Ponedeljak, 25.04.2022.

13:56

NATO u Crnom moru: "Ne paničite, ne uzbuđujte se"

Turska pokušava da zadrži svoje saveznike iz NATO pakta izvan Crnog mora, rekao je ministar odbrane te zemlje Hulusi Akar.

Izvor: Tanjug

NATO u Crnom moru:
Ilustracija/ EPA-EFE/ Bagus Indahono

"Ulazak i izlazak NATO saveznika u Crno more izaziva pojačane napetosti. Imamo predloge za održavanje stabilnosti u akvatoriji. Naš poziv svima je da se ne uzbuđuju, ne paniče, pošto to izaziva paniku i na drugoj strani. Pogrešne informacije mogu dovesti do nesporazuma", rekao je zvaničnik.

Akar je pozvao sve da se uzdrže od provokacija i dvosmislenih koraka, i negativno je odgovorio na pitanje da li u Crnom moru ima brodova zemalja koje njemu nemaju pristup.

Prisustvo u Crnom moru plovila država koje nemaju pristup akvatoriji regulisano je Konvencijom iz Montrea iz 1936. Dokument ograničava boravak u Crnom moru ratnih brodova necrnomorskih država na period od tri nedelje.

U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani ili ograniči prolaz ratnim brodovima kroz moreuz. Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: