Od ponedeljka štrajk u TENT-u?

Radnici Termoelektrane "Nikola Tesla" najavili štrajk za ponedeljak, nezadovoljni dogovorom sindikata "Elekroprivrede Srbije" i Vlade.

Izvor: B92, Beta

Subota, 09.01.2010.

00:18

Default images

Sporazum koji su juče potpisali vlada, rukovodstvo i sindikat EPS-a za radnike Termoelektrane Nikola Tesla nije prihvatljiv jer nisu ispunjeni osnovni štrajkački zahtevi, uvećanje zarada u skladu sa rastom troškova života, isplata toplih obroka i regresa i primena svih odredaba Zakona o radu.

Sindikat Termoelektrane je pozvao zaposlene u EPS-u da im se u ponedeljak pridruže u štrajku na železničkoj stanici "Brgule", koji će, kako ističu, trajati do ispunjenja njihovih zahteva.

Dejan Kojić iz sindikata termoelektrane "Nikola Tesla" poručuje da će radnici istrajati u svojim zahtevima.

“Naši dalji koraci će biti u zavisnosti od poteza koje bude povlačio poslodavac i Ministarstvo i sama Vlada. Mislim, mi ne tražimo ništa mnogo. Naši zahtevi nisu nerealni, to je povećenje mase za zaradu u skladu sa rastom troškova života, topli obrok i regres. To što oni kažu da sad nije po zakonu”, kaže Kojić.

“Prvim koracima naših aktivnosti građani neće osetiti ništa. Naše akcije će biti usmerene samo ka poslovodstvu, Ministarstvu energetike i Vladi”, navodi on.

Sindikat EPS-a, predstavnici Vlade Srbije i poslovodstva tog javnog preduzeća saopštili su juče da su postigli "obostrano prihvatljiv dogovor" i da neće biti najavljenog štrajka tog javnog preduzeća.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su predstavnici Vlade Srbije zahteve Sindikata EPS-a "u najvećoj meri ocenili kao opravdane", kad se uzmu u obzir veoma dobri poslovni rezultati u prošloj godini.

Pregovori Sindikata EPS-a i predstavnika Vlade Srbije počeli su u utorak, 5. januara, a zahtevi 30 000 radnika bili su povećanje zarada za 20 odsto, isplata regresa i po 5 000 dinara mesečno za topli obrok, kao i da u reorganizaciji kompanije ne bude otpuštanja.

Sindikat je zahtevao i analizu opravdanosti izdvajanja iz EPS-a delatnosti koje nisu vezane za osnovno poslovanje, razgovore o statusu hotela i odmarališta pravljenih novcem radnika, kao i potpisivanje kolektivnih ugovora na osnovu predloga sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: