Kusturica opet tužio Lukovića

Režiser Emir Kusturica podneo još jednu tužbu protiv urednika portala E-novine Petra Lukovića, u kojoj traži odštetu od 3 miliona dinara zbog uvreda i psovki.

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2011.

12:15

Default images

Tužba je podneta Višem sudu u Beogradu, a tekst na koji se odnosi, "Jedna mala s rajevska analiza", objavljen je 15. februara na portalu www.e-novine.com.

Advokat poznatog reditelja, Zdenko Tomanović rekao je da tužba nije pokušaj ograničavanja slobode javnog informisanja, već odgovor na nepristojne izraze i iznete neistine.

"Nova tužba, kao i ranije tužbe, ne predstavlja pokušaj da se ograniči sloboda javnog informisanja, niti je pokušaj zatvaranja javnog glasila, nego zahtev za pripadajuću zaštitu prava garantovanih domaćim i međunarodnim standardima, onda kada nepristojni izrazi prevazilaze granice negativnog mišljenja a iznete neistine izlaze iz granica novinarskog kodeksa i postaju argument za nametanje javnog prezira", naveo je Tomanović.

Kusturica je prvom tužbom protiv Lukovića, koju je podneo 1. februara, zatražio dva miliona dinara odštete zbog "povrede ugleda i časti i nanete duševne boli" nanetih tekstom "Novogodišnja bajka za ubice", a tužio je autore teksta Zorana Janića i Miroslava Bojčića.

Režiser je zbog tog teksta tužio i B92, kao vlasnika internet domena www.pescanik.net koji je objavio tekst.

Tomanović je objasnio da je B92 tužen jer portal "Peščanik" nije registrovano javno glasilo, ne objavljuje impresum i nema glavnog i odgovornog urednika, te je tužba podneta na osnovu Zakona o obligacionim odnosima protiv vlasnika domena, odnosno B92, a ne na osnovu Zakona o javnom informisanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: