kada je jednog čoveka zaustavila i pretresla policija, ali pri tom ništa nije pronašla.

Grupa ljudi napala je potom po podne policajce, gađajući ih kamenicama. U Ulici Mer je raspoređeno osam vozila, a na terenu je oko 200 policijaca.

Neki od napadača su bili maskirani, a policijski helikopteri nadleću tu oblast. Saobraćaj u Hakniju je otežan, a neki od javnih autobusa su pogođeni kamenicama.
Uništena su i mnoga policijska vozila u naletu omladine naoružane drvenim palicama i metalnim šipkama, a neke od prodavnica su opljačkane, pošto su prethodno razbijeni prozori na njima.

Slične scene zabeležene su i u Pekamu, kvartu južne opštine Sautvark, gde su izgrednici lomili prozore na prodavnicama i napadali autobuse, a nereda je bilo i u susednom Luišamu, gde je takođe primetno povećano prisustvo policijskih snaga.

Povod za nasilje na ulicama Londona bilo je ubistvo jednog mladića u Totenhemu, koji je, po zvaničnoj verziji događaja, nastradao u razmeni vatre sa policijom.

Neredi i pljačkanja su se, međutim, nastavili i traju već treći dan.

Iako mnogi tvrde da je glavni uzrok nereda nezaposlenost, policija i političari tvrde da su nasilje izazvale kriminalne grupe i da ono nije pokazatalj da postoje socijalne tenzije ili bilo kakvi bezbednosni propusti.

U Londonu su u toku pripreme za organizaciju letnjih olimpijskih igara sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: