Episkop Artemije na saslušanju

Episkop raško-prizrenski Artemije primio je izaslanike Svetog arhijerejskog sinoda SPC, koji će ga saslušati i pregledati finansijsko poslovanje te eparhije.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

14:30

Default images

U saopštenju se navodi da je reč o odlukama donetim na sednici Sinoda 5. februara, jednoj od prvih koje su održane nakon ustoličenja patrijarha Irineja.

Episkop Artemije je, kako se navodi, izaslanicima uručio pisanu izjavu, "datu u punoj spremnosti da se štite u muci rođena i odana duhovna čeda, koristeći pravo arhijereja i duhovnika pri određivanju stepena pripadajućeg mu klira".

U saopštenju se, uz konstataciju da nije na odmet podsetiti, citira odgovor vladike iz nedavnog intervjua u kome on "interesovanje pojedinih zapadnih ambasada za eventualna personalna rešenja na čelu eparhije" ocenjuje kao "nedopustivo mešanje sila ovoga sveta u život Crkve" i izražava nadu da "takvo njihovo interesovanje neće naći oslonca i podrške u krilu SPC".

U eparhiji je rečeno da odluka Sinoda o saslušanju ne precizira kojim povodom je ona doneta i na šta se precizno odnosi. U patrijaršiji se, međutim, nije moglo dobiti bilo kakvo objašnjenje povodom odluke Sinoda od 5. februara.

Kako je navedeno u saopštenju, u eparhiju je došlo pet izaslanika Sinoda, među kojima su dvojica vladika.

Prošle godine su na sajtu SPC objavljena dokumenta iz 2006. godine koja vladiku Artemija dovode u vezu sa posedovanjem dve kuće van teritorije eparhije, kao i u vezu sa firmom "Rade neimar", a iznete su i optužbe na račun njegovog ličnog sekretara Dimeona.

Sporovi u raško-prizrenskoj eparhiji traju već tri godine jer se episkop Artemije i vikarni episkop Teodosije sukobljavaju oko pitanja obnove manastira srušenih i oštećenih u pogromu 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: