Hitan sastanak SZO; stručnjaci upozoravaju: Virus počeo da mutira; milioni kreću na put iz mesta zaraze

Svetska zdravstvena organizacija održava sastanak kako bi se procenilo da li epidemija korona virusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

07:50

Hitan sastanak SZO; stručnjaci upozoravaju: Virus počeo da mutira; milioni kreću na put iz mesta zaraze
Foto: Tanjug/AP Photo/Dake Kang

Prema najnovijim informacijama, broj zaraženih novim tipom korona virusa u Kini porastao je na 440, a devetoro ljudi je umrlo.

Novi korona virus, koji izaziva upalu pluća, prenosi se sa čoveka na čoveka.

Ima sposobnost da se adaptira i mutira, zbog čega je teže držati pod kontrolom epidemiju, upozorili su danas kineski zdravstveni zvaničnici.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, da bi se kasnije proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking, Šangaj i provinciju Guangdong, a otkriveno je i da ima zaraženih i van granica Kine.
Tanjug/Suh Myung-geon/Yonhap via AP
Prvi slučaj potvrđen je i u SAD, a reč je o pacijentu koji se nedavno vratio iz Kine i koji se nakon što je hospitalizovan nalazi u dobrom stanju.

Jedan slučaj je zabeležen u Japanu, Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a doneli su ga kineski turisti iz Vuhana.

Zemlje u Aziji i drugim delovima sveta počele su provere telesne temperature na aerodromima, železničkim stanicama i auto-putevima kako bi pronašli ljude koji imaju novi korona virus.
Tanjug/Chinatopix via AP
Mere su deo napora koji ima za cilj da spreči ponavljanje epidemije SARS-a iz 2002. i 2003. godine, drugog koronoavirusa koji je započeo u Kini i usmrtio skoro 800 ljudi, paralizovao transport i oštetio azijske ekonomije.

Kinesku vladu tada su krivili za pogoršanje SARS-a jer su u početku skrivali informacije i blokirali rad Svetske zdravstvene organizacije.

Ovoga puta, predsednik Kine Si Đinping naredio je partijskim odborima, vladama i relevantnim odeljenjima na svim nivoima da treba da stave na prvo mesto život i zdravlje ljudi.

Na aerodromu u Vuhanu proverava se temperatura putnika, a svi koji rade u javnim službma nose zaštitne maske.

Međutim, strah od epidemije se širi jer će milioni Kineza ove sedmice putovati svojim kućama na proslavu Nove godine u subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: