Srbija među ekološki zdravijima

Prema "Indeksu ekoloških performansi" za ovu godinu, Srbija i Crna Gora su se, među 163 zemlje, našle na prilično dobrom 29. mestu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

17:43

Default images

Preliminarni rezultat izveštaja predstavljen je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Indeks države rangira se prema deset kategorija, kao što su zagađenje vazduha, biološka raznovrsnost i klimatske promene, kao i prema 25 pokazatelja performansi koji stanje životne sredine u zemlji porede sa postavljenim ciljevima u toj oblasti, zasnovanim uglavnom na međunarodnim sporazumima.

Od Srbije je u regionu ekološki "zdravija" samo Albanija, koja se našla na 23. mestu, dok su sve ostale zemlje lošije plasirane - Hrvatska je na 35, Rumunija na 45, Slovenija na 55, Bugarska na 65, Makedonija na 73, a BiH na 98. mestu.

U samom vrhu liste, kao ekološki najzdravije zemlje, rangirane su Island, Švajcarska, Kostarika, Švedska i Norveška. Sjedinjene Američke Države su tek na 61. mestu, dok su najlošije rezultate ostvarile Centralnoafrička Republika i Sijera Leone.

Ovaj Indeks, koji se izdaje od 2002. godine, sastavili su stručnjaci iz Centra za ekološki zakon i politiku univerziteta Jejl i Centra za međunarodnu informativnu mrežu geonauka univerziteta Kolumbija, u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom u Švajcarskoj i Zajedničkim istraživačkim centrom Evropske komisije iz Italije.

Konačan izveštaj o ekološkim performansama zemalja za ovu godinu biće objavljen 12. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: