"Pobiti, silovati, uništiti"

Banjalučka ATV emitovala je snimak na kom ratni komandant Hamdija Delalić naređuje uništavanje sela i ubijanje.

Izvor: B92

Sreda, 06.09.2006.

07:56

Default images

Na snimku se može videti i čuti Hamdija Delalić, komandant 503. brigade V korpusa Armije BiH koji naređuje “obračun svim sredstvima” sa snagama Fikreta Abdića i vojskom Republike Srpske: "Proboj mora biti izvršen. Pobiti sve što se pred vama nađe. Odobravam i naređujem da se neprijatelj uništi svim sredstvima, nožem, bombom, čakijom, zubima", naredio je Delalić podređenima.

Na snimku se vidi da to naređenje slušaju i komandanti 505. i 510. brigade V korpusa Armije BiH Izet Nanić i Amir Avdić. Na pitanje vojnika da li mogu da siluju, Delalić im odgovara da na sve imaju pravo.

Snimak u .avi formatu (3.8MB) možete videti ovde.

Posledice: Spaljena sela, silovane žene

Predsednik Udruženja logoraša Zapadna Bosna Esad Čović izjavio je za ATV da su direktna posledica Delalićeve naredbe bila spaljena sela i više silovanih žena.

Čović je rekao da je jedna od žena silovana više puta i da joj je naneto više od 200 rezova nožem po telu, a da su pripadnici 505. brigade na njenom telu urezali i svoj amblem. "Ona je zbog svega toga doživela nervni slom i nažalost nikada više neće moći biti osoba s kojom će o tome moći da se razgovara", rekao je Čović.

"Te brigade bile su potčinjene komandantu V korpusa Armije BiH, generalu Atifu Dudakoviću. Udruženje logoraša Zapadna Bosna je još 1999. Haškom tribunalu poslalo svu dokumentaciju o zločinima V korpusa, ali odgovor nije stigao, pa smo odlučili da dokumentaciju prosledimo i Tužilaštvu BiH", kaže Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: