Moskva: Zabranjena gej-parada

Gradske vlasti Moskve i ove godine odbile da aktivistima za prava seksualnih manjina dozvole održavanje parade.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2007.

14:11

Default images

Vlasti su navele da će svako okupljanje sprečiti. Ispred gradske vlade bilo je dosta policajaca koji su sprečili aktiviste da predaju pismo podrške s potpisima više od 40 poslanika Evropskog parlamenta. Policija je bila manje efikasna u sprečavanju protivnika homoseskualnih veza da napadaju aktiviste.

Dvadesetak aktivista je uhapšeno, među njima organizatori, i makar dva člana Evropskog parlamenta. Dozvola za paradu je odbijena uz objašnjenje da to narušava prava i interese drugih građana.

Dmitri Antonov, protivnik okupljanja, izjavio je kako želi jasvno da kaže da "želi smrt pederima i perverznjacima". "Ja sam pravoslavac i to je stav pravoslavne crkve", rekao je on.

Jedna od zagovornica parade koja nije održana kaže da samo radi ono što želi i što misli da je neophodno uraditi. "Odvratno je što oni izražavaju fašističke predrasude. Moje rođake su ubili fašisti. Odvratno mi je da gledam i slušam te kopilane koji imaju samo jednu moždanu ćeliju", kaže ona.

Gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov je početkom godine gej-paradu nazvao bogohujljenjem i satanističkim događajem.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je uzdržaniji i u februaru rekao da on na homoseksualizam gleda iz ugla demografskih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: