"Pola Makedonije gori, nikoga nije briga"

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji VMRO-DPMNE kaže da pola Severne Makedonije gori u požarima, ali da niko ne preuzima ništa tim povodom.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2019.

16:55

Foto: Gettyimages

Kako navodi ta stranka, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo šumarstva i Ministarstvo poljoprivrede odgovorni su za to, prenosi MIA.

“Više nedelja Makedonija gori, ali niko ne preuzima odgovornost. Gospodine Zaev vreme je za ostavke, vreme je za razrešenja. Imamo situaciju u kojoj kao nikada do sada, u mesecu martu imamo više od pet stotina požara kroz celu Makedoniju koje niko ne gasi, niti se preuzimaju bilo kakve radnje da se pronađu počinioni", navodi u saopštenju VMRO-DPMNE.

Oni smatraju da se radi o pustošenju Makedonije, o neviđenoj anarhiji u dosadašnjoj istoriji Makedonije, koja mnogo košta makedonske građane.

"Nestaju šume, gore vočnjaci, a imamo evakuisano i cela sela. Pitanje je kada će doći do žrtve“, upozorava ta stranka.

Poslanik iz redova VMRO-DPMNE Vladimir Gjorčev kaže da takvo stanje u državi znači da ne postoje institucije.

“To znači da postoji kompletna sprega između kriminala zajedno sa državnim institucijama. Uključeni su šumarska mafija, policija, lokalne vlasti i ministarstava“, ističe Gjorčev.

On je zaključio da treba da se ponese odgovornost i ostavke, te da je ovo fijasko i debakl za državne instituije, kako on navodi „državne institucije Zorana Zaeva“.

Juče je makedonska vlada uvela zabranu za kretanje u šumskim područjima na neodređeno vreme.

Severna Makedonija je zahvaćena požarima širokih razmera - aktivni su šumski požari na Skopskoj Crnoj Gori, Šar planini, u istočnoj Makedoniji, u Makedonskoj Kamenici, u nacionalnom parku Galičica, oko Prespanskog jezera, kao i u Kavadarcima, Negotinu i Strumici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: