Vodostaj Dunava i dalje raste

Vodostaj Dunava na ulazu u Srbiju kod Bezdana danas preko sedam i po metara, udarni talas se očekuje sutra.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 08.04.2006.

10:14

Default images

To je, u odnosu na juče, povećanje od 14 centimetara, dok je u Novom Sadu povećanje 37 centimetara. Od 4. aprila, kada je uvedena vanredna odbrana od poplava, ekipe dežuranju na nasipima 24 časa. Rukovodilac odbrane od poplava Mirko Galonja kaže za B92 da je za sada situacija pod kontrolom i da se duž toka Dunava i Tise stalno radi na nasipima i meri vodostaj.

Galonja kaže da se kod Novog Sada aktivno radi na postavljanju nasipa, a da tamo nije kritična situacija. Ipak, to nije slučaj u zoni Tise kod Žabaljskog mosta, gde se radi na podizanju nasipa za jedan metar sa obe strane reke, kako voda ne bi preplavila. 

Ministar odbrane SCG Zoran Stanković je, na zahtev predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtića, odobrio angažovanje snaga sistema odbrane na zaštiti od poplava, saopšteno je danas. Pored jedinica Vojske SCG, na pružanju pomoći u ugroženim područjima, u skladu sa mogućnostima i na zahtev nadležnih državnih organa, biće angažovani vojnici na civilnom služenju vojnog roka i deo jedinica Uprave za odbranu Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Osim Vojvodine, i u Smederevu je proglašena vanredna odbrana od poplava. Kako je saopštilo javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode, štab civilne zaštite i štab za odbranu od poplava prate kretanje Dunava, nivo, promenu stanja na odbrambenoj liniji i angažuju mehanizaciju i ljude za odbranu.

U Novom Sadu vrh plavnog talasa u ponedeljak

Što se tiče Novog Sada, vrh talasa Dunava očekuje se u ponedeljak. Štab za odbranu od poplava Novog Sada naložio je juče gradskim preduzećima da organizuju mašine i ljudstvo i počnu postavljanje zaštitnih džakova na dunavski kej, u dužini od sedam i po kilometara. Komanda Novosadskog korpusa formirala je poseban štab zadužen za praćenje situacije i ugroženosti od poplava u zoni svoje odgovornosti. 

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će do sutra uveče biti završeno postavljanje džakova na kritičnim mestima u Novom Sadu, čime će taj grad biti zaštićen od mogućih poplava. "Novi Sad je praktično zaštićen grad i nema razloga za paniku", rekao je Pajtić novinarima u Mošorinu, gde je obišao područje koje je ugroženo mogućim izlivanjem reke Tise. Pajtić je ukazao da ima razloga za zabrinutost, jer je nemoguće predvideti koliko će i da li će rasti vodostaj Dunava i Tise.

Ministarka za poljoprivredu Srbije Ivana Dulić Marković pozvala je građane da preuzmu deo odgovornosti u zaštiti naselja od mogućih poplava. "Ne može da se desi da u jedno selo dođe vojska, a da sami meštani ne žele da pomazu i pune džakove peskom, kao što se to dešavalo prošle godine", rekla je ministarka.

Direktor javnog preduzeća Vode Vojvodine Branislav Radanović ponovio je da trenutni vodostaj ne može ozbiljnije da ugrozi naselja uz Dunav i Tisu, ali da opasnost preti zbog mogućnosti da u puno korito tih reka narednih dana stigne novi poplavni talas.

Direktor Direkcije za vode Srbije Nikola Marjanović rekao je da su nasipi na Dunavu i Tisi u proteklih 15 godina zapušteni i da to ne može da se popravi za dve tri godine i preko noći. Radanović je precizirao da je u Vojvodini potrebno još 195 kilometara nasipa.

ViK: Opasnost, Štab: Beograd nije ugrožen

Danas su se oglasile i dve beogradske institucije, sa dijametralno različitim procenama o eventualnim opasnostima po prestonicu.

Beogradski vodovod i kanalizacija saopštio je da je od 10. do 13. aprila, kada se očekuje maksimum vodostaja Dunava u Beogradu, moguće izlivanje vode u podrumske i suterenske prostorije u najnižim delovima grada. U saopštenju je navedeno da je zato neophodna evakuacija građana i imovine iz najnižih delova grada.

To se posebno odnosi na Dorćol, donji deo Zemuna, Karađorđevu i Savsku ulicu, Bulevar vojvode Mišića, kao i Radničku i Milorada Jovanovića ulicu i njihovu okolinu, gde može doći do usporenog i otežanog rada kanalizacionog sistema sa mogućim povraćajem rečnih voda.

Beogradski vodovod i kanalizacija uveo je vanredne mere zaštite, kao i ostala javna komunalna preduzeća, a pored stalnog dežurstva, sve ekipe su na terenu i spremne su da pruže pomoć ugroženima, navedeno je u saopštenju.

Za sve informacije građani se mogu javiti u svako doba na broj telefona Kontakt centra Beogradskog vodovoda i kanalizacije 3606-606.

Nešto ranije, predsednik Gradskog štaba za odbranu od poplava Srđan Jovanović rekao je na sastanku sa predstavnicima javnih preduzeća da Beograd nije ugrožen vodostajem Dunava, te da sve nadležne sluzbe prate situaciju i spremaju se za eventualno reagovanje 12. ili 13. aprila, kada se očekuje vrh vodenog talasa. Jovanović je rekao da nema razloga za paniku i da vanredne mere odbrane od poplave pre svega znače nadgledanje stanja i pripremu za eventualno reagovanje.

On je rekao da su najugroženije tačke u gradu obala uz Nebojšinu kulu na Kalemegdanu, kao i Zemunski kej do Goveđeg Broda, naselja koje je već ugroženo duže vremena. Među ugroženima je i Ada Ciganlija, čije je naselje Partizan i prošle godine bilo u opasnosti zbog visokog vodostaja Save.

Prema navodima nadležnih, konkretne mere zaštite od poplave verovatno će biti preduzete na koti 75-50, što znači da bi do tada vodostaj Dunava, koji sada dnevno raste 20 santimetara, trebalo da se poveća za još oko 80 santimetara.

Ukoliko Dunav naraste do kote 75-50, odbrana će se sastojati pre svega u postavljanju džakova i pojačanom radu javnih službi, a moguća je izmena i režima gradskog saobraćaja, rekao je Jovanović i apelovao na komunalne inspekcije da obave kontrolu vodotoka i uklone sve objekte koji bi mogli da ugroze život ljudi i imovinu.

Pukla vodovodna cev kod Sajma

Zbog povećanog nivoa reke Save došlo je do pucanja vodovodne cevi nakon čega je poplavljen podvožnjak u blizini Ade ciganlije, preko puta Beogradskog sajma, potvrdio je za B92 Srđan Jovanović šef beogradskog Kriznog štaba za odbranu od poplava. 

On je kazao da su postavljene vreće sa peskom kako bi se sprečilo dalje plavljenje, a na licu mesta se nalaze ekipe MUP-a i gradske saobraćajne službe. Podvožnjak koji povezuje beogradska naselja Banovo brdo, Čukarička padina i Železnik sa Mostarskom petljom i centrom Beograda, trenutno je otvoren za saobraćaj, rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: