Podrška francuskim ostrvima

Hiljade ljudi demonstriralo je Parizom u znak podrške štrajkovima na francuskim karipskim ostrvima Gvadelupu i Martiniku.

Izvor: B92

Subota, 21.02.2009.

20:43

Default images

Demonstranti su odali počast sindikalnom aktivisti Žaku Binou koji je poginuo tokom ovonedeljnih nereda na Gvadelupu. Demonstranti u Parizu, kojih je prema proceni policije bilo 10.000, a prema organizatorima 15.000, nosili su transparente s natpisom "Život je skup pod palminim drvećem" i poredili stopu nezaposlenosti na francuskim ostrvima od 22,7 odsto sa 8,1 odsto u samoj Francuskoj.

Štrajk na Gvadelupu paralizovao je ostrvo mesec dana a neredi koji su izbili ove nedelje su dostigli vrhunac smrću Žaka Binoa.

Međutim, poslednja dva dana situacija se uglavnom smirila posle obraćanja francuskog predsednika Nikole Sarkozija u četvrtak.

Sarkozi je rekao da razume ostrvljane i njihovo osećanje nepravde i obećao da će vlada dati 580 miliona evra da pomogne razvoj francuskih prekomorskih teritorija.

U toku su takođe pregovori između predstavnika radnika i poslodavaca na ostrvu o mogućim bonusima za ljude s niskim primanjima, čime bi se ispunio jedan od glavnih zahteva štrajkača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: