Nastavljaju se pregovori sa MMF-om

Šef misije MMF za Srbiju i Grnu Goru Pirita Sorsa doputovala je u Beograd na nastavak razgovora sa predstavnicima vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2005.

08:57

Default images

Sorsa dolazi pošto je Skupština Srbije juče usvojila budžet za iduću godinu i paket zakona iz oblasti zdravstva, a to su bili uslovi za nastavak direktnih razgovora Misije s Beogradom.

Kancelarija MMF-a u utorak je saopštila da je usvajanje tih zakona važan korak ka okončanju aranžmana s MMF-om jer sada postoje šanse za poboljšanje situacije vezane za budžet i javnu potrošnju. Misija će, kaže se u saopštenju, u narednim danima blisko sarađivati s Vladom Srbije na okončanju šeste revizije.

Trogodišnji aranžman s MMF-om treba da se završi do Nove godine i od toga zavisi otpis 700 miliona dolara duga Pariskom klubu.

Smanjenje poreza na plate

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je obavestio MMF o usvajanju budžeta, a da su predstavnici MMF-a zadovoljni. Dinkić je za RTS izjavio da će najviše novca iz budžeta biti utrošeno na poljoprivredu i kulturu, odnosno 5,4 milijardi dinara za nabavku nove poljoprivredne opreme i 6,4 milijardi za institucije kulture.

"Uštedama u budžetu za 2006. stekli su se uslovi za smanjenje poreza i doprinosa za plate. Prvi put imamo osnovu da realno govorimo o smanjivanju poreza i doprinosa na plate, odnosno rasterećenju privrede. Najviše ušteda ostvareno je reformom zdravstva, iz kog treba da ode oko 9.000 zaposlenih, a biće zaposleno 1.000 novih. Plate lekara u narednoj godini biće veće oko 30 odsto, a odnos plata u zdravstvu biće 4:2:1 za lekare, medicinske sestre i nekvalifikovane radnike", rekao je Dinkić, javlja Beta.

"Ko ne rizikuje..."

Kako do puta?
Jedan od problema u pregovorima o šestoj reviziji trogodišnjeg aranžmana s MMF-om je i pitanje koncesije za autoput Horgoš-Požega jer MMF taj projekat smatra rizičnim, potvrdio je potpredsednik Vlade Miroljub Labus. "Naravno da postoje rizici, ali pitajte ljude iz MMF kako bi oni ušli u izgradnju puta bez rizika. Ako se zaduži država, onda oni kažu da je velik državni dug, a ako država da koncesije onda postoji pitanje da li će to budžet moći da plati. Bez rizika nema puteva", kaže Labus za magazin CorD.

Stezanje i upozorenje

Profesor Beogradske bankarske akademije Dejan Erić kaže da je najveći broj zahteva MMF-a ispunjen usvajanjem budžeta za 2006. i veruje da u pregovorima više ne bi trebalo da bude problema. "Mislim da je veoma dobra vest da je budžet usvojen jer je to jedan od zahteva koje nam je MMF postavio i mislim da smo učinili jednu od neophodnih stvari. Ono što želim da istaknem u vezi s tim budžetom jeste neprijatna vest za sve građane, a to je da će morati malo više da stežu kaiš i navikavaju se da dugove vraćaju na vreme i izvršavaju obaveze", kaže on.

Erić, međutim, dodaje da država ne bi smela sebi da dozvoli da dolazi u slične situacije jer se na trenutke čini da MMF više vodi računa o interesima Srbije nego sama Srbija. "Mislim da ne bi trebalo više sebe da dovodimo u situaciju da ponovo razmišljamo o tome da li će nam biti odobrene određene rate i otpisivanja dugova, koji su, na žalost, povezani s takvim stvarima. Nadam se da ćemo ubuduće biti u situaciji da delujemo proaktivno, što da predvidimo neke događaje, kako bismo imali veći manevarski prostor", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: