Sreda, 17.06.2020.

23:42

Tramp vojne trupe iz Nemačke seli u Poljsku?

Američki predsednik Donald Tramp razgovaraće sledeće nedelje u Vašingtonu s poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Izvor: Beta

Tramp vojne trupe iz Nemačke seli u Poljsku?
Foto: EPA Sandor Ujvari

Tema sastanka biće odbrana, trgovina, energetika i bezbednost telekomunikacija, saopštila je danas Bela kuća.

Sastanak je zakazan za 24. jun kada se očekuje i da će Tramp saopštiti planove za smanjenje američkog vojnog prisustva u Nemačkoj.

Prema sadašnjem planu, očekuje se da će bar deo tih trupa iz Nemačke biti premešten u Poljsku.

Tramp je u ponedeljak objavio da će smanjiti broj vojnika u Nemačkoj na 25.000 sa sadašnih 34.500.

Američki predsednik je prošle godine rekao poljskom kolegi na sastanku u Ovalnom kabinetu da razmišlja da premestiti neke trupe iz Nemačke u Poljsku.

On se takođe žalio da Nemačka ne ispunjava svoje obaveze u oblasti odbrane u NATO-u, dok je pohvalio Poljsku da je odradila svoj deo.

Duda pokušava da privuče veći broj američkih vojnika, nagoveštavajući da će Poljska izdvojiti više od dve milijarde dolara za stalnu američku bazu u zemlji.

Nemačka je jedna od nekoliko članica NATO-a koje nisu uspele da postignu cilj koji su postavile zemlje članice 2014. godine, da bi do 2024. godine izdvajale najmanje dva odsto BDP za odbranu.

Na prošlogodišnjem decembarskom samitu NATO-a u Londonu, Tramp je priredio ručak za lidere zemalja članica NATO-a koje odvajaju dva odsto BDP-a za odbranu, među kojima je bio i predsednik Poljske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

11 h

Podeli: