Beograd: Humanost umesto veselja

U Beogradu Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana bez koncerata po trgovima, ali uz vatromet i veselja po klubovima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

09:07

Default images

Za razliku od dočeka Srpske nove 2007, kada je sa platoa ispred Narodne skupštine Svetlana Ceca Ražnatović pozivala građane da glasaju za narodnjačku koaliciju, u Beogradu ove godine doček obeležen skromno - vatrometom kod hrama Svetog Save.

Vatrometom na Svetosavskom platou i prazničnim bdenjem u Spomen hramu Svetog Save, kao i po restoranima, klubovima i splavovima, uz dobru zabavu, u Beogradu je noćas dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.

Molepstvije, blagodarenje, u hramovnoj crkvi Svetog Save služio je vikarni episkop hvostanski Atanasije. Više hiljada, uglavnom mlađih Beograđana, okupilo se oko raskošno osvetljenog hrama Svetog Save i posmatralo vatromet, koji je pratila pucnjava petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Vatromet je bio ispaljen sa krova Narodne biblioteke Srbije, kao i sa samog hrama, koji je cele noći bio otvoren za razgledanje, molitvu i paljenje sveća.

Slavlju je prisustvovao i v.d. gradonačelnika Zoran Alimpić, koji je izjavio da su gradske vlasti odlučile da, u skladu sa pravoslavljem, poklone danas oko dva miliona dinara Sigurnoj kući za žrtve porodičnog nasilja, umesto organizovanja koncerata na trgovima.

Restorani u boemskom delu Beograda, Skadarliji, gde gosti uživaju uz zvuke starogradskih melodija, bili su dobro posećeni, dok su mlađi provod potražili u klubovima gde su organizovane žive svirke.

U Urgentnom centru TV B92 rečeno je da je Nova godina prošla bez većih incidenata.

Kako su lekari rekli, na prijemno odeljenje uglavnom su dolazili mladi zbog povreda od petardi, ali i oni koji su bili u alkoholisanom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: