ŽuC: Par cipela, jedan život

NVO Žene u crnom održale su u Knez Mihailovoj akciju "Par cipela - jedan život" kojom se obeležava 15 godina od zločina nad Bošnjacima u Srebrenici.

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2010.

18:52

Default images

Namere organizatora je da se od prikupljenih cipela napravi spomenik žrtvama Srebrenice u Beogradu.

Predsednica te organizacije Staša Zajović rekla je da je cilj akcije sakupljanje 8.372 para cipela, koliko je zvanično zabeleženih žrtava zločina u Srebrenici.

„Mi ovim izražavamo ogromno saosećanje solidarnosti i nežnost za žrtve i ovo što su građani priložili znači da dele naš vrednosni sitem“, kaže Zajovićeva.

Namere organizatora je da se od prikupljenih cipela napravi spomenik žrtvama Srebrenice u Beogradu, a naknadno će od gradske vlasti biti zatražena lokacija za taj spomenik.

„Cipela je u ovoj akciji simbol života. S jedne strane nasilno prekinutog života, a u drugom smislu prihvata ... trajni mir“, kaže umetnica Ana Vilenica.

U neposrednoj blizini okupila se grupa građana koja, kako su naveli, zastupa interese srpskih žrtava u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Skup je obezbeđivao veliki broj policijaca, a akcija je protekla bez incidenata. Kordon policije tokom akcije je razdvajao učesnike akcije i nekoliko desetina tih građana.

„To što ima toliko policije znači da je vlast shvatila da treba da štiti NVO i akcije koje nisu direktne akcije vlasti ali je utisak mučan jer postoji mnogo protivnika i onih koji ne shvataju šta se u Srebrenici desilo“, kaže Jelka Jovanović iz NUNS-a.

Ova akcija će biti nastavljena prikupljanjem potpisa za izgradnju spomenika ubijenima u genocidu u Srebrenici, kao i maršom mira - trasom smrti do slobode - od Nezuka kod Tuzle, do Potočana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: