Sukob na granici na Kavkazu, ima žrtava na obe strane

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštlo je da je u borbama na granici sa Jermenijom, a da ima gubitaka na obe strane, prenosi Sputnjik.

Izvor: B92

Nedelja, 12.07.2020.

16:24

Sukob na granici na Kavkazu, ima žrtava na obe strane
Foto: Depositphotos/Alex.S.

"Počevši od podne 12. jula jedinice vojske Jermenije grubo su narušile režim prekida vatre udelu Tovuskog regiona azerbejdžansko-jermenske granice bile su mete granatiranja naše pozicije iz artiljerijskih oruđa. Postoje gubice sa obe strane", saopštio je Sputnjiku u pres-službi vojnog resora.

Borbe se nastavljaju.

Prema rečima sagovornika agencije, azerbejdžanska strana je izgubila dvojicu vojnika. Još pet osoba je ranjeno.

Mediji javljaju da ima gubitaka i među jermenskim vojnicima.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR.

U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Od 1992. godine vode su pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto NKR nije strana u pregovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: