Samostalnost bez samouprave

EU se opre­de­li­la za samostalno Ko­so­vo, iz­be­ga­va­ju­ći po­mi­sao re­in­te­gra­ci­je u Sr­bi­ju, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2006.

12:30

Default images

U ažu­ri­ra­nom pla­nu an­ga­žo­va­nja EU, u poststa­tu­snom pe­ri­o­du na Ko­so­vu, ko­ji su sa­či­ni­li vi­so­ki pred­stav­nik EU Ha­vi­jer So­la­na i ko­me­sar za pro­ši­re­nje EU Oli Ren, ko­ji su "No­vo­sti" do­bi­le u ce­li­ni, na ne­ko­li­ko me­sta se po­na­vlja da se ne že­li pre­ju­di­ci­ra­ti ko­nač­no re­še­nje za bu­du­ći sta­tus KiM.

Me­đu­tim, po­čev od či­nje­ni­ce da se u do­ku­men­tu na de­set stra­na, na­zva­nom "Bu­du­ća ulo­ga i do­pri­nos EU na Ko­so­vu", ni­jed­nom ne po­mi­nje Sr­bi­ja, što je sa­mo po se­bi već in­di­ka­tiv­no, vi­še ne­go ja­sno se apo­stro­fi­ra ne­za­vi­snost Ko­so­va, ma­da će ona bi­ti u do­broj me­ri ogra­ni­če­na. "Re­še­nje za ko­nač­ni sta­tus, mo­ra da obez­be­di Ko­so­vu pu­no­prav­no član­stvo u Svet­skoj tr­go­vin­skoj or­ga­ni­za­ci­ji, Me­đu­na­rod­nom mo­ne­tar­nom fon­du, Svet­skoj ban­ci i dru­gim me­đu­na­rod­nim fi­nan­sij­skim or­ga­ni­za­ci­ja­ma", pi­še u do­ku­men­tu.

Pod­se­ti­mo, čla­no­vi po­me­nu­tih or­ga­ni­za­ci­ja mo­gu da bu­du sa­mo dr­ža­ve. Baš kao što part­ne­ri EU, mo­gu da bu­du sa­mo dr­ža­ve. A upra­vo part­ner­sku ulo­gu EU na­me­nju­je Ko­so­vu u poststa­tu­snom pe­ri­o­du. "Evrop­ske per­spek­ti­ve za Ko­so­vu mo­gu da po­sta­nu re­al­nost, sa­mo ako mu nje­go­vo bu­du­će ustav­no ure­đe­nje omo­gu­ći da de­lu­je kao part­ner EU", pi­še u pla­nu EU. Čak i u de­lu u ko­jem su go­vo­ri­li o za­šti­ti srp­ske ma­nji­ne na Ko­sme­tu, pi­sci do­ku­men­ta da­li su in­di­rekt­no Po­kra­ji­ni atri­bu­te na­za­vi­sno­sti, po­zi­va­ju­ći se na Ko­pen­ha­gen­ske kri­te­ri­ju­me, ko­ji se od­no­se sa­mo na dr­ža­ve. Vi­še od to­ga, me­đu­tim, srp­ski pre­go­va­rač­ki tim, kao i Sr­be na KiM, tre­ba­lo bi da za­bri­ne stav EU ko­ji is­klju­ču­je mo­guć­nost stva­ra­nja ozbilj­ni­je auto­no­mi­je za Sr­be u Po­kra­ji­ni. "Kom­plek­sno ure­đe­nje Ko­so­va mo­že da na­ško­di eko­nom­skom raz­vo­ju i in­te­gra­ci­ji u EU. Na Ko­so­vu, et­nič­ka kom­po­zi­ci­ja, ras­po­red po­pu­la­ci­je, ma­la te­ri­to­ri­ja, osku­di­ca fi­nan­sij­skih re­sur­sa na­me­ću po­tre­bu za funk­ci­o­nal­nom upra­vom. To je po­seb­no va­žno za de­cen­tra­li­za­ci­ju", na­vo­di se u do­ku­men­tu.

"Me­ka­ni" stran­ci

Plan Evropske unije pred­vi­đa ve­o­ma "me­ka­no" me­đu­na­rod­no pri­su­stvo u poststa­tu­snom pe­ri­o­du na Ko­sme­tu, fo­ku­si­ra­no na mo­ni­to­ring i po­dr­šku lo­kal­nim vla­sti­ma u obla­sti bez­bed­no­sne po­li­ti­ke, vla­da­vi­ne pra­va i ma­kro­e­ko­no­mi­je. U tom smi­slu, EU pred­la­že da bu­du­ća me­đu­na­rod­na mi­si­ja ras­po­la­že s tri vr­ste ovla­šće­nja, ko­ja bi se is­po­lja­va­la kroz po­ni­šta­va­nje za­ko­na i od­lu­ka ko­je ni­su u skla­du s me­đu­na­rod­nim stan­dar­di­ma, kao i kroz mo­guć­nost ka­žnja­va­nja i ot­pu­šta­nja ko­sov­skih funk­ci­o­ne­ra i pri­vre­me­no pre­u­zi­ma­nje iz­vr­šne vla­sti. Ta ovla­šće­nja bi va­ži­la sa­mo u pre­la­znom pe­ri­o­du. Pred­vi­đe­na je i fi­gu­ra še­fa, rad­no na­zva­ne, Me­đu­na­rod­ne ci­vil­ne mi­si­je, ko­ji bi ujed­no bio i spe­ci­jal­ni iza­sla­nik EU. Vr­lo va­žnu ulo­gu igra­la bi i Upra­vljač­ka gru­pa, ko­ju bi či­ni­li pred­stav­ni­ci ze­ma­lja Kon­takt gru­pe. Ona bi dik­ti­ra­la obim sma­nji­va­nja i vre­me de­fi­ni­tiv­nog po­vla­če­nja Me­đu­na­rod­ne ci­vil­ne mi­si­je sa Ko­sme­ta, vo­de­ći ra­ču­na o pro­ce­su pri­me­ne sta­tu­sa i stan­dar­da.

Isti­ni za vo­lju, u EU se ni­ko ne za­va­ra­va da će pi­ta­nje Ko­sme­ta bi­ti br­zo re­še­no, na­pro­tiv. "Ko­so­vo će za­vi­si­ti i da­lje od me­đu­na­rod­ne po­mo­ći i to na sred­nji pe­ri­od. EU će mo­ra­ti da na­sta­vi da obez­be­đu­je zna­čaj­ne bes­po­vrat­ne kre­di­te i zaj­mo­ve za in­ve­sti­ci­je i za po­pu­nja­va­nje bu­dže­ta Ko­so­va", pi­še u do­ku­men­tu EU. Ta­ko­đe se pod­se­ća da je si­tu­a­ci­ja ve­o­ma te­ška, da je BNP po gla­vi sta­nov­ni­ka 1.230 evra, ne­za­po­sle­nost vi­so­ka, a vi­še od tre­ći­ne sta­nov­ni­štva, pre­ma po­da­ci­ma Svet­ske ban­ke, ži­vi u be­di. Pri­vred­ni rast je u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na bio vr­lo slab.

Ko­smet je, ina­če, do­bio od EU, ra­ču­na­ju­ći po gla­vi sta­nov­ni­ka, u po­sled­njih šest go­di­na, pet pu­ta vi­še nov­ca ne­go osta­tak Sr­bi­je. Po do­no­še­nju od­lu­ke o sta­tu­su Ko­so­va i od­la­sku Un­mi­ka ko­sov­ske in­sti­tu­ci­je tre­ba da pre­du­zmu od­go­vor­nost za ko­sov­ske po­slo­ve. "EU će na­sta­vi­ti da po­dr­ža­va po­li­tič­ki i eko­nom­ski raz­voj Ko­so­va, ka­ko bi osi­gu­ra­la da Ko­so­vo po­sta­ne po­u­zdan part­ner i na­pre­du­je ka evrop­skim in­te­gra­ci­ja­ma, za­jed­no sa ostat­kom za­pad­nog Bal­ka­na", po­ru­ču­je se u So­la­ni­nom i Re­no­vom pla­nu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: