Osveštan krst u Kragujevcu

Srpski patrijarh Irinej i episkop šumadijski Jovan svečano su osveštali "Đurđevdanski krst" koji je postavljen na kružnom toku na ulazu u Kragujevac.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2010.

22:01

Default images

"Đurdevdanski krst" autora Zorana Ilića je visine 18 metara, raspona 11 metara, a na prednjoj strani se nalazi "Raspeće" visine šest metara.

Na drugoj strani je ikona svetog Đorđa, zaštitnika grada, prečnika 2,6 metara. Podizanje krsta koštalo je oko osam miliona dinara, a kako navode u gradskoj upravi, novčana sredstva i opremu obezbedili su brojni donatori.

U prisustvu nekoliko stotina građana parijarh Irinej je u besedi nakon osvećenja krsta rekao da mu je velika čast i radost što ima priliku da učestvuje u tom, kako je naveo, "znamenitom danu".

On je rekao da ga raduje što je krst podignut na putu pored koga mnogi prolaze i gde imaju priliku da bace pogled na krst, da se prekrste, da se Bogu pomole i da Gospod blagoslovi njihov put.

"To je danas tako potrebno nama i čitavome svetu, jer saobraćaj uzima veliki danak, zbog čega je jedna velika pouka svima nama da bez blagoslova božjeg nikud ne krećemo i ništa ne počinjemo u svom životu", poručio je patrijarh.

On je dodao da se raduje što je krst "cudesni božanski znak" podignut u srcu Šumadije.

Patrijarh je rekao da se priprema podizanje velikog krsta u Nišu, na brdu Viniku 2013. godine kada se obeležava veliki jubilej i da će to biti prilika da se "građanima i brojnim prolaznicima da do znanja da je Niš hrišćanski grad, grad Konstantina, prvog hrišćanskog cara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: