Egipat: Oslobođeni turisti

Otmičari oslobodili svih 19 talaca kidnapovanih u Egiptu, uključujući i zapadne turiste, a svi su bezbedni i zdravi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2008.

13:13

Default images

Turisti, medju kojima petoro Italijana, petoro Nemaca i jedan Rumun, kao i osmoro Egipćana, bili su na safariju u pograničnoj pustinjskoj oblasti, saopštili su egipatski zvaničnici. "Svi su oslobođeni, bezbedni i zdravi", saopštio je ministar spoljnih poslova Egipta Ahmed Abdul Gei u Njujorku pred sastanak s američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs i dodao da je otmicu izvršila "grupa razbojnika".

Egipatski ministar turizma Zoheir Garana rekao je za Rojters da su taoci bili odvedeni van zemlje, a izvori službe bezbednosti naveli su ranije da su kidnaperi tražili šest miliona evra za njihovo oslobadjanje.

Grupa je oteta u pustinjskoj oblasti u blizini granice sa Sudanom i Libijom, a reč je o prvoj ovakvoj otmici u istoriji Egipta u kome su islamski ekstremisti u prošlosti izvodili bombaške napade zbog kojih je trpeo turizam u toj zemlji.

Kako je za B92 danas ranije potvrđeno u ambasadi Srbije u Egiptu, među njima nema srpskih državljana. Ambasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević rekao je za B92 da je, prema podacima koje je dobio od egipatskih vlasti, oteto petoro Italijana i nekoliko nemačkih i egipatskih državljana.

Takođe, Vasiljević je negirao ranije navode da među otetim turistima ima izraelskih državljana i istakao da je službeno demantovano da se radi o politički motivisanoj otmici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: