Lete šamari: "Licemerje ima ime"; "Evo još jednog primera - Srbija"

Ne stišava se bura nakon što su tzv. Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose. Prva je reagovala EU, pa Srbija, a javila se i Turska.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2021.

11:28

Lete šamari:
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Prva se, nakon što je objavljeno, ali i zvanično završeno otvaranje predstavništva tzv. Kosova u Jerusalimu, oglasila EU, odakle je saopšteno da je stav EU o ambasadama u Jerusalimu jasan i nepromenjen.

"U skladu sa Rezolucijom 478 SB UN iz 1980, kojom se pozivaju sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU takođe kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu ", rečeno je iz Brisela u ponedeljak, uz dodatak da Kosovo ovim postupkom podriva svoj put ka integraciji u EU.

Potom je reagovala i Turska, koja je saopštila da je zvanična Priština time prekršila međunarodno pravo. Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj saopštio je da to "ne služi palestinskom pitanju" i , kako navodi, potkopava viziju rešenja o dve države.
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da će činjenica da su Izrael i tzv. Kosovo uspostavili diplomatske odnose "uticati na odnose Srbije i Izraela".

"Izrael je sam izabrao da mu je važniji interes vezivanja za Ameriku i ono što je važno Americi nego Srbija, to je njihovo legitimno pravo. Ono što je važno to je da mi u tom procesu nismo učestvovali, jer predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna tzv. Kosovo, i obrnuto", rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije.

Na pitanje kada će Srbija otvoriti ambasadu u Jerusalimu, on je odgovorio "O tom potom".
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
Poslednja koja se oglasila povodom kritika EU na račun tog poteza zvanične Prištine je ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku. Ona je izjavila da je licemerno to što je EU ukorila Kosovo zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu.

Ona je takođe reagovala i na to što, kako je navela, Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU retko približava svoju spoljnu politiku Evropskoj uniji.

"Evo još jednog primera. Srbija, iako zemlja kandidat za članstvo u EU, retko, ako ikada, približava svoje spoljnopolitičke odluke EU. Od odnosa sa Rusijom i Kinom i prodaje oružja do skandaloznih glasova UN i kršenja međunarodnih sankcija. Odluke Srbije i spoljna politika su u velikoj meri, ako ne i isključivo, u suprotnosti sa odlukama EU. Brisel nikada nije upozorio Srbiju. Bar ne javno. Izuzetak je otvaranje ambasade u Jerusalimu, gde je EU javno ukorila i Srbiju i Kosovo“, napsala je ona na Fejsbuku, što prenosi Kosovo onlajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: