Utorak, 17.02.2009.

12:09

Zabrinutost zbog ekoloških problema

U Kosjeriću problem zaštite životne sredine postao je aktuelan nakon što je Cementara "Titan" dobila dozvolu da spaljuje stare gume i komunalni otpad.

Izvor: Tanjug

Default images

Krajem prošle godine Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja potpisalo je s predstavnicima cementne industrije Memorandum o razumevanju koji daje mogućnost da cementare u Beočinu, Popovcu i Kosjeriću godišnje spale 25.000 tona starih automobilskih guma i 350.000 tona komunalnog otpada. Među ekolozima i građanima vlada zabrinutost za situaciju u gradu

Predsednik kosjerićke opštine Željko Prodanović, iz Demokratske stranke Srbije, pokušao je ovih dana da umiri javnost izjavom da Cementara ne može da preduzme nikakve aktivnosti u vezi s promenama energenata bez saglasnosti Skupštine opštine.

Problem je u tome što Skupština ne funkcioniše već nekoliko meseci zbog sukoba vlasti i opozicije.

Iz "Titana"je stiglo saopštenje da su neosnovane i netačne tvrdnje da je potpisom na Memorandum njihova cementara dala blanko saglasnost da koristi stare gume i otpad kao energent, uz podsećanje da je namera Memoranduma da se stručno analiziraju zakonski okviri u kojima bi korišćenje otpadnih materijala bilo moguće.

Cementara u saopštenju tvrdi da "iznošenje u javnost nagađanja i pretpostavki koje uznemiravaju građane" ima za cilj da se skrene pažnja sa drugih dugogodišnjih problema u toj opštini.

Predsednik opštine je u izjavi novinarima optužio "Titan", koji je nosilac privrednog razvoja opštine, da nije ispunio obavezu podizanja zaštitnog zelenog pojasa, nije rešio ni probleme otpadnih voda, otvorene deponije i izgradnje obilaznog puta, a izostala je prošle godine i uplata od 16,5 miliona dinara u opštinski budžet, što je bila ugovorna obaveza.

Na sve optužbe Cementara je odgovorila podacima da je u proteklih šest godina u projekte zaštite životne sredine uložila 16.000.000 evra, čiji efekti se ogledaju u činjenici da su merenja pokazala da je prisustvo štetnih materija na filteru peći i mlinu sedam puta manje od dozvoljenih vrednosti, dok su na mlinovima cementa i petrol koksa emisije prašine 16 puta niže od dozvoljenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: