Utorak, 17.08.2021.

15:46

Medicinski fakultet o vakcinaciji dece: "Neprijatno smo iznenađeni"

Medicinski fakultet u Beogradu saopštio je da su bili "izuzetno neprijatno iznenađeni" kada su čuli za peticiji protiv vakcinacije dece.

Izvor: RTS

Medicinski fakultet o vakcinaciji dece:
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Peticija se odnosi na vakcinaciju dece protiv koronavirusa.

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu se, kako se navodi u saopštenju, uvek zalagao za sveobuhvatnu primenu vakcinacije kao civilizacijskog dostignuća u medicini, a kada se radi o aktuelnoj pandemiji kovida 19, brojni nastavnici i saradnici Fakulteta su uzeli učešća kako u definisanju terapijskih i preventivnih pristupa, tako i u njihovoj primeni, uz snažnu podršku Fakulteta.

"U tom smislu smo bili izuzetno neprijatno iznenađeni kada smo dobili informaciju o postojanju Peticije protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv kovida 19 u Srbiji, koja sadrži niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji, koje nisu iznesene na stučnim skupovima već prezentirane javnosti na način koji može naneti nepopravljivu štetu ne samo vakcinaciji dece nego i toliko potrebnom ubrzanju vakcinacije protiv ove bolesti u celini", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "posebno nedopustivo što su aktivni potpisnici i promotori Peticije dva profesora Medicinskog fakulteta u Beograda, koji se na svoje zvanje otvoreno pozivaju, i od čijeg se postupka Fakultet energično ograđuje".

"Iako je više puta jasno izražen stav nastavnika i saradnika Fakulteta o pitanjima na koje se odnosi ova peticija, na inicijativu obe katedre i instituta, u daljem tekstu navodimo zajedničko saopštenje Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Katedre za mikrobiologiju i Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta, koje jasno izražavaju navedene stavove", ističe se u saopštenju Medicinskog fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: