Subota, 20.04.2019.

23:18

Odata počast srpskim civilima u Rogatici: "To je možda najsvirepiji zločin"

U Osovu kod Rogatice odata je počast srpskim civilima, koje su pre 77 godina ubile ustaše, tako što su ih zatvorili u kuću i štalu i zapalili.

Izvor: Tanjug

Odata počast srpskim civilima u Rogatici:
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Njima je odata počast parastosom, polaganjem cveća i paljenjem sveća.

Tada je ubijeno više od 90 srpskih civila, uglavnom dece, žena i staraca, prenosi RTRS.

Zločin na lokalitetu Kula u selu Osovu jedan je u nizu zločina nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

"Ovo je možda i najteži i najsvirepiji zločin. On je deo jednog zamišljenog projekta da se s ovih istočnih prostora Republike Srpske, srpski živalj protera ili pobije, i do Drine da se očisti", rekao je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

Tačan broj ubijenih u Osovu verovatno nikada neće biti utvrđen, jer su među njima bile i kompletne porodice koje su u zbegu bežale od ustaške kame iz drugih krajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: