Region 2

22.05.2024.

19:23

Protest: Narodna skupština Republike Srpske donela važnu odluku o Rezoluciji o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske sa 65 glasova "za" od ukupno prisutnih 65 narodnih poslanika, usvojila je Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opšteg međunarodnog prava.

Izvor: Kurir.rs

Protest: Narodna skupština Republike Srpske donela važnu odluku o Rezoluciji o Srebrenici
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Podeli:

On je razmatran u okviru tačke dnevnog reda nazvane, "Stav NSRS o predloženoj rezoluciji o Srebrenici".

O toj temi poslanici su raspravljali na predlog predsednika NSRS Nenada Stevandića koji je dokument usaglasio sa premijerom i predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Predviđeno je upućivanje usvojenog dokumenta predstavnicima BiH, Srbije i Hrvatske, kao i državama svedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i ostalim zemljama članicama Ujedinjenih nacija.

Dokument ima 13 tačaka, a u prvoj se navodi kako „NSRS upućuje formalni protest kao odgovor na radnje preuzete u okviru neformalne grupe država ‘međuregionalnog jezgra’ koja je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dostavila konačni Nacrt Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici“.

"Ovaj formalni protest prvenstveno se odnosi na Republiku Hrvatsku (Ugovornicu), kao i na Saveznu Republiku Nemačku, Republiku Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske i Sjedinjene Američke Države (države svedoci), kao i druge zemlje koje su učestvovale u sponzorisanju ili ko-sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, procesu koji je u suprotnosti sa principima opšteg međunarodnog prava, posebno u suprotnosti sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom 4", navedeno je, uz ostalo, u dokumentu, prenosi N1.

Pre izglasavanja poslanicima se obratio i narodni poslanik Nebojša Vukanović, sa osvrtom na davnu prošlost, a usvajanje rezolucije kojom se osuđuje ubijanje više od osam hiljada nevinih ljudi u i oko Srebrenice, opisao je kao zavađanje naroda – poručivši da "nije bilo stranaca, ne bi bilo ni rata devedesetih".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: