Kosovo: Najviše glasova za SRS

Na Kosovu je najviše glasova osvojila Srpska radikalna stranka, zatim sledi koalicija DSS–NS. Kosovski zvaničnici pozdravljaju pobedu proevropskih snaga u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.05.2008.

13:26

Default images

Agencija Asošijeted pres prenosi sa Kosova da Albanci pozdravljaju ukupnu pobedu proevropskih snaga u Srbije. Srbi, s druge strane, očekuju koaliciju nacionalno orijentisanih snaga. Zvaničnici u Prištini i kosovski Albanci pozdravili su pobedu na izborima koalicije koju predvodi Demokratska stranka.

Tadićevu očiglednu pobedu pozdravljaju i kosovski zvaničnici i Albanci u Prištini.

"Mi ćemo respektovati izbornu volju građana Srbije. Prozapadno orijentisane vlade i snage koje su za Evropsku uniju dobrodošle su za svakoga, ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu“, kaže vicepremijer Kosova Hajredin Kući.

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je da su izbori za srpske lokalne organe vlasti na Kosovu bez zakonskog utemeljenja i poručio da UNMIK neće priznati njihove rezultate.

U saopštenju UNMIK-a navedeno je da srpske vlasti sprovode lokalne izbore "svesne da time prkose UNMIK-u koji, prema Rezoluciji 1244, jedini ima mandat da dozvoli održavanje izbora na Kosovu".

Različite ocene lidera Srba

Lideri kosovskih Srba izrazili su danas očekivanje da će Vlada Srbije biti formirana brzo, ali su različto govorili o tome ko treba da formira vladajuću većinu.

Kandidat G17 plus za poslanika na listi Koalicije za evropsku Srbiju Oliver Ivanović izjavio je da će ubedljiva pobeda proevropskih snaga uticati na principe na osnovu kojih će se formirati vlada.

Smatram da će budući koalicioni partneri morati da se uklope u pet dominantnih principa Koalicije za evropsku Srbiju, rekao je Ivanović i ocenio da je teško prognozirati sastav vlade, ali da je "jedina sigurna stvar da Srpska radikalna stranka neće biti u igri".

Ivanović smatra da bi Srbija za tri do četiri nedelje morala dobiti vladu.

Prema njegovim rečima, ono što se desilo na prethodnim parlamentarnim izborima, kada su pregovori o formiranju vlade trajali tri meseca, nije prihvatljivo, jer stranke i birači moraju znati da li imamo koaliciju ili idemo na izbore.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je da Srbi sa Kosova "navijaju za vladu koja će činiti nacionalne snage - snage koje će formirati nacionalnu i državotvornu vlast - Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija, SRS i Socijalistička partija Srbije".

"Smatramo da je druga opcija mnogo slabija, da Kosovo iskreno ne vide u Srbiji i da se za kosovsko pitanje bore samo deklarativno radi dobijanja izbornih poena", kazao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, izborni rezultati na Kosovu, po kojima je za SRS, DS, NS i SPS glasalo više od 70 odsto birača, potvrđuje mišljenje naroda da je to opcija koja se bori za njihove interese.

Ivanović je podsetio da je DS dobio 12 odsto glasova.

"Ako se partije i koalicije pridržavaju predizbornih obećanja, nacionalna i patriotska opcija će formirati vladu", ocenio je on, ali nije isključio ni mogućnost da neka od članica narodnjačke koalicije napravi dogovor sa DS-om.

"Novih izbora neće biti, kao što ne može postojati ni koalicija DS-a i DSS-a", rekao je Ivanović.

Potpredsednica SNV-a centralnog Kosova Rada Trajković ocenila je da su građani Srbije "vrlo značajnom podrškom demokratskom bloku odbili da budu u funkciji političke manipulacije pitanjem Kosova i Metohije, koje su suštinski promovisale SRS i narodnjačka koalicija".

Trajkovićeva je ocenila da je njihova manipulacija najdirektnije ugrožavala funkcionali opstanak Srba i stabilnost Srbije.

Izborni rezultati pokazali su da demokratski blok ima podršku na svim nivoima u Srbiji, i tu činjenicu treba iskoristiti za formiranje vlade, kazala je ona.

"Mislim da niko neće imati dovoljno hrabrosti da tu jedinstvenu podršku na svim nivoima vlasti kompromituje praveći vlade suštinski suprotstavljene narodu", kazala je Trajkovićeva i navela da misli da će vlada biti formirana znatno brže nego što se očekuje.

Prema njenim očekivanjima, vlada bi trebalo da bude napravljena od proevropskih snaga, LDP-a i manjinskih predstavnika, uz podršku cele liste okupljene oko SPS-a ili dela te liste.

Trajkovićeva je rekla da kosovski Srbi očekuju da će nova vlada redefinisati politiku prema Kosovu koja se neće odreći dela teritorije, podržana kvantitetom država koje nisu podržale nezavisnost.

Tači: Srbija se okreće budućnosti

Predsednik kosovske vlade Hašim Tači izjavio je danas da će nakon izbora "u Srbiji biti više demokratije" i ocenio da predsednik Boris Tadić treba "više da misli o Briselu, nego o Kosovu".

"Mislim da su građani Srbije odlučili da se okrenu budućnosti, a ne prošlosti", naveo je Tači u izjavi Bi-Bi-Siju i ukazao da to, takođe, pokazuje da su se srpski političari okrenuli Evropskoj uniji i NATO-u.

"To je dobra vest za Srbiju i za narod Srbije" i znači "da će u Srbiji biti više demokratije", i "više mira i stabilnosti u regionu", rekao je Tači.

Sejdiju: Ilegelan proces izbora

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je proces srpskih izbora na Kosovu ilegalan, ali da je važno da u regionu sve zemlje imaju demokratske vlade.

"Ceo ovaj proces je ilegalan što se tiče Kosova, drugo, dobro je da je šef UNMIK-a reagovao i proglasio nelegalnim ove procese", izjavio je Sejdiju novinarima.

Kosovski predsednik nije želeo da komentariše rezultate srpskih izbora i pobedu koalicije srpskog predsednika Borisa Tadića jer je, kako je kazao, "stvar srpskog naroda kome će dati mandate".

"Za nas je značajno da ceo region krene ka demokratskim procesima i evropskim integracijama. Takođe je važno ponoviti da je Kosovo zainteresovano za dobrosusedske odnose sa svima, u ovom slučaju i sa Srbijom", rekao je Sejdiju.

Komentarišući izjavu Tadića da će se demokratskim sredstvima boriti da zadrži Kosovo unutar Srbije, Sejdiju je rekao da je predsednik Srbije to i ranije izjavljivao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: