POTPISAN SPORAZUM O SPECIJALNIM VEZAMA RS I SRJ

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2001.

21:52

Default images
Predsednici Jugoslavije i Republike Srpske Vojislav Kostunica i Mirko Sarovic potpisali su u ponedeljak u Banjaluci Sporazum o specijalnim vezama. Ceremoniji su prisustvovali visoki zvanicnici SRJ i RS, kao i delegacija Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine na nivou pomocnika i zamenika. Od predstavnika medjunarodne zajednice ceremoniji je prisustvovao samo ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini. Premijer Mladen Ivanic izjavio je za Radio B92 da odsustvo predstavnika medjunarodne zajednice pokazuje njihovu rezervisanost prema Sporazumu.

Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica ocenio je da je Sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima Jugoslavije i Republike Srpske "znacajan sa nacionalnog stanovista, ali i mnogo sire - za stabilne odnose u regionu". Kako prenosi Radio B92, Kostunica je na beogradskom aeroderomu, po povratku iz Banjaluke, gde je potpisan Sporazum o specijalnim odnosima, rekao da je taj Sporazum konstitutivni element Dejtonskog sporazuma, neophodan za ravnotezu u odnosima Beograda i Banjaluke. On je pritom podsetio da je slican dokument vec ranije potpisan izmedju Federacije BiH i Hrvatske. "Sporazum je zaista pravljen uz maksimalno uvazavanje realnosti Dejtonskog sporazuma i danasnjih medjunarodnih odnosa. Mocice vrlo brzo da se primenjuje, a svoj pun smisao ce dobiti u nizu konkretnih sporazuma koji ce uslediti. Rec je o necemu sto je znacajno sa nacionalnog stanovista za sve nas izuzetno, jer - zasto tajiti - RS i jedna federalna jedinica u SRJ nose isto ime - Srbija i Srpska. U tom pogledu je ovaj sporazum znacajan, ali je znacajan i mnogo sire, za stabilne odnose u regionu. U onoj meri u kojoj ima ovakvih sporazuma, u onoj meri u kojoj se oni stvaraju, suzbijaju se druge veoma opasne, iz dana u dan sve opasnije i zloslutnije teznje, poput bujanja albanskog terorizma na Kosovu, na jugu Srbije, a zatim i u Makedoniji", rekao je Kostunica.

U izjavi za B92 bivsi premijer Republike Srpske Milorad Dodik je upozorio i na neka pitanja koja ovaj sporazum nije resio. "Ja podrzavam ovaj sporazum, mislim da on otvara mnoge mogucnosti za saradnju, ali ne raduje me cinjenica da nismo regulisali jedno bitno pitanje, a to je dvojno drzavljanstvo. Do toga je najvise stalo ljudima u RS i mislim da to pitanje mora biti predmet paznje svih organa u BiH, RS, ali i u SRJ. Od ovog sporazuma ne treba praviti veliku pompu, treba mu prici realno", rekao je Dodik za B92.

Sadasnji premijer RS Mladen Ivanic, rekao je da sporazum o specijalnim vezama Jugoslavije i RS ohrabruje. Govoreci o konkretizaciji sporazuma Ivanic je u izjavi Radio za B92 naveo da je vlada RS vec poslala "citavu seriju pitanja koja su otvorena za razresavanje". "To je oko 52 razlicita akta kojim su definisani ovi ili oni problemi. Savezna vlada i vlada Srbije su uzele to u razmatranje i u narednih 10 - 15 dana ocekujem njihove stavove o tome. Mislim da bi neki potezi vec brzo mogli da se dese, mislim da bi pojednostavljenje platnog prometa moglo da se dogodi vec sledece sedmice", najavio je Ivanic.

Privrednici u Beogradu ocekuju brz prodor na trziste Republike Srpske i Bosne i Herecegovine. Direktor IMLEKA Vlado Sparavalo rekao je Radiju B92 da ocekuje znacajan izvoz u RS , s obzirom da je IMLEK "i ranije tu bio prisutan, kravica je jako dobro poznata i trazena u RS".

Direktor C Marketa Slobodan Radulovic najavio je za Radio B92 otvaranje velikog supermarketa u Boski za tri do cetirr meseca, dok je prvi covek BK grupe, Bogoljub Karic, najavio da ce ta grupa u RS krenuti sa bankom i osiguranjem, ali da ce razmotriti i "svoje interese za "kupovinom odredjenih komapnija".

Uz sve vojne pocasti, predsednika SRJ docekali su na aerodromu Mahovljani zvanicinici RS predvodjeni predsednikom Mirkom Sarovicem.

Prvoj zvanicnoj poseti RS u Banjaluci se pridaje velika paznja. Kostunicu i ministra inostranih poslova Gorana Svilanovica ispred Banskih dvora docekalo je oko 10.000 gradjana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: