Albanci obeležavaju Dan zastave

Pripadnici albanske zajednice u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, nizom manifestacija obeležavaju Dan zastave, najveći nacionalni praznik Albanaca.

Izvor: B92

Nedelja, 28.11.2010.

00:35

Default images

Po prvi put u programu je svečano isticanje albanske zastave na zgradama lokalnih parlamenata u Bujanovcu i Preševu.

Povodom današnjeg praznika Dana zastave, najvećeg albanskog državnog praznika, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi požalio se na zakonska ograničenja koja Albancima u Srbiji ne dozvoljavaju upotrebu zastave i drugih nacionalnih simbola.

"Za nas i dalje postoje zakonska ograničenja koja nam ne dozvoljavaju da zvanično koristimo naše nacionalne simbole. I pored formiranja Nacionalnog saveta, i pored naših pritisaka na više načina poslednjih nekoliko godina, mi nismo uspeli da obezbedimo promenu Zakona o pravima manjina u Srbiji", rekao je Kamberi za B92.

On je naveo da će danas, na zgradi lokalnog parlameta, pored srpske, svečano biti istaknuta i albanska zastava, a potom će se svečanost obeležavanja "Dana zastave, nastaviti u sportskoj hali "Mladost" u Bujanovcu. Očekuje se da programu, u kome će nastupiti ansambl "Besa" iz Prištine, prisustvuje oko 3.000 albanaca iz Bujanovca i Preševa.

"Dan zastave" Albanci sa juga Srbije obeležiće prigodnim, pre sveka kulturno zabavnim i sportskim priogramima u školama, mesnim zajednicama i drugim javnim ustanovama.

"Dan zastave" Albanci svuda u svetu proslavljaju od 1912. godine, kada je u gradu Valoni, proglašena država Albanija i kada je albanski nacionalni junak Ismail Ćemaili prvi put istakao današnju albansku zastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: