Vređanja manjina na praznik

Udruženje „Građanska Vojvodina“ saopštava da su grupe izgrednika za Božić i Badnji dan vređaei građane nesrpske nacionalnosti u Subotici.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

10:16

Default images

Oni su, prema saopštenju, izvikivali uvredljive parole ispred konzulata Hrvatske, a nasilje i silu posebno iskazivali u naseljima gde žive pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica.

„Celokupna atmosfera promocije sile i nasilja u Subotici upotpunjena je artiljerijom - petardama, ali i pucnjima iz pištolja i sačmarica“, navodi se u saopštenju „Građanske Vojvodine“.

„Građanska Vojvodina“ navodi da su i ove godine pravoslavni verski praznici u pojedinim sredinama u Vojvodini „iskorišćeni za širenje nacionalističke histerije i mržnje, kao i za direktne i indirektne uvrede i pretnje predstavnicima raznih nacionalnih zajednica“.

„Nije tajna da iza ovih grupa izgrednika i nasilnika stoje pojedine esktremističke političke i delovi duhovnih organizacija, koji se skrivaju iza prideva “srpski”, “svetosavski”, koji se skrivaju iza velikog hrišćanskog praznika, ružeći na najgori mogući način i tradiciju većinskog naroda u Vojvodini“, dodaje se u saopštenju.

„Građanska Vojvodina“ navodi da „ čudi da nadležni državni organi ne reaguju“ i ne kažnjavaju nasilničko ponašanje, „koje ima za cilj da zaplaši građane, odnosno da seje mržnju i strah“.

„Čudi nas i medijska ignorancija i prećutkivanje ovih događaja“, dodaje se.

Inicijativu vojvođanskih nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanski fond “Panonija”, Otvoreni licej, Zelena mreža Vojvodine i Građanska akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: