Crnim sprejom na spomenik zahvalnosti Francuskoj FOTO

Postament na spomeniku zahvalnosti Francuskoj u Beogradu radnici pokrivaju folijom nakon što je donji kameni deo spomenika išaran crnim sprejom.

Izvor: B92, Politika

Utorak, 13.11.2018.

12:00

Crnim sprejom na spomenik zahvalnosti Francuskoj FOTO
Foto: Stefan Joviæ, TV Prva

Donji deo Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu najpre je bio uvijen u najlon.

Foto: Stefan Joviæ, TV Prva
Spomenik je išaran nakon skandala u nedelju, u Parizu, na ceremoniji povodom 100 godina od završetka Velikog rata, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić, kao predstavnik zemlje koja je pobedila i podnela velike žrtve u Prvom svetskom ratu, sedeo u trećem redu na tribini preko puta drugih svetskih i lidera iz regiona.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izvinio se nakon toga srpskom narodu i predsedniku Vučiću zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti u Parizu.

Spomenik na kojem je ispisana posveta zahvalnosti postavljen je 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.

Donedavno je bio na rekonstrukciji, a trebalo je da bude svečano otvoren tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, najavljene za decembar.

Inače, u ovom delu Kalemegdana u toku su pripreme za Makronovu posetu, pa radnici trenutno uređuju prilaz ovom delu parka.
Foto: Stefan Joviæ, TV Prva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: