Nov izveštaj pokazao: Prekomerno zagađen vazduh u više gradova Srbije

Suspendovane čestice praškastih materija (PM) najčešći su razlog zašto se u desetak gradova Srbije prošle godine disao prekomerno zagađen vazduh.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2019.

14:34

Nov izveštaj pokazao: Prekomerno zagađen vazduh u više gradova Srbije
Ilustracija: EPA-EFE/ Andrej Cukic

Podaci su objavljeni u izveštaju o Kvalitetu vazduha koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

U zoni Srbije je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen.

U zoni Vojvodine vazduh je takođe bio 1. kategorije, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državne i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

SEPA je u dokumentu istakla da se vazduh treće kategorije, što znači prekomerno zagađen, disao u širem području Beograda, gde je utvrđeno prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2,5.

Vazduh treće kategorije zbog viška praškastih materija udisali smo i u aglomeracijama Pančevo, Užice, Smederevo i Kosjerić, kao i na teritorijama gradova Valjevo, Kraljevo, Kragujevac, Subotica i Sremska Mitrovica.

Kako se konstatuje u izveštaju, u aglomeracijama Novi Sad i Bor tokom prošle godine vazduh je bio 1. kategorije, kao i u aglomeraciji Niš, gde je 1. kategorije "zbog nedovoljnog obima merenja suspendovanih čestica PM 10".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: