“Zahtev za Ganića do kraja nedelje“

Srbija će do kraja nedelje uputiti zahtev Velikoj Britaniji za izručenje Ejupa Ganića, najavljuje ministarka pravde Snežana Malović.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

15:03

Default images

"Očekujem da ćemo u toku ove nedelje svu dokumentaciju pripremiti i uputiti Velikoj Britaniji", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije i dodala da je reč o dokumentaciji od nekoliko stotina strana koja treba da bude prevedena i na engleski jezik.

Malovićeva je rekla da britanski sud trenutno razmatra žalbu Ganića na odluku da mu se ne ukine pritvor.

A sudija Okružnog suda u Londonu, Nikolas Evans, izjavio je da će Ganić ostati u britanskom zatvoru još najmanje dva dana.

Sudija Evans rekao je Ganiću da će njegovu žalbu na odluku da ne bude pušten na slobodu uz kauciju Viši sud razmotriti u četvrtak. Advokati su zatražili da bude na slobodi dok sud razmotri da li da će Ganić biti izručen Srbiji.

Evans je rekao da se Ganić mora vratiti u sud 25. marta, osim ako ga Viši sud ne pusti na slobodu uz kauciju. U tom slučaju, Ganić će se pojaviti pred sudom sledećeg meseca.

Član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić (64) uhapšen je 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića decembra 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rešenjem o sprovođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: