"Punkt je opkoljen, za turske vojnike nema izlaza"; Čavušoglu: Možemo da odemo, ali ne želimo

Turski ministar Mevlut Čavušoglu rekao je da turski vojnici neće napustiti posmatrački punkt koji je opkolila sirijska vojska u blizini provincije Idlib.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2019.

15:18

Foto: Tanjug/Thiqa News Agency via AP

"Tamo smo ne zato što ne možemo da odemo, nego zato što ne želimo da odemo", rekao je Čavušoglu novinarima u Libanu, gde je u poseti, i dodao da turski vojnici "nisu izolovani".

Sirijska vojska je danas oslobodila više sela na severu provincije Hama, među kojima je i selo Morek gde je turski punkt. Provincija Hama je kraj Idliba u kome vladaju pobunjenici.

"Snage režima su raspoređene u Moreku i na čitavom severu Hame, ali nisu zauzele posmatrački punkt", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor opozicione Sirijske opservatorije za ljudska prava.

On je, međutim, naveo da je punkt "opkoljen i da za (turske) vojnike nema izlaza", osim preko teritorije pod kontrolom vlade u Damasku.

Opservatorija je saopštila da se snage sirijske vlade nalaze na oko 200 metara od punkta i da se ne zna šta će učiniti.

Sirijska državna agencija Sana je potvrdila da je vojska ponovo uspostavila kontrolu u više sela u Hami.

"Tačno je da ima sukoba u regionu Idliba. Snage režima su aktivne oko našeg posmatračkog punkta", rekao je šef turske diplomatije i naveo da se o tom pitanju razgovara s Iranom i Rusijom, saveznicima sirijskog predsednika Bašara el-Asada.

Prema njegovim rečima, "punktovi nisu izolovani". "Niko ne može da izoluje naše snage i naše vojnike", tvrdi Čavušoglu.

Turska podržava sirijske pobunjeničke grupe i vojno je intervenisala u sukobu sirijskih Kurda s džihadistima. Turski vojnici su već skoro dve godine na 12 posmatračkih punktova u provincijama Hama i Idlib.

Idlib pod kontrolom drže džihadisti iz grupe Hajat Tahrir al-Šam a ima i drugih naoružanih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: