Utorak, 13.11.2018.

12:00

Crnim sprejom na spomenik zahvalnosti Francuskoj FOTO

Postament na spomeniku zahvalnosti Francuskoj u Beogradu radnici pokrivaju folijom nakon što je donji kameni deo spomenika išaran crnim sprejom.

Izvor: B92

Crnim sprejom na spomenik zahvalnosti Francuskoj FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 5 godina

@Vuk
Samo si načeo temu.I nagovestio koji je problem svih problena.
Današnja Srbija baštini tradiciju onih koji su je uništavali 70 godina.Nije napravila otklon od KPJ koja je bila i ostala na antiversajskim i revizionističkim pozicijama (i bogme,sprovela u delo plan iz Drezdena ).
Da bi te neeka Francuska ili bilo ko gledao kao Srbiju iz 1914. mora da poštuje te vrednosti - mora da poštuje sebe i svoju državu,tradiciju.
Na stranu Brozova antifrancuska politika (čivek ceo život protiv nje bio) i borba protiv "francuskog kolonijalizma" sa nesvrstanim prijateljima.

Djordje

pre 5 godina

Tema nije laka. Zaista jeste sramotno to sto je Francuska uradila prema Srbiji koja se uvek trudila da bude prijatelj prema francuskom narodu. Sa druge strane pitanje je da li je ovakva rekacija sa sprejem ispravna ako se uzme u obzir da je predsednik nase zemlje otisao na taj dogadjaj iako je znao da cemo biti omalovazavani (posto smo to svi znali, znao je i on ali je ipak mimo volje vecine gradjana odlucio da da legitimitet tom vredjanju istorije). Da li onda imamo pravo da svoju ljutnju iskalimo na spomeniku ? Verovatno ne, nego je neko iskalio bes tamo gde je mogao jer nije mogao tamo gde treba...

Milorad

pre 5 godina

Nije Francuska postavila carinu i porez na "administrativne" prelaze. Nije Francuska dozvolila clanstvo Kosova u MMF, STO, Svetska Banka, Evropska Banka, CEFTA, UEFA, FIFA, MOK. Nije Francuska dozvolila medjunarodni pozivni broj za Kosovo. Nije Francuska naredila nasim sudijama da polazu zakletvu ispred Tacija. Nije Francuska usla u koalicionu Vladu sa Haradinajem. Nije Francuska. Vucic je.

Miki

pre 5 godina

Nepobitni fakti, neću davati zaključke, samo istorijske fakte:
- Srbija ne bi mogla da se bori sama protiv Austro-Ugarske, a pogotovu protiv Austro-Ugarske i Nemačke.
- Srbija i Rusija ne bi mogle da se bore same protiv Austro-Ugarske i Nemačke. Nemci su kod Tanenberga 1914. nagrdili Ruse da nikada nisu mogli da se povrate. Dve ruske armije su potpuno izbrisane sa lica zemlje.
- Rusija je kapitulirala 1917. i bila primorana da preda milion kvadratnih kilometara teritorije.
- Rusija nikada ne bi mogla da odbrani Srbiju. Rusije je krenula da je brani, ali nije mogla ni sebe da odbrani. To je istorijski fakat i nema veze sa emocijama.
- Francuska je izdržala glvani udar u ratu. Izgubila je preko devet miliona ljudi. Izdr¿ala je do ulaska Amerike u rat kada je tas na vagi prevagnuo.
- Francuska ne bi mogla da izdrži sama nakon što je Rusija kapitulirala da se Amerika nije umešala. Amerika je poslala dva miliona vojnika u Francusku a još dva miliona su čekala na prebacivanje.
-Amerika je pozajmila ogromne pare saveznicima, uključujući i Srbiju. Nakon rata je Amerike odobrila jako povoljno refinansiranje ratnog duga novoj Kraljevini SHS.
-Da nije bilo Francuske ne bi bilo Srbije. Rusija nije pomogla, jer nije mogla ni sebe da brani. Rusija je imala volju i želju da pomogne ali je jako loše prošla u ratu.
- Srbija je danas zahvalna Rusiji što postoji, ali ne i Francuskoj i Americi.

vuk

pre 5 godina

Čitam komentare i shvatam koliko neznalica posećuje ovaj sajt i komentariše glupo. Francuska država je nekad prehranila nekoliko godina srpsku vojsku,obukla je, naoružala i pomogla rame uz rame da oslobode Srbiju. Ako vam se ne dopada sada situacija i da su neki drugi s njima prijatelji možete malo se vratiti u drugi svetski rat. Ko li je protestvovao kad su streljani solunci 1944 , vojvoda Bojović pretučen na smrt od strane komunista, pobijene desetine pilota Kraljevine iako nisu učestvovali u ratu. Dok su komunističke falange pljačkale i neilosrdno ubijale Srbe , Francuska se žalila a Srbi austrugarskom kaplaru dodeliše sve privilegije a i grobno mesto koje opet čuvaju Srbi. Samo se pitam otkud moralno pravo da neko ruši ili piše po francuskim spomenicima. Sram vas bilo neznalice i otpadnici nacije srpske!

Огњен

pre 5 godina

Ја сам против уништавања било ког споменика или наруживања. Али за Француску владу само једна порука: Срам вас било!

bogi

pre 5 godina

Tragična sudbina Srbije nakon unistenja dinastije Obrenović koja je bila više naklonjena Austriji i Francuskoj.Negirati dobar odnos Francuske prema Srbiji je sramno počev od pružanja pomoći Srbima nakon prelaska preko Albanije i ranije za trupe koje su se povukle ka Solunu pre ulaska Bugarske u rat u transortu ,hrani ,odeci ,obući ,oružju i zajedničkom napredovanju na Sol.frontu.Treba napomenuti da je De Gol bio kost u grlu Amerikancima i bio protiv ulaska u Nato i da su Francuzi dugo 1998 godine spijunskim kanalima obaveštavali Muloševića šta Angkosaksinci spremaju Srbiji i kakav će scenario biti ,da su zadnji uveli sankcije i da su falširali tokom bombardovanja , da se Miteran zalagao za Srbiju odnosno SCG ali su kao članica Nato-a morali da slede politiku Angkosaksonaca.Oni nisu svetska supersila i dok se ne uklone dva najveca zla svetskog poretka USA i GBR tako će biti u buducnosti.Spomenike ne treba ružiti jer predstavljaju deo istorije i suguran sam budućih boljih odnosa mozda ne odmah ali sugurno u bliskoj budućnosti!

Vlada M

pre 5 godina

Francuska je sa našim dedovima probila Solunski front. Sa njima koji ne bi ni bili živi da ih nisu brodovima izvukli, nahranili, izlečili, obukli i naoružali. Godine 1918 kada je u Rusiji streljao Lenjin, oni su bili uz nas i oslobodili smo zemlju. Ginuli su po zabitima Makedonije i centralne Srbije kao i mi. Izginuo je svaki treći muškarac i pored toga, a bez njih bi izginulo koliko? I srušili smo zajedno dve carevine, spasivši i mi njih na kraju. To je krvno bratstvo i to ne zaboravlja ko ima obraza.

Pa vi šarajte, Vučićeve pudlice. Tokom bombardovanja kada su nam spasili mostove, koje do sada ne bismo podigli, niste šarali. To na njega lopova liči, da pošalje po mraku maskirane bandite.

Ljiljana, London

pre 5 godina

Kakav malouman gest, slika nesvaspitanja i retardiranosti / nesposobnosti vladanja sopstvenim emocijama. Slika geto Srbije. Umesto da ste tu svoju ljutnju uputili pravom problemu tj. vrhu drzave al' za to treba hrabrost i pamet, nesto sto je u ogromnom deficitu u Srbiji.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Imamo kicmu i ne volimo Francusku...sve je to u redu ali kad odlazite iz zemlje nemojte da idete na zapad koji nas mrzi idite u bratsku rusiju i kinu...licemeri ste bili i ostali?

Saša

pre 5 godina

Mora da naši dedovi i očevi koji su i bili svedoci tog vremena, nisu pojma imali kome treba zahvaliti. Došlo vreme da ih po mraku ispravljaju unuci, "hrabri" sprej-ratnici za srbstvo.
(baner, 13. novembar 2018 16:31)
Dedove i očeve u to vreme niko nije ni pitao za mišljenje o tome. Koliko su nam Francuzi "veliki" prijatelji pokazivali su u više navrata unazad ali i trenutno, tako da ne bih o tome. Na žalost, mi smo toliko iznutra pokidani i pokradeni da nemamo ni mogućnosti ali ni snage da na neki drugi način iskažemo nezadovoljstvo i razočaranje koliko smo njihovih nepravdi progutali. Ne opravdavam šaranje, ali to je smešan i zanemarljiv gest u odnosu na gestove naših francuskih "saveznika".

bimmer

pre 5 godina

(pokusaj realnog sagledavanja, 13. novembar 2018 14:05)
Donekle si u pravu, samo što treba napomenuti da su zaključci iz Rambujea sastavni deo rezolucije 1244 SB UN, na koju se mi toliko pozivamo.

Petar poveliki

pre 5 godina

Da nije bilo Miterana ne bi bilo ni Beograda posle NATO bombardovanja a mi smo starim priateljima okrenuli ledja za necije vile i mercedese.

3210

pre 5 godina

Zašto bi ga šarali ???

Nismo ga šarali kada je Francuska bombardovala srbe u Bosni.
Nusmo ga šarali kada su nas bombardovali.

Sada ga šaramo kada su ukazali veću počast Kosovu i Tačiju nego Vučiću.


Mislim da su prva dva razloga bila logičnija.
Ponašamo se ko uvređena mlada.

Ljudi shvatite da Srbiju 1914 - 1918 poštuje ceo Svet ali Srbiju 1991 - 2018 god ne poštuje niko.

baner

pre 5 godina

Iz nekog razloga, nikad mi ne objavljujete komentar ali ću ga ipak napisati.
Mora da naši dedovi i očevi koji su i bili svedoci tog vremena, nisu pojma imali kome treba zahvaliti. Došlo vreme da ih po mraku ispravljaju unuci, "hrabri" sprej-ratnici za srbstvo.

edgar

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !!
Spomenik bi trebalo ukloniti !!

Kako možete biti zahvalni državi,
koja je srpske vojnike upotrebila kao
topovsku hranu umesto svojih ??!
(M, 13. novembar 2018 12:40)
Hoces da kazes da je Francuska uvukla Srbiju u rat ili je bilo obrnuto? Ajde daj mi jedan primer gde je Srbija pomogla Francuskoj, i jednog srpskog vojnika koji je poginuo na zapadnom frontu. Ja cu ti dati barem deset primera gde je Francuska pomogla Srbiji i gde su francuski vojnici ginuli u samoj Srbiji. Nakaradna istorija i nekakvi melodrama mitovi su doveli do gradjanskog rata u YU. Ko se promenio vise u zadnjih 30 godina, Francuska ili Srbija? Ja Srbiju ne mogu da prepoznam u zadnjih 30 godina. Toliko mrznje i iskvarene mitologije nije bilo u Srbiji pre 30 godina. Daj mi jedan razlog zasto bi danasnja Francuska volela danasnju Srbiju.
(M, 13. novembar 2018 12:40)

Samo da razjasnim, ovo pitanje. I ako se slazem sa tobom u velikom djelu izjava, moram da te ispravim. Ja sam licno ucijo u austriskoj skoli, da su Njemacka i Francuska zeleli taj rat. I da je taj rat zapocet samo zato sto su se te dve zemlje borili za jedan dijo kolonije u Africi. I da su Francuska i Njemacka zato iz istog stopa stale iza Srbije i Austrije i tako odmjerili snagu. Ali ajde, mislimo mi da su oni nas branili. ;-)

Mitar

pre 5 godina

Kako vam ovi neoradikali bacaju kosku da glođete, pa to je strašno. Čuj, kao bitno je ko je gde sedeo... Ispolitizovana tema da bi skrenula pažnja sa najnovije drske pljačke novca građana Srbije: Telekom Srbija kupio kablovskog operatora Kopernikus za 200 miliona evra, dok je realna cena oko 35 miliona. Ko se ovde ugradio?

Kupujte kod Dzo-a

pre 5 godina

Neko u srbiji još ima kicmu...
(Vlada, 13. novembar 2018 12:20)

Mozda ima kicmu, ali mozak ne. Ovo skrabanje je nastavak politike samoizolacije i samounistenja, pocete 1987 od S. Milosevica. Svima prst u oko, pa ne cudite se sto nam ovako ide. Postali smo poslednja rupa Evrope bas kao sto nam je i zagovornik ove politike, bivsi preCednik Nikolic i obecao.

da se zna

pre 5 godina

Koju topovski hranu? Kakve veze smo imali sa zapadnim frontom? Francuzi su poslali brodove da evakuisu srpsku vojsku iako su na svom frontu vodili neuporedivo krvavije bitke sa Nemcima.
Nikome nismo zahvalni, osim Rusima koji nam nikad nisu pomogli!
(Nazalost Srbin, 13. novembar 2018 13:02) Osim što je ruski car zapretio Francuzima da će izaći iz ratne koalicije, ako ne pošalju te iste brodove...koji nikako nisu stizali...

skeptik

pre 5 godina

Francuska 2018 nije Francuska iz 1918. To je Makronova Francuska. Srbija iz 1918 nije Srbija iz 1918. Ovo je Vuciceva Srbija. Nigde veze sem imena koje daje laznu sliku. Drzava je bezlicna masa, nju cini rezim. Ovaj spomenik je namnenjen Francuskoj iz 1918 i nijednoj drugoj Francuskoj.

Max

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !!
Spomenik bi trebalo ukloniti !!

Kako možete biti zahvalni državi,
koja je srpske vojnike upotrebila kao
topovsku hranu umesto svojih ??!
(M, 13. novembar 2018 12:40)
Hoces da kazes da je Francuska uvukla Srbiju u rat ili je bilo obrnuto? Ajde daj mi jedan primer gde je Srbija pomogla Francuskoj, i jednog srpskog vojnika koji je poginuo na zapadnom frontu. Ja cu ti dati barem deset primera gde je Francuska pomogla Srbiji i gde su francuski vojnici ginuli u samoj Srbiji. Nakaradna istorija i nekakvi melodrama mitovi su doveli do gradjanskog rata u YU. Ko se promenio vise u zadnjih 30 godina, Francuska ili Srbija? Ja Srbiju ne mogu da prepoznam u zadnjih 30 godina. Toliko mrznje i iskvarene mitologije nije bilo u Srbiji pre 30 godina. Daj mi jedan razlog zasto bi danasnja Francuska volela danasnju Srbiju.

Doktor drmr

pre 5 godina

Prvo su im smetali komunistički spomenici pa su ih farbali i rušili, posle su prelepljivali nazive bulevara, sada im smetaju i spomenici iz prvog svetskog rata, sledeći su srednjevekovni spomenici koji još nisu srušeni...

Kursula

pre 5 godina

Ja bi taj spomenik stavio na rekonstrukciju, pod ciradu, jendo 100 godina....
izgovor,hocemo da bude lepsi....totalno politicki korektno i cinicno,isto kao sto su oni prema nama

Branko Von Beca

pre 5 godina

Ne treba ukljanati spomenik, samo treba promeniti natpis na njemu u

Spomenik srpske gluposti i lakovernosti.

I to ne samo zbog francuza, već i zbog toga što su i 1918 i 1945 pokušavali da od dželata naprave brata.
Mada, opet, mali je to spomenik kolike smo mi budale ispali.

rudi izrod

pre 5 godina

Novi epitaf na spomeniku trebalo bi da glasi: Voleli smo Francusku kao sto je i ona nas nekada davno (mozda) volela. Hvala na preskupom ratnom materijalu, odraste nam kozu sa ledja.

pokusaj realnog sagledavanja

pre 5 godina

(Srbin iz Srbije, 13. novembar 2018 13:22

Zahtevi iz Rambujea nisu imali za cilj uspostavljanje mira, oni su, kako su kasnije potvrdili i mnogi zapadni ucesnici skupa, bili neprihvatljivi za bilo koju suverenu zemlju. Dakle, cilj je bio uspostavljanje NATO baze u SRJ i taj cilj je postignut.
Ovo nikako ne znaci da mi ne treba da razmisljamo o clanstvu u NATO u buducnosti, ali kako su oni gledali svoj interes 1999.godine, i mi to razumemo, tako i mi treba da gledamo svoj interes, naplatimo (makar delimicno) stetu od bombardovanja i onda udjemo u NATO... DAkle, njihov interes tada, nas interes sada.
Inace, ta prica o "uspostavljanju mira" zaista cudno zvuci kada to napise neko ko zna o francuskoj pomoci oko bombardovanja - ako znate to, onda sigurno znate i da je na KiM bila oruzana pobuna 1998.godine (cak je i SAD bila proglasila OVK za teroriste), rovovi su bili iskopani celim KiM, a nasi specijalci su ih razbili na neverovatno efikasan nacin, bez koriscenja teske artiljerije, aviona itt. Nakon toga, u jesen, se pojavljuju mnogobrojni zapadni instruktori na KiM, pritisak na SRJ raste (npr kriticna situacija u oktobru 1998.godine), a sve u cilju pronalazenja nacina da se ukljuci strani faktor - jer je nakon debakla Siptara sredinom 1998.godine bilo jasno da oni ne mogu da se izbore ni sa nasim specijalcima, a nekmoli sa vojskom.
Dakle, treba biti posten i realan u sagledavanju proslosti da bismo mogli da realno pricamo o buducnosti.

dux

pre 5 godina

Spomenici su istorijski zapisi i postoji razlog zašto je postavljen i zašto na njemu piše šta piše. Možda bi i mi trebalo da se zapitamo zašto smo od francuske kao velikog saveznika stigli do toga da nas ne poštuje ni malo...

Alex

pre 5 godina

Problem je kod nas;mi ta tzv. prijateljstva smatramo emotivno i bratski za veke vekova. Zapadnjaci ne : oni to gledaju kao trenutni interes :danas sam dobar sa tobom a ne znaci da te necu bombardovati sutra. Takvih primera imas na stotine ne samo sa name. Ameri su bili skoro kao braca sa Talibanima 80-ih a vec 15 zadnjih godina ih tuku nemilice. itd. I sta mislite da su oni iskreno nas voleli. Pa ne bi nas ostavili da umiremo po albanskim plazama i tek kad je car Nikolaj zapretio ruskim izlaskom iz rata su nas evakuisali.Ovo sta se desilo u Parizu je bruka nevidjena i dokaz ove price.

srrrrrrrrrdjan

pre 5 godina

Niko nije vise unistio Srbiju nego patriJote.
Nijedan neprijatelj nas nije toliko unazadio.
Nemojte vise, molim vas, nista "korisno" za Srbiju da radite.

Saša

pre 5 godina

Nemojte to da radite. Nismo ga mi ni postavili nego naše pradede. Ostavite i spomenik i pradede na miru. Oni su uradili toliko da je pitanje jesu li ih sledeće generacije dostojni. I ovde a i u Francuskoj bogami. Ni meni ne prija tretman Francuske prema Srbiji ali zapitajte se malo pre ovakvog vandalizma. Spomenik ne dirajte!

brm

pre 5 godina

pokazali su nam francuzi '99. koliki su nam prijatelji ..
(paja, 13. novembar 2018 12:36)

Amerikanci i danas sumnjaju da je francuski vojni vrh u velikoj meri sabotirao veliki broj akcija 1999. godine. Francuski piloti su imali neuobičajeno veliki broj neuspešnih akcija, naš vojni vrh je od francuskog dobijao informacije o ciljevima,... Tako da nije baš sve crno i belo. Ne može ni ta Francuska sama od sebe da donosi odlke, zna se ko je gazda, ali tamo ima časnih ljudi. Kao što je bio ofici Grčke krstarice koji je odbio da ispali rakete na Srbiju.

Dragan

pre 5 godina

Ovo me sad potseti na stav crne Gore prema njihovoj istoriji, došao neki Milo i neki Vučić i oni će sada da šaraju spomenike, odriču se Njegoša, pljuju po svojoj istoriji, a za rad svojih političih poena. Ovo me potsetilo i na Kijev 2013. gde sam u aprilu video veličanstven spomenik Lenjinu koji je doduše čuvao vojnik sa dugom cevi, a već u julu iste godine je zamenjen bronzanom WC šoljom. isto tako sam u skrivenoj šumi u blizini Arensburga u Nemačkoj video spomenik svim nemačkim sinovima stradalim u ratovima 1900-1945. godine, vrlo lepo očuvan sa sve svastikom u negativnom kontekstu. Drugim rečima, narod koji se stidi sopstvene istorije treba da se zamisli da li uopšte treba da postoji?!

Srbin iz Srbije

pre 5 godina

Dragi drugari,

Kad je 1999, posle predugog oklevanja i pokusaja da se nadje miroljubivo resenje, NATO konacno pokrenuo intervenciju koju je uporno provocirao krvavi zlocinac milosevic (pod kodnim nazivom Noble Anvil), glavnokomandujuci general Wesley Clark je imao plan da PRVE noci bombardovanja sruse SVE mostove u Beogradu i Srbiji i sve elektrane. Tj. Srbija bi od 25. Marta 1999. bila u totalnom mraku i paralisana. Druge stvari su isto bile u planu, ali da ne razvlacimo. Zasto se ovo nije desilo? Zato sto je FRANCUSKA BILA PROTIV. A vi svrljajte po spomeniku zato sto vam je vucic sedeo medju sluzincadi, mnogo lepo s vase strane. Ne moze Francuska da vam bude odgovorna sto je Srbija samoizolovana ruska gubernija u Evropi, okruzena sa NATO i EU. Da je Srbija clanica NATO, "problem" Kosova bio bi resen za 10 minuta, a Srbija bi bila normalna postovana Evropska zemlja. Ali UDBA to ne zeli, jer onda ne bi mogli da se bogate na grbaci naroda a vecina bi morala da bude i na robiji.

BOSS

pre 5 godina

Ja imam predlog da se podigne veliki spomenik za sve nase prijatelje i saveznike kroz istoriju. Pozvat sve tv stanice na tu svecanost,al nikalo pozvat danasnje politicare tih drzava!!!
Jednostavno im zabranit pristup.

Никола87

pre 5 godina

Ово је споменик НЕКАДАШЊОЈ Француској, која нам јесте била пријатељ, штавише, и давно пре 1914., од кад су први интелектуалци и космополити “одтурчене” Србије кнеза Милоша ишли у Француску на школовање. У том истом XIX веку, кад су о Србији и Црној Гори разни енглески путописци писали само најружније (имате о томе нпр. у књизи “Дивља Европа” Б. Језерника), француски интелектуалци су се залагали за Србију пред међународним судовима, хвалили су њену борбу против Османлија, обрађивали српску епску поезију... Затим, француски описи српске војске у “Невесињској пушки”, те касније у Балканским ратовима, наравно и у Великом рату. У Солунском фронту су нам значајно помогли, тачније, без Француза (којих је, ако се добро сећам, било више него Срба) пробоја не би ни било. Доста Францускиња се између светских ратова удало за наше стипендисте у Француској и пристало да са њима дођу у Србију и рађају мале Србе (поређења ради, замислите да нпр. Бурунди или Сијера Леоне и њихови народи имају тако напуцану репутацију у Србији да маса наших женā постане искрено спремна да се уда за њихове дошљаке код нас и да се онда преселе у Африку, код њих у племе). Свако време носи своје бреме, и историјски токови су то трансформисали... Али чему уништавање сведочанстава? Наши прадедови су знали зашто то постављају, из прве руке су спознали односе Француза и Срба. Да су они живи, сад би и починиоце и ове злобне коментаторе љуто изгрдили. Но, ми и резонујемо овако, јер ни делом себе нисмо као они.

Nazalost Srbin

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !! 
Spomenik bi trebalo ukloniti !! 

Kako možete biti zahvalni državi, 
koja je srpske vojnike upotrebila kao 
topovsku hranu umesto svojih ??! 

Nešto vam sa logikom nije uredu !!
(M, 13. novembar 2018 12:40)

Koju topovski hranu? Kakve veze smo imali sa zapadnim frontom? Francuzi su poslali brodove da evakuisu srpsku vojsku iako su na svom frontu vodili neuporedivo krvavije bitke sa Nemcima.
Nikome nismo zahvalni, osim Rusima koji nam nikad nisu pomogli!

tekst od Istoričara Branka Bogdanovića

pre 5 godina

Istoričar Branko Bogdanović : MEĐU turskim artiljercima na Mišaru bilo je i Francuza, Napoleonovih vojnika, otkriva Branko Bogdanović. - Napoleon ih je poslao u pomoć Turcima, koje je smatrao saveznicima u pohodu na Rusiju. Karađorđe, koji neposredno pre toga tražio pomoć od Napoleona, veoma se razočarao kad je posle bitke video mrtve francuske vojnike među janičarima.

cinik

pre 5 godina

moramo odvojiti vreme proslo i vreme sadasnje..spomenik je proslom vremenu i nekim proslim casnim francuzima...drugo je vreme...spomenik treba da bude gde jeste i ostane gde jeste i ne treba ga dirati ni skrnaviti..treba da podseca na na ono sto jeste bilo .. i to se izbrisati nece i ne moze...

dejanR

pre 5 godina

@Nikola:
Ako malo bolje zađeš po groblju na Zetinliku, uočićeš da je tamo sahranjeno puno britanskih i francuskih vojnika, od kojih je 95% bilo od naroda iz nekadašnjih kolonija (Alžir, Tunis, Maroko...). Zato oni i nemaju preveliki osećaj za žrtve sa solunskog fronta.

Komša

pre 5 godina

@Maslačak
Nemoj tako,osetiće se neko zapistavljenim.
Ne smeta samo rusofilima spomenik.Ni germanofili nisu ravnodušni.Vidiš da čudno tumače istoriju a pri takvim aktivnostima spomenici smetaju.

S.S. Lazio

pre 5 godina

Tuzno je kakve su ljudine dale zivote u tom ratu (i francuske i srpske), a kakvi su beskicmenjaci ostali posle njih. Oni su se u Drugom skoro predali bez borbe, mi se odmah brze bolje podelili i ni do dan danas ne mozemo da uredimo drzavu.

Maslačak

pre 5 godina

Hajde minirajte i srušite već jednom taj nesrećni spomenik, vidim da vas iz rusofiske sekte on mnogo žulja, kao što vas žulja sve što podseća na vreme kad je Srbija bila deo normalnog sveta! Znamo da su danas za vas jedini prihvatljivi spomenici oni vašem idolu Putinu i vašoj "Matuški Rusiji"!

Hajde, udrite slobodno! Ako ćete se zbog to malo bronze i mermera osećati bolje - rušite, ja vas neću sprečavati!

Ali verujte mi, posle toga nećete se osećati ništa bolje, naprotiv, jer nije spomenik uzrok vaše nemoći, besa, pakosti i uskogrudosti! Vi to nosite u sebi i to NEĆE nestati sa spomenikom, ni ovim, ni bilo kojim drugim!

BOSS

pre 5 godina

Ne treba da se unistava ovaj spomenik,jer je to simbol stradanja postenih francuskih vojnika koji nemaju nista zajednicko sa danasnjom poltronskom Francuskom!!! Jednostavno nije se trebao zvat njihov ambasador na svecanost,objasnjenje veoma lako:
sramota bi bilo za ove vojnike da ih vi danas predstavljate!!!

Komša

pre 5 godina

Nepoštovanje prvo svoje istoeije pa onda ljudi kojima je spomenik podignut.
Taj spomenik nije podignut ni Makronu ni ovim sada političarima Francuske (koliko su francuski to je pitanje za njih a ne za nas).
Ne mislim da je ono bilo slučajna greška alu ovo sigurno nije način.

Napraviti veličadnstven doček predsedniku Francuske,onakav kakav nigde nije imao a onda naći način da mu se na kulturan način saopšti - "sve što ste doživeli ovde nije zasluga ni vaša ni ove sada Francuske već zasluga Francuskog naroda i Francuske države od 1804 do 1934. ,Francuske koju bi voleli da vidimo "
Nije u redu prema ljudima - od Igoa do De Gola da pljujemo na njihovu državu.
Da li Srbija to ume i želi to je već druga stvar.

key and peele

pre 5 godina

svako vreme ima svoj smisao.

vreme satelitskog upinjanja da se dodvorimo francuskoj se trebalo zavrsiti sporazumom u lokarnu.

ako ne tad, a ono 1934. kad su nas pritegli da ne talasamo oko istrage za ubistvo naseg kralja.

sto se mene tice, treba spomenik staviti kraj malog stepenista, da gleda ambasadu i bude im poruka.

a na njegovo mesto postaviti onaj predivan beleg herojima ratova za slobodu, koji tavori na novom groblju.

Porfirogenit

pre 5 godina

Nekada smo bili prijatelji, ali to je davno prošlo vreme. Evo, pre neki dan se navršio jedan vek kako smo zvanično postali prijatelji. Ali evo ima 25 godina otkako smo neprijatelji. Jer, ispravite me ako grešim, prijatelji jedni na druge ne bacaju bombe i ne uvode sankcije. A ako negde čak i grešiš prijatelj će te posavetovati da to ne radiš, učiniće sve da te ispravi i vrati na pravi put. Dakle to jeste spomenik zahvalnosti Francuskoj, ali nekoj drugoj Francuskoj, koja nam je u datim okolnostima bila prijatelj. Ova Francuska to nije.

Лепи Цане

pre 5 godina

Да би се спречили даљи инциденти најбоље решење је трајно уклонити споменик.

dobrivoje

pre 5 godina

Trebalo je samo neki pokrivac preko spomenika, jos za vreme bombardovanja, '99-te, pa kad dodju turisti da se pitaju ciji je spomenik i zasto je prekriven.

slobodni citalac

pre 5 godina

@ treba da se ukloni taj spomenik!!!


Zašto da se uklanja? Zbog dnevno-politickih prepucavajna i inaćenja odreći se decenija prijateljstva i sjećanja na savezništvo i na kraju veliku pobjedu...
To što su danas Francuzi kakvi jesu ne treba od nas da pravi nezahvalnike i malograđane, pa onim u Parizu su oni pljunuli i na svoje vojnike ne samo na Srbiju.
Ako je trebalo reagovati onda je to putem diplomatskog protesta i note od strane našeg vrha, takodje lobirati kod stranih medija da se pročuje za bruku koju su Francuzi napravili. Ali pošto nam diplomatiju vode kafanski pjevač i demagog najdalje što možemo dobaciti u tom smislu je sa ovim crnim sprejom.

mrmlj

pre 5 godina

ako se ne varam, na tom spomeniku pise: "volimo francusku kao sto je ona nas volela".

vec neko vreme nas ne voli i treba da stavimo prst na celo i razmislimo zbog cega je tako.
sednemo i trezvene glave pretresemo dogadjaje koji su doveli do toga da se odnosi izmedju dve nekada jako prijateljske drzave tako pokvare.
onda, kada se sve razmotri i dodje do zakljucka onda se, u zavisnosti od tog zakljucka, ili spomenik ukloni ili pocnemo da radimo na tome da opet izgradimo zaista prijateljske odnose sa francuskom.

M

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !!
Spomenik bi trebalo ukloniti !!

Kako možete biti zahvalni državi,
koja je srpske vojnike upotrebila kao
topovsku hranu umesto svojih ??!

Nešto vam sa logikom nije uredu !!

Porfirogenit

pre 5 godina

Nekada smo bili prijatelji, ali to je davno prošlo vreme. Evo, pre neki dan se navršio jedan vek kako smo zvanično postali prijatelji. Ali evo ima 25 godina otkako smo neprijatelji. Jer, ispravite me ako grešim, prijatelji jedni na druge ne bacaju bombe i ne uvode sankcije. A ako negde čak i grešiš prijatelj će te posavetovati da to ne radiš, učiniće sve da te ispravi i vrati na pravi put. Dakle to jeste spomenik zahvalnosti Francuskoj, ali nekoj drugoj Francuskoj, koja nam je u datim okolnostima bila prijatelj. Ova Francuska to nije.

dobrivoje

pre 5 godina

Trebalo je samo neki pokrivac preko spomenika, jos za vreme bombardovanja, '99-te, pa kad dodju turisti da se pitaju ciji je spomenik i zasto je prekriven.

M

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !!
Spomenik bi trebalo ukloniti !!

Kako možete biti zahvalni državi,
koja je srpske vojnike upotrebila kao
topovsku hranu umesto svojih ??!

Nešto vam sa logikom nije uredu !!

Лепи Цане

pre 5 godina

Да би се спречили даљи инциденти најбоље решење је трајно уклонити споменик.

key and peele

pre 5 godina

svako vreme ima svoj smisao.

vreme satelitskog upinjanja da se dodvorimo francuskoj se trebalo zavrsiti sporazumom u lokarnu.

ako ne tad, a ono 1934. kad su nas pritegli da ne talasamo oko istrage za ubistvo naseg kralja.

sto se mene tice, treba spomenik staviti kraj malog stepenista, da gleda ambasadu i bude im poruka.

a na njegovo mesto postaviti onaj predivan beleg herojima ratova za slobodu, koji tavori na novom groblju.

S.S. Lazio

pre 5 godina

Tuzno je kakve su ljudine dale zivote u tom ratu (i francuske i srpske), a kakvi su beskicmenjaci ostali posle njih. Oni su se u Drugom skoro predali bez borbe, mi se odmah brze bolje podelili i ni do dan danas ne mozemo da uredimo drzavu.

Srbin iz Srbije

pre 5 godina

Dragi drugari,

Kad je 1999, posle predugog oklevanja i pokusaja da se nadje miroljubivo resenje, NATO konacno pokrenuo intervenciju koju je uporno provocirao krvavi zlocinac milosevic (pod kodnim nazivom Noble Anvil), glavnokomandujuci general Wesley Clark je imao plan da PRVE noci bombardovanja sruse SVE mostove u Beogradu i Srbiji i sve elektrane. Tj. Srbija bi od 25. Marta 1999. bila u totalnom mraku i paralisana. Druge stvari su isto bile u planu, ali da ne razvlacimo. Zasto se ovo nije desilo? Zato sto je FRANCUSKA BILA PROTIV. A vi svrljajte po spomeniku zato sto vam je vucic sedeo medju sluzincadi, mnogo lepo s vase strane. Ne moze Francuska da vam bude odgovorna sto je Srbija samoizolovana ruska gubernija u Evropi, okruzena sa NATO i EU. Da je Srbija clanica NATO, "problem" Kosova bio bi resen za 10 minuta, a Srbija bi bila normalna postovana Evropska zemlja. Ali UDBA to ne zeli, jer onda ne bi mogli da se bogate na grbaci naroda a vecina bi morala da bude i na robiji.

tekst od Istoričara Branka Bogdanovića

pre 5 godina

Istoričar Branko Bogdanović : MEĐU turskim artiljercima na Mišaru bilo je i Francuza, Napoleonovih vojnika, otkriva Branko Bogdanović. - Napoleon ih je poslao u pomoć Turcima, koje je smatrao saveznicima u pohodu na Rusiju. Karađorđe, koji neposredno pre toga tražio pomoć od Napoleona, veoma se razočarao kad je posle bitke video mrtve francuske vojnike među janičarima.

Kursula

pre 5 godina

Ja bi taj spomenik stavio na rekonstrukciju, pod ciradu, jendo 100 godina....
izgovor,hocemo da bude lepsi....totalno politicki korektno i cinicno,isto kao sto su oni prema nama

slobodni citalac

pre 5 godina

@ treba da se ukloni taj spomenik!!!


Zašto da se uklanja? Zbog dnevno-politickih prepucavajna i inaćenja odreći se decenija prijateljstva i sjećanja na savezništvo i na kraju veliku pobjedu...
To što su danas Francuzi kakvi jesu ne treba od nas da pravi nezahvalnike i malograđane, pa onim u Parizu su oni pljunuli i na svoje vojnike ne samo na Srbiju.
Ako je trebalo reagovati onda je to putem diplomatskog protesta i note od strane našeg vrha, takodje lobirati kod stranih medija da se pročuje za bruku koju su Francuzi napravili. Ali pošto nam diplomatiju vode kafanski pjevač i demagog najdalje što možemo dobaciti u tom smislu je sa ovim crnim sprejom.

Branko Von Beca

pre 5 godina

Ne treba ukljanati spomenik, samo treba promeniti natpis na njemu u

Spomenik srpske gluposti i lakovernosti.

I to ne samo zbog francuza, već i zbog toga što su i 1918 i 1945 pokušavali da od dželata naprave brata.
Mada, opet, mali je to spomenik kolike smo mi budale ispali.

3210

pre 5 godina

Zašto bi ga šarali ???

Nismo ga šarali kada je Francuska bombardovala srbe u Bosni.
Nusmo ga šarali kada su nas bombardovali.

Sada ga šaramo kada su ukazali veću počast Kosovu i Tačiju nego Vučiću.


Mislim da su prva dva razloga bila logičnija.
Ponašamo se ko uvređena mlada.

Ljudi shvatite da Srbiju 1914 - 1918 poštuje ceo Svet ali Srbiju 1991 - 2018 god ne poštuje niko.

Никола87

pre 5 godina

Ово је споменик НЕКАДАШЊОЈ Француској, која нам јесте била пријатељ, штавише, и давно пре 1914., од кад су први интелектуалци и космополити “одтурчене” Србије кнеза Милоша ишли у Француску на школовање. У том истом XIX веку, кад су о Србији и Црној Гори разни енглески путописци писали само најружније (имате о томе нпр. у књизи “Дивља Европа” Б. Језерника), француски интелектуалци су се залагали за Србију пред међународним судовима, хвалили су њену борбу против Османлија, обрађивали српску епску поезију... Затим, француски описи српске војске у “Невесињској пушки”, те касније у Балканским ратовима, наравно и у Великом рату. У Солунском фронту су нам значајно помогли, тачније, без Француза (којих је, ако се добро сећам, било више него Срба) пробоја не би ни било. Доста Францускиња се између светских ратова удало за наше стипендисте у Француској и пристало да са њима дођу у Србију и рађају мале Србе (поређења ради, замислите да нпр. Бурунди или Сијера Леоне и њихови народи имају тако напуцану репутацију у Србији да маса наших женā постане искрено спремна да се уда за њихове дошљаке код нас и да се онда преселе у Африку, код њих у племе). Свако време носи своје бреме, и историјски токови су то трансформисали... Али чему уништавање сведочанстава? Наши прадедови су знали зашто то постављају, из прве руке су спознали односе Француза и Срба. Да су они живи, сад би и починиоце и ове злобне коментаторе љуто изгрдили. Но, ми и резонујемо овако, јер ни делом себе нисмо као они.

skeptik

pre 5 godina

Francuska 2018 nije Francuska iz 1918. To je Makronova Francuska. Srbija iz 1918 nije Srbija iz 1918. Ovo je Vuciceva Srbija. Nigde veze sem imena koje daje laznu sliku. Drzava je bezlicna masa, nju cini rezim. Ovaj spomenik je namnenjen Francuskoj iz 1918 i nijednoj drugoj Francuskoj.

da se zna

pre 5 godina

Koju topovski hranu? Kakve veze smo imali sa zapadnim frontom? Francuzi su poslali brodove da evakuisu srpsku vojsku iako su na svom frontu vodili neuporedivo krvavije bitke sa Nemcima.
Nikome nismo zahvalni, osim Rusima koji nam nikad nisu pomogli!
(Nazalost Srbin, 13. novembar 2018 13:02) Osim što je ruski car zapretio Francuzima da će izaći iz ratne koalicije, ako ne pošalju te iste brodove...koji nikako nisu stizali...

Mitar

pre 5 godina

Kako vam ovi neoradikali bacaju kosku da glođete, pa to je strašno. Čuj, kao bitno je ko je gde sedeo... Ispolitizovana tema da bi skrenula pažnja sa najnovije drske pljačke novca građana Srbije: Telekom Srbija kupio kablovskog operatora Kopernikus za 200 miliona evra, dok je realna cena oko 35 miliona. Ko se ovde ugradio?

pokusaj realnog sagledavanja

pre 5 godina

(Srbin iz Srbije, 13. novembar 2018 13:22

Zahtevi iz Rambujea nisu imali za cilj uspostavljanje mira, oni su, kako su kasnije potvrdili i mnogi zapadni ucesnici skupa, bili neprihvatljivi za bilo koju suverenu zemlju. Dakle, cilj je bio uspostavljanje NATO baze u SRJ i taj cilj je postignut.
Ovo nikako ne znaci da mi ne treba da razmisljamo o clanstvu u NATO u buducnosti, ali kako su oni gledali svoj interes 1999.godine, i mi to razumemo, tako i mi treba da gledamo svoj interes, naplatimo (makar delimicno) stetu od bombardovanja i onda udjemo u NATO... DAkle, njihov interes tada, nas interes sada.
Inace, ta prica o "uspostavljanju mira" zaista cudno zvuci kada to napise neko ko zna o francuskoj pomoci oko bombardovanja - ako znate to, onda sigurno znate i da je na KiM bila oruzana pobuna 1998.godine (cak je i SAD bila proglasila OVK za teroriste), rovovi su bili iskopani celim KiM, a nasi specijalci su ih razbili na neverovatno efikasan nacin, bez koriscenja teske artiljerije, aviona itt. Nakon toga, u jesen, se pojavljuju mnogobrojni zapadni instruktori na KiM, pritisak na SRJ raste (npr kriticna situacija u oktobru 1998.godine), a sve u cilju pronalazenja nacina da se ukljuci strani faktor - jer je nakon debakla Siptara sredinom 1998.godine bilo jasno da oni ne mogu da se izbore ni sa nasim specijalcima, a nekmoli sa vojskom.
Dakle, treba biti posten i realan u sagledavanju proslosti da bismo mogli da realno pricamo o buducnosti.

Komša

pre 5 godina

Nepoštovanje prvo svoje istoeije pa onda ljudi kojima je spomenik podignut.
Taj spomenik nije podignut ni Makronu ni ovim sada političarima Francuske (koliko su francuski to je pitanje za njih a ne za nas).
Ne mislim da je ono bilo slučajna greška alu ovo sigurno nije način.

Napraviti veličadnstven doček predsedniku Francuske,onakav kakav nigde nije imao a onda naći način da mu se na kulturan način saopšti - "sve što ste doživeli ovde nije zasluga ni vaša ni ove sada Francuske već zasluga Francuskog naroda i Francuske države od 1804 do 1934. ,Francuske koju bi voleli da vidimo "
Nije u redu prema ljudima - od Igoa do De Gola da pljujemo na njihovu državu.
Da li Srbija to ume i želi to je već druga stvar.

brm

pre 5 godina

pokazali su nam francuzi '99. koliki su nam prijatelji ..
(paja, 13. novembar 2018 12:36)

Amerikanci i danas sumnjaju da je francuski vojni vrh u velikoj meri sabotirao veliki broj akcija 1999. godine. Francuski piloti su imali neuobičajeno veliki broj neuspešnih akcija, naš vojni vrh je od francuskog dobijao informacije o ciljevima,... Tako da nije baš sve crno i belo. Ne može ni ta Francuska sama od sebe da donosi odlke, zna se ko je gazda, ali tamo ima časnih ljudi. Kao što je bio ofici Grčke krstarice koji je odbio da ispali rakete na Srbiju.

Saša

pre 5 godina

Nemojte to da radite. Nismo ga mi ni postavili nego naše pradede. Ostavite i spomenik i pradede na miru. Oni su uradili toliko da je pitanje jesu li ih sledeće generacije dostojni. I ovde a i u Francuskoj bogami. Ni meni ne prija tretman Francuske prema Srbiji ali zapitajte se malo pre ovakvog vandalizma. Spomenik ne dirajte!

Alex

pre 5 godina

Problem je kod nas;mi ta tzv. prijateljstva smatramo emotivno i bratski za veke vekova. Zapadnjaci ne : oni to gledaju kao trenutni interes :danas sam dobar sa tobom a ne znaci da te necu bombardovati sutra. Takvih primera imas na stotine ne samo sa name. Ameri su bili skoro kao braca sa Talibanima 80-ih a vec 15 zadnjih godina ih tuku nemilice. itd. I sta mislite da su oni iskreno nas voleli. Pa ne bi nas ostavili da umiremo po albanskim plazama i tek kad je car Nikolaj zapretio ruskim izlaskom iz rata su nas evakuisali.Ovo sta se desilo u Parizu je bruka nevidjena i dokaz ove price.

srrrrrrrrrdjan

pre 5 godina

Niko nije vise unistio Srbiju nego patriJote.
Nijedan neprijatelj nas nije toliko unazadio.
Nemojte vise, molim vas, nista "korisno" za Srbiju da radite.

Maslačak

pre 5 godina

Hajde minirajte i srušite već jednom taj nesrećni spomenik, vidim da vas iz rusofiske sekte on mnogo žulja, kao što vas žulja sve što podseća na vreme kad je Srbija bila deo normalnog sveta! Znamo da su danas za vas jedini prihvatljivi spomenici oni vašem idolu Putinu i vašoj "Matuški Rusiji"!

Hajde, udrite slobodno! Ako ćete se zbog to malo bronze i mermera osećati bolje - rušite, ja vas neću sprečavati!

Ali verujte mi, posle toga nećete se osećati ništa bolje, naprotiv, jer nije spomenik uzrok vaše nemoći, besa, pakosti i uskogrudosti! Vi to nosite u sebi i to NEĆE nestati sa spomenikom, ni ovim, ni bilo kojim drugim!

rudi izrod

pre 5 godina

Novi epitaf na spomeniku trebalo bi da glasi: Voleli smo Francusku kao sto je i ona nas nekada davno (mozda) volela. Hvala na preskupom ratnom materijalu, odraste nam kozu sa ledja.

dejanR

pre 5 godina

@Nikola:
Ako malo bolje zađeš po groblju na Zetinliku, uočićeš da je tamo sahranjeno puno britanskih i francuskih vojnika, od kojih je 95% bilo od naroda iz nekadašnjih kolonija (Alžir, Tunis, Maroko...). Zato oni i nemaju preveliki osećaj za žrtve sa solunskog fronta.

baner

pre 5 godina

Iz nekog razloga, nikad mi ne objavljujete komentar ali ću ga ipak napisati.
Mora da naši dedovi i očevi koji su i bili svedoci tog vremena, nisu pojma imali kome treba zahvaliti. Došlo vreme da ih po mraku ispravljaju unuci, "hrabri" sprej-ratnici za srbstvo.

Kupujte kod Dzo-a

pre 5 godina

Neko u srbiji još ima kicmu...
(Vlada, 13. novembar 2018 12:20)

Mozda ima kicmu, ali mozak ne. Ovo skrabanje je nastavak politike samoizolacije i samounistenja, pocete 1987 od S. Milosevica. Svima prst u oko, pa ne cudite se sto nam ovako ide. Postali smo poslednja rupa Evrope bas kao sto nam je i zagovornik ove politike, bivsi preCednik Nikolic i obecao.

cinik

pre 5 godina

moramo odvojiti vreme proslo i vreme sadasnje..spomenik je proslom vremenu i nekim proslim casnim francuzima...drugo je vreme...spomenik treba da bude gde jeste i ostane gde jeste i ne treba ga dirati ni skrnaviti..treba da podseca na na ono sto jeste bilo .. i to se izbrisati nece i ne moze...

BOSS

pre 5 godina

Ne treba da se unistava ovaj spomenik,jer je to simbol stradanja postenih francuskih vojnika koji nemaju nista zajednicko sa danasnjom poltronskom Francuskom!!! Jednostavno nije se trebao zvat njihov ambasador na svecanost,objasnjenje veoma lako:
sramota bi bilo za ove vojnike da ih vi danas predstavljate!!!

Max

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !!
Spomenik bi trebalo ukloniti !!

Kako možete biti zahvalni državi,
koja je srpske vojnike upotrebila kao
topovsku hranu umesto svojih ??!
(M, 13. novembar 2018 12:40)
Hoces da kazes da je Francuska uvukla Srbiju u rat ili je bilo obrnuto? Ajde daj mi jedan primer gde je Srbija pomogla Francuskoj, i jednog srpskog vojnika koji je poginuo na zapadnom frontu. Ja cu ti dati barem deset primera gde je Francuska pomogla Srbiji i gde su francuski vojnici ginuli u samoj Srbiji. Nakaradna istorija i nekakvi melodrama mitovi su doveli do gradjanskog rata u YU. Ko se promenio vise u zadnjih 30 godina, Francuska ili Srbija? Ja Srbiju ne mogu da prepoznam u zadnjih 30 godina. Toliko mrznje i iskvarene mitologije nije bilo u Srbiji pre 30 godina. Daj mi jedan razlog zasto bi danasnja Francuska volela danasnju Srbiju.

edgar

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !!
Spomenik bi trebalo ukloniti !!

Kako možete biti zahvalni državi,
koja je srpske vojnike upotrebila kao
topovsku hranu umesto svojih ??!
(M, 13. novembar 2018 12:40)
Hoces da kazes da je Francuska uvukla Srbiju u rat ili je bilo obrnuto? Ajde daj mi jedan primer gde je Srbija pomogla Francuskoj, i jednog srpskog vojnika koji je poginuo na zapadnom frontu. Ja cu ti dati barem deset primera gde je Francuska pomogla Srbiji i gde su francuski vojnici ginuli u samoj Srbiji. Nakaradna istorija i nekakvi melodrama mitovi su doveli do gradjanskog rata u YU. Ko se promenio vise u zadnjih 30 godina, Francuska ili Srbija? Ja Srbiju ne mogu da prepoznam u zadnjih 30 godina. Toliko mrznje i iskvarene mitologije nije bilo u Srbiji pre 30 godina. Daj mi jedan razlog zasto bi danasnja Francuska volela danasnju Srbiju.
(M, 13. novembar 2018 12:40)

Samo da razjasnim, ovo pitanje. I ako se slazem sa tobom u velikom djelu izjava, moram da te ispravim. Ja sam licno ucijo u austriskoj skoli, da su Njemacka i Francuska zeleli taj rat. I da je taj rat zapocet samo zato sto su se te dve zemlje borili za jedan dijo kolonije u Africi. I da su Francuska i Njemacka zato iz istog stopa stale iza Srbije i Austrije i tako odmjerili snagu. Ali ajde, mislimo mi da su oni nas branili. ;-)

Nazalost Srbin

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !! 
Spomenik bi trebalo ukloniti !! 

Kako možete biti zahvalni državi, 
koja je srpske vojnike upotrebila kao 
topovsku hranu umesto svojih ??! 

Nešto vam sa logikom nije uredu !!
(M, 13. novembar 2018 12:40)

Koju topovski hranu? Kakve veze smo imali sa zapadnim frontom? Francuzi su poslali brodove da evakuisu srpsku vojsku iako su na svom frontu vodili neuporedivo krvavije bitke sa Nemcima.
Nikome nismo zahvalni, osim Rusima koji nam nikad nisu pomogli!

Dragan

pre 5 godina

Ovo me sad potseti na stav crne Gore prema njihovoj istoriji, došao neki Milo i neki Vučić i oni će sada da šaraju spomenike, odriču se Njegoša, pljuju po svojoj istoriji, a za rad svojih političih poena. Ovo me potsetilo i na Kijev 2013. gde sam u aprilu video veličanstven spomenik Lenjinu koji je doduše čuvao vojnik sa dugom cevi, a već u julu iste godine je zamenjen bronzanom WC šoljom. isto tako sam u skrivenoj šumi u blizini Arensburga u Nemačkoj video spomenik svim nemačkim sinovima stradalim u ratovima 1900-1945. godine, vrlo lepo očuvan sa sve svastikom u negativnom kontekstu. Drugim rečima, narod koji se stidi sopstvene istorije treba da se zamisli da li uopšte treba da postoji?!

Doktor drmr

pre 5 godina

Prvo su im smetali komunistički spomenici pa su ih farbali i rušili, posle su prelepljivali nazive bulevara, sada im smetaju i spomenici iz prvog svetskog rata, sledeći su srednjevekovni spomenici koji još nisu srušeni...

mrmlj

pre 5 godina

ako se ne varam, na tom spomeniku pise: "volimo francusku kao sto je ona nas volela".

vec neko vreme nas ne voli i treba da stavimo prst na celo i razmislimo zbog cega je tako.
sednemo i trezvene glave pretresemo dogadjaje koji su doveli do toga da se odnosi izmedju dve nekada jako prijateljske drzave tako pokvare.
onda, kada se sve razmotri i dodje do zakljucka onda se, u zavisnosti od tog zakljucka, ili spomenik ukloni ili pocnemo da radimo na tome da opet izgradimo zaista prijateljske odnose sa francuskom.

Огњен

pre 5 godina

Ја сам против уништавања било ког споменика или наруживања. Али за Француску владу само једна порука: Срам вас било!

Saša

pre 5 godina

Mora da naši dedovi i očevi koji su i bili svedoci tog vremena, nisu pojma imali kome treba zahvaliti. Došlo vreme da ih po mraku ispravljaju unuci, "hrabri" sprej-ratnici za srbstvo.
(baner, 13. novembar 2018 16:31)
Dedove i očeve u to vreme niko nije ni pitao za mišljenje o tome. Koliko su nam Francuzi "veliki" prijatelji pokazivali su u više navrata unazad ali i trenutno, tako da ne bih o tome. Na žalost, mi smo toliko iznutra pokidani i pokradeni da nemamo ni mogućnosti ali ni snage da na neki drugi način iskažemo nezadovoljstvo i razočaranje koliko smo njihovih nepravdi progutali. Ne opravdavam šaranje, ali to je smešan i zanemarljiv gest u odnosu na gestove naših francuskih "saveznika".

dux

pre 5 godina

Spomenici su istorijski zapisi i postoji razlog zašto je postavljen i zašto na njemu piše šta piše. Možda bi i mi trebalo da se zapitamo zašto smo od francuske kao velikog saveznika stigli do toga da nas ne poštuje ni malo...

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Imamo kicmu i ne volimo Francusku...sve je to u redu ali kad odlazite iz zemlje nemojte da idete na zapad koji nas mrzi idite u bratsku rusiju i kinu...licemeri ste bili i ostali?

Vlada M

pre 5 godina

Francuska je sa našim dedovima probila Solunski front. Sa njima koji ne bi ni bili živi da ih nisu brodovima izvukli, nahranili, izlečili, obukli i naoružali. Godine 1918 kada je u Rusiji streljao Lenjin, oni su bili uz nas i oslobodili smo zemlju. Ginuli su po zabitima Makedonije i centralne Srbije kao i mi. Izginuo je svaki treći muškarac i pored toga, a bez njih bi izginulo koliko? I srušili smo zajedno dve carevine, spasivši i mi njih na kraju. To je krvno bratstvo i to ne zaboravlja ko ima obraza.

Pa vi šarajte, Vučićeve pudlice. Tokom bombardovanja kada su nam spasili mostove, koje do sada ne bismo podigli, niste šarali. To na njega lopova liči, da pošalje po mraku maskirane bandite.

Petar poveliki

pre 5 godina

Da nije bilo Miterana ne bi bilo ni Beograda posle NATO bombardovanja a mi smo starim priateljima okrenuli ledja za necije vile i mercedese.

Milorad

pre 5 godina

Nije Francuska postavila carinu i porez na "administrativne" prelaze. Nije Francuska dozvolila clanstvo Kosova u MMF, STO, Svetska Banka, Evropska Banka, CEFTA, UEFA, FIFA, MOK. Nije Francuska dozvolila medjunarodni pozivni broj za Kosovo. Nije Francuska naredila nasim sudijama da polazu zakletvu ispred Tacija. Nije Francuska usla u koalicionu Vladu sa Haradinajem. Nije Francuska. Vucic je.

BOSS

pre 5 godina

Ja imam predlog da se podigne veliki spomenik za sve nase prijatelje i saveznike kroz istoriju. Pozvat sve tv stanice na tu svecanost,al nikalo pozvat danasnje politicare tih drzava!!!
Jednostavno im zabranit pristup.

Ljiljana, London

pre 5 godina

Kakav malouman gest, slika nesvaspitanja i retardiranosti / nesposobnosti vladanja sopstvenim emocijama. Slika geto Srbije. Umesto da ste tu svoju ljutnju uputili pravom problemu tj. vrhu drzave al' za to treba hrabrost i pamet, nesto sto je u ogromnom deficitu u Srbiji.

Komša

pre 5 godina

@Maslačak
Nemoj tako,osetiće se neko zapistavljenim.
Ne smeta samo rusofilima spomenik.Ni germanofili nisu ravnodušni.Vidiš da čudno tumače istoriju a pri takvim aktivnostima spomenici smetaju.

bogi

pre 5 godina

Tragična sudbina Srbije nakon unistenja dinastije Obrenović koja je bila više naklonjena Austriji i Francuskoj.Negirati dobar odnos Francuske prema Srbiji je sramno počev od pružanja pomoći Srbima nakon prelaska preko Albanije i ranije za trupe koje su se povukle ka Solunu pre ulaska Bugarske u rat u transortu ,hrani ,odeci ,obući ,oružju i zajedničkom napredovanju na Sol.frontu.Treba napomenuti da je De Gol bio kost u grlu Amerikancima i bio protiv ulaska u Nato i da su Francuzi dugo 1998 godine spijunskim kanalima obaveštavali Muloševića šta Angkosaksinci spremaju Srbiji i kakav će scenario biti ,da su zadnji uveli sankcije i da su falširali tokom bombardovanja , da se Miteran zalagao za Srbiju odnosno SCG ali su kao članica Nato-a morali da slede politiku Angkosaksonaca.Oni nisu svetska supersila i dok se ne uklone dva najveca zla svetskog poretka USA i GBR tako će biti u buducnosti.Spomenike ne treba ružiti jer predstavljaju deo istorije i suguran sam budućih boljih odnosa mozda ne odmah ali sugurno u bliskoj budućnosti!

bimmer

pre 5 godina

(pokusaj realnog sagledavanja, 13. novembar 2018 14:05)
Donekle si u pravu, samo što treba napomenuti da su zaključci iz Rambujea sastavni deo rezolucije 1244 SB UN, na koju se mi toliko pozivamo.

Miki

pre 5 godina

Nepobitni fakti, neću davati zaključke, samo istorijske fakte:
- Srbija ne bi mogla da se bori sama protiv Austro-Ugarske, a pogotovu protiv Austro-Ugarske i Nemačke.
- Srbija i Rusija ne bi mogle da se bore same protiv Austro-Ugarske i Nemačke. Nemci su kod Tanenberga 1914. nagrdili Ruse da nikada nisu mogli da se povrate. Dve ruske armije su potpuno izbrisane sa lica zemlje.
- Rusija je kapitulirala 1917. i bila primorana da preda milion kvadratnih kilometara teritorije.
- Rusija nikada ne bi mogla da odbrani Srbiju. Rusije je krenula da je brani, ali nije mogla ni sebe da odbrani. To je istorijski fakat i nema veze sa emocijama.
- Francuska je izdržala glvani udar u ratu. Izgubila je preko devet miliona ljudi. Izdr¿ala je do ulaska Amerike u rat kada je tas na vagi prevagnuo.
- Francuska ne bi mogla da izdrži sama nakon što je Rusija kapitulirala da se Amerika nije umešala. Amerika je poslala dva miliona vojnika u Francusku a još dva miliona su čekala na prebacivanje.
-Amerika je pozajmila ogromne pare saveznicima, uključujući i Srbiju. Nakon rata je Amerike odobrila jako povoljno refinansiranje ratnog duga novoj Kraljevini SHS.
-Da nije bilo Francuske ne bi bilo Srbije. Rusija nije pomogla, jer nije mogla ni sebe da brani. Rusija je imala volju i želju da pomogne ali je jako loše prošla u ratu.
- Srbija je danas zahvalna Rusiji što postoji, ali ne i Francuskoj i Americi.

vuk

pre 5 godina

Čitam komentare i shvatam koliko neznalica posećuje ovaj sajt i komentariše glupo. Francuska država je nekad prehranila nekoliko godina srpsku vojsku,obukla je, naoružala i pomogla rame uz rame da oslobode Srbiju. Ako vam se ne dopada sada situacija i da su neki drugi s njima prijatelji možete malo se vratiti u drugi svetski rat. Ko li je protestvovao kad su streljani solunci 1944 , vojvoda Bojović pretučen na smrt od strane komunista, pobijene desetine pilota Kraljevine iako nisu učestvovali u ratu. Dok su komunističke falange pljačkale i neilosrdno ubijale Srbe , Francuska se žalila a Srbi austrugarskom kaplaru dodeliše sve privilegije a i grobno mesto koje opet čuvaju Srbi. Samo se pitam otkud moralno pravo da neko ruši ili piše po francuskim spomenicima. Sram vas bilo neznalice i otpadnici nacije srpske!

Djordje

pre 5 godina

Tema nije laka. Zaista jeste sramotno to sto je Francuska uradila prema Srbiji koja se uvek trudila da bude prijatelj prema francuskom narodu. Sa druge strane pitanje je da li je ovakva rekacija sa sprejem ispravna ako se uzme u obzir da je predsednik nase zemlje otisao na taj dogadjaj iako je znao da cemo biti omalovazavani (posto smo to svi znali, znao je i on ali je ipak mimo volje vecine gradjana odlucio da da legitimitet tom vredjanju istorije). Da li onda imamo pravo da svoju ljutnju iskalimo na spomeniku ? Verovatno ne, nego je neko iskalio bes tamo gde je mogao jer nije mogao tamo gde treba...

Komša

pre 5 godina

@Vuk
Samo si načeo temu.I nagovestio koji je problem svih problena.
Današnja Srbija baštini tradiciju onih koji su je uništavali 70 godina.Nije napravila otklon od KPJ koja je bila i ostala na antiversajskim i revizionističkim pozicijama (i bogme,sprovela u delo plan iz Drezdena ).
Da bi te neeka Francuska ili bilo ko gledao kao Srbiju iz 1914. mora da poštuje te vrednosti - mora da poštuje sebe i svoju državu,tradiciju.
Na stranu Brozova antifrancuska politika (čivek ceo život protiv nje bio) i borba protiv "francuskog kolonijalizma" sa nesvrstanim prijateljima.

Srbin iz Srbije

pre 5 godina

Dragi drugari,

Kad je 1999, posle predugog oklevanja i pokusaja da se nadje miroljubivo resenje, NATO konacno pokrenuo intervenciju koju je uporno provocirao krvavi zlocinac milosevic (pod kodnim nazivom Noble Anvil), glavnokomandujuci general Wesley Clark je imao plan da PRVE noci bombardovanja sruse SVE mostove u Beogradu i Srbiji i sve elektrane. Tj. Srbija bi od 25. Marta 1999. bila u totalnom mraku i paralisana. Druge stvari su isto bile u planu, ali da ne razvlacimo. Zasto se ovo nije desilo? Zato sto je FRANCUSKA BILA PROTIV. A vi svrljajte po spomeniku zato sto vam je vucic sedeo medju sluzincadi, mnogo lepo s vase strane. Ne moze Francuska da vam bude odgovorna sto je Srbija samoizolovana ruska gubernija u Evropi, okruzena sa NATO i EU. Da je Srbija clanica NATO, "problem" Kosova bio bi resen za 10 minuta, a Srbija bi bila normalna postovana Evropska zemlja. Ali UDBA to ne zeli, jer onda ne bi mogli da se bogate na grbaci naroda a vecina bi morala da bude i na robiji.

Maslačak

pre 5 godina

Hajde minirajte i srušite već jednom taj nesrećni spomenik, vidim da vas iz rusofiske sekte on mnogo žulja, kao što vas žulja sve što podseća na vreme kad je Srbija bila deo normalnog sveta! Znamo da su danas za vas jedini prihvatljivi spomenici oni vašem idolu Putinu i vašoj "Matuški Rusiji"!

Hajde, udrite slobodno! Ako ćete se zbog to malo bronze i mermera osećati bolje - rušite, ja vas neću sprečavati!

Ali verujte mi, posle toga nećete se osećati ništa bolje, naprotiv, jer nije spomenik uzrok vaše nemoći, besa, pakosti i uskogrudosti! Vi to nosite u sebi i to NEĆE nestati sa spomenikom, ni ovim, ni bilo kojim drugim!

Nazalost Srbin

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !! 
Spomenik bi trebalo ukloniti !! 

Kako možete biti zahvalni državi, 
koja je srpske vojnike upotrebila kao 
topovsku hranu umesto svojih ??! 

Nešto vam sa logikom nije uredu !!
(M, 13. novembar 2018 12:40)

Koju topovski hranu? Kakve veze smo imali sa zapadnim frontom? Francuzi su poslali brodove da evakuisu srpsku vojsku iako su na svom frontu vodili neuporedivo krvavije bitke sa Nemcima.
Nikome nismo zahvalni, osim Rusima koji nam nikad nisu pomogli!

slobodni citalac

pre 5 godina

@ treba da se ukloni taj spomenik!!!


Zašto da se uklanja? Zbog dnevno-politickih prepucavajna i inaćenja odreći se decenija prijateljstva i sjećanja na savezništvo i na kraju veliku pobjedu...
To što su danas Francuzi kakvi jesu ne treba od nas da pravi nezahvalnike i malograđane, pa onim u Parizu su oni pljunuli i na svoje vojnike ne samo na Srbiju.
Ako je trebalo reagovati onda je to putem diplomatskog protesta i note od strane našeg vrha, takodje lobirati kod stranih medija da se pročuje za bruku koju su Francuzi napravili. Ali pošto nam diplomatiju vode kafanski pjevač i demagog najdalje što možemo dobaciti u tom smislu je sa ovim crnim sprejom.

Petar poveliki

pre 5 godina

Da nije bilo Miterana ne bi bilo ni Beograda posle NATO bombardovanja a mi smo starim priateljima okrenuli ledja za necije vile i mercedese.

mrmlj

pre 5 godina

ako se ne varam, na tom spomeniku pise: "volimo francusku kao sto je ona nas volela".

vec neko vreme nas ne voli i treba da stavimo prst na celo i razmislimo zbog cega je tako.
sednemo i trezvene glave pretresemo dogadjaje koji su doveli do toga da se odnosi izmedju dve nekada jako prijateljske drzave tako pokvare.
onda, kada se sve razmotri i dodje do zakljucka onda se, u zavisnosti od tog zakljucka, ili spomenik ukloni ili pocnemo da radimo na tome da opet izgradimo zaista prijateljske odnose sa francuskom.

Max

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !!
Spomenik bi trebalo ukloniti !!

Kako možete biti zahvalni državi,
koja je srpske vojnike upotrebila kao
topovsku hranu umesto svojih ??!
(M, 13. novembar 2018 12:40)
Hoces da kazes da je Francuska uvukla Srbiju u rat ili je bilo obrnuto? Ajde daj mi jedan primer gde je Srbija pomogla Francuskoj, i jednog srpskog vojnika koji je poginuo na zapadnom frontu. Ja cu ti dati barem deset primera gde je Francuska pomogla Srbiji i gde su francuski vojnici ginuli u samoj Srbiji. Nakaradna istorija i nekakvi melodrama mitovi su doveli do gradjanskog rata u YU. Ko se promenio vise u zadnjih 30 godina, Francuska ili Srbija? Ja Srbiju ne mogu da prepoznam u zadnjih 30 godina. Toliko mrznje i iskvarene mitologije nije bilo u Srbiji pre 30 godina. Daj mi jedan razlog zasto bi danasnja Francuska volela danasnju Srbiju.

dux

pre 5 godina

Spomenici su istorijski zapisi i postoji razlog zašto je postavljen i zašto na njemu piše šta piše. Možda bi i mi trebalo da se zapitamo zašto smo od francuske kao velikog saveznika stigli do toga da nas ne poštuje ni malo...

Kupujte kod Dzo-a

pre 5 godina

Neko u srbiji još ima kicmu...
(Vlada, 13. novembar 2018 12:20)

Mozda ima kicmu, ali mozak ne. Ovo skrabanje je nastavak politike samoizolacije i samounistenja, pocete 1987 od S. Milosevica. Svima prst u oko, pa ne cudite se sto nam ovako ide. Postali smo poslednja rupa Evrope bas kao sto nam je i zagovornik ove politike, bivsi preCednik Nikolic i obecao.

M

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !!
Spomenik bi trebalo ukloniti !!

Kako možete biti zahvalni državi,
koja je srpske vojnike upotrebila kao
topovsku hranu umesto svojih ??!

Nešto vam sa logikom nije uredu !!

baner

pre 5 godina

Iz nekog razloga, nikad mi ne objavljujete komentar ali ću ga ipak napisati.
Mora da naši dedovi i očevi koji su i bili svedoci tog vremena, nisu pojma imali kome treba zahvaliti. Došlo vreme da ih po mraku ispravljaju unuci, "hrabri" sprej-ratnici za srbstvo.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Imamo kicmu i ne volimo Francusku...sve je to u redu ali kad odlazite iz zemlje nemojte da idete na zapad koji nas mrzi idite u bratsku rusiju i kinu...licemeri ste bili i ostali?

Komša

pre 5 godina

Nepoštovanje prvo svoje istoeije pa onda ljudi kojima je spomenik podignut.
Taj spomenik nije podignut ni Makronu ni ovim sada političarima Francuske (koliko su francuski to je pitanje za njih a ne za nas).
Ne mislim da je ono bilo slučajna greška alu ovo sigurno nije način.

Napraviti veličadnstven doček predsedniku Francuske,onakav kakav nigde nije imao a onda naći način da mu se na kulturan način saopšti - "sve što ste doživeli ovde nije zasluga ni vaša ni ove sada Francuske već zasluga Francuskog naroda i Francuske države od 1804 do 1934. ,Francuske koju bi voleli da vidimo "
Nije u redu prema ljudima - od Igoa do De Gola da pljujemo na njihovu državu.
Da li Srbija to ume i želi to je već druga stvar.

da se zna

pre 5 godina

Koju topovski hranu? Kakve veze smo imali sa zapadnim frontom? Francuzi su poslali brodove da evakuisu srpsku vojsku iako su na svom frontu vodili neuporedivo krvavije bitke sa Nemcima.
Nikome nismo zahvalni, osim Rusima koji nam nikad nisu pomogli!
(Nazalost Srbin, 13. novembar 2018 13:02) Osim što je ruski car zapretio Francuzima da će izaći iz ratne koalicije, ako ne pošalju te iste brodove...koji nikako nisu stizali...

3210

pre 5 godina

Zašto bi ga šarali ???

Nismo ga šarali kada je Francuska bombardovala srbe u Bosni.
Nusmo ga šarali kada su nas bombardovali.

Sada ga šaramo kada su ukazali veću počast Kosovu i Tačiju nego Vučiću.


Mislim da su prva dva razloga bila logičnija.
Ponašamo se ko uvređena mlada.

Ljudi shvatite da Srbiju 1914 - 1918 poštuje ceo Svet ali Srbiju 1991 - 2018 god ne poštuje niko.

srrrrrrrrrdjan

pre 5 godina

Niko nije vise unistio Srbiju nego patriJote.
Nijedan neprijatelj nas nije toliko unazadio.
Nemojte vise, molim vas, nista "korisno" za Srbiju da radite.

Лепи Цане

pre 5 godina

Да би се спречили даљи инциденти најбоље решење је трајно уклонити споменик.

Никола87

pre 5 godina

Ово је споменик НЕКАДАШЊОЈ Француској, која нам јесте била пријатељ, штавише, и давно пре 1914., од кад су први интелектуалци и космополити “одтурчене” Србије кнеза Милоша ишли у Француску на школовање. У том истом XIX веку, кад су о Србији и Црној Гори разни енглески путописци писали само најружније (имате о томе нпр. у књизи “Дивља Европа” Б. Језерника), француски интелектуалци су се залагали за Србију пред међународним судовима, хвалили су њену борбу против Османлија, обрађивали српску епску поезију... Затим, француски описи српске војске у “Невесињској пушки”, те касније у Балканским ратовима, наравно и у Великом рату. У Солунском фронту су нам значајно помогли, тачније, без Француза (којих је, ако се добро сећам, било више него Срба) пробоја не би ни било. Доста Францускиња се између светских ратова удало за наше стипендисте у Француској и пристало да са њима дођу у Србију и рађају мале Србе (поређења ради, замислите да нпр. Бурунди или Сијера Леоне и њихови народи имају тако напуцану репутацију у Србији да маса наших женā постане искрено спремна да се уда за њихове дошљаке код нас и да се онда преселе у Африку, код њих у племе). Свако време носи своје бреме, и историјски токови су то трансформисали... Али чему уништавање сведочанстава? Наши прадедови су знали зашто то постављају, из прве руке су спознали односе Француза и Срба. Да су они живи, сад би и починиоце и ове злобне коментаторе љуто изгрдили. Но, ми и резонујемо овако, јер ни делом себе нисмо као они.

Porfirogenit

pre 5 godina

Nekada smo bili prijatelji, ali to je davno prošlo vreme. Evo, pre neki dan se navršio jedan vek kako smo zvanično postali prijatelji. Ali evo ima 25 godina otkako smo neprijatelji. Jer, ispravite me ako grešim, prijatelji jedni na druge ne bacaju bombe i ne uvode sankcije. A ako negde čak i grešiš prijatelj će te posavetovati da to ne radiš, učiniće sve da te ispravi i vrati na pravi put. Dakle to jeste spomenik zahvalnosti Francuskoj, ali nekoj drugoj Francuskoj, koja nam je u datim okolnostima bila prijatelj. Ova Francuska to nije.

Saša

pre 5 godina

Nemojte to da radite. Nismo ga mi ni postavili nego naše pradede. Ostavite i spomenik i pradede na miru. Oni su uradili toliko da je pitanje jesu li ih sledeće generacije dostojni. I ovde a i u Francuskoj bogami. Ni meni ne prija tretman Francuske prema Srbiji ali zapitajte se malo pre ovakvog vandalizma. Spomenik ne dirajte!

Ljiljana, London

pre 5 godina

Kakav malouman gest, slika nesvaspitanja i retardiranosti / nesposobnosti vladanja sopstvenim emocijama. Slika geto Srbije. Umesto da ste tu svoju ljutnju uputili pravom problemu tj. vrhu drzave al' za to treba hrabrost i pamet, nesto sto je u ogromnom deficitu u Srbiji.

Doktor drmr

pre 5 godina

Prvo su im smetali komunistički spomenici pa su ih farbali i rušili, posle su prelepljivali nazive bulevara, sada im smetaju i spomenici iz prvog svetskog rata, sledeći su srednjevekovni spomenici koji još nisu srušeni...

dobrivoje

pre 5 godina

Trebalo je samo neki pokrivac preko spomenika, jos za vreme bombardovanja, '99-te, pa kad dodju turisti da se pitaju ciji je spomenik i zasto je prekriven.

brm

pre 5 godina

pokazali su nam francuzi '99. koliki su nam prijatelji ..
(paja, 13. novembar 2018 12:36)

Amerikanci i danas sumnjaju da je francuski vojni vrh u velikoj meri sabotirao veliki broj akcija 1999. godine. Francuski piloti su imali neuobičajeno veliki broj neuspešnih akcija, naš vojni vrh je od francuskog dobijao informacije o ciljevima,... Tako da nije baš sve crno i belo. Ne može ni ta Francuska sama od sebe da donosi odlke, zna se ko je gazda, ali tamo ima časnih ljudi. Kao što je bio ofici Grčke krstarice koji je odbio da ispali rakete na Srbiju.

Komša

pre 5 godina

@Maslačak
Nemoj tako,osetiće se neko zapistavljenim.
Ne smeta samo rusofilima spomenik.Ni germanofili nisu ravnodušni.Vidiš da čudno tumače istoriju a pri takvim aktivnostima spomenici smetaju.

cinik

pre 5 godina

moramo odvojiti vreme proslo i vreme sadasnje..spomenik je proslom vremenu i nekim proslim casnim francuzima...drugo je vreme...spomenik treba da bude gde jeste i ostane gde jeste i ne treba ga dirati ni skrnaviti..treba da podseca na na ono sto jeste bilo .. i to se izbrisati nece i ne moze...

pokusaj realnog sagledavanja

pre 5 godina

(Srbin iz Srbije, 13. novembar 2018 13:22

Zahtevi iz Rambujea nisu imali za cilj uspostavljanje mira, oni su, kako su kasnije potvrdili i mnogi zapadni ucesnici skupa, bili neprihvatljivi za bilo koju suverenu zemlju. Dakle, cilj je bio uspostavljanje NATO baze u SRJ i taj cilj je postignut.
Ovo nikako ne znaci da mi ne treba da razmisljamo o clanstvu u NATO u buducnosti, ali kako su oni gledali svoj interes 1999.godine, i mi to razumemo, tako i mi treba da gledamo svoj interes, naplatimo (makar delimicno) stetu od bombardovanja i onda udjemo u NATO... DAkle, njihov interes tada, nas interes sada.
Inace, ta prica o "uspostavljanju mira" zaista cudno zvuci kada to napise neko ko zna o francuskoj pomoci oko bombardovanja - ako znate to, onda sigurno znate i da je na KiM bila oruzana pobuna 1998.godine (cak je i SAD bila proglasila OVK za teroriste), rovovi su bili iskopani celim KiM, a nasi specijalci su ih razbili na neverovatno efikasan nacin, bez koriscenja teske artiljerije, aviona itt. Nakon toga, u jesen, se pojavljuju mnogobrojni zapadni instruktori na KiM, pritisak na SRJ raste (npr kriticna situacija u oktobru 1998.godine), a sve u cilju pronalazenja nacina da se ukljuci strani faktor - jer je nakon debakla Siptara sredinom 1998.godine bilo jasno da oni ne mogu da se izbore ni sa nasim specijalcima, a nekmoli sa vojskom.
Dakle, treba biti posten i realan u sagledavanju proslosti da bismo mogli da realno pricamo o buducnosti.

Vlada M

pre 5 godina

Francuska je sa našim dedovima probila Solunski front. Sa njima koji ne bi ni bili živi da ih nisu brodovima izvukli, nahranili, izlečili, obukli i naoružali. Godine 1918 kada je u Rusiji streljao Lenjin, oni su bili uz nas i oslobodili smo zemlju. Ginuli su po zabitima Makedonije i centralne Srbije kao i mi. Izginuo je svaki treći muškarac i pored toga, a bez njih bi izginulo koliko? I srušili smo zajedno dve carevine, spasivši i mi njih na kraju. To je krvno bratstvo i to ne zaboravlja ko ima obraza.

Pa vi šarajte, Vučićeve pudlice. Tokom bombardovanja kada su nam spasili mostove, koje do sada ne bismo podigli, niste šarali. To na njega lopova liči, da pošalje po mraku maskirane bandite.

rudi izrod

pre 5 godina

Novi epitaf na spomeniku trebalo bi da glasi: Voleli smo Francusku kao sto je i ona nas nekada davno (mozda) volela. Hvala na preskupom ratnom materijalu, odraste nam kozu sa ledja.

bogi

pre 5 godina

Tragična sudbina Srbije nakon unistenja dinastije Obrenović koja je bila više naklonjena Austriji i Francuskoj.Negirati dobar odnos Francuske prema Srbiji je sramno počev od pružanja pomoći Srbima nakon prelaska preko Albanije i ranije za trupe koje su se povukle ka Solunu pre ulaska Bugarske u rat u transortu ,hrani ,odeci ,obući ,oružju i zajedničkom napredovanju na Sol.frontu.Treba napomenuti da je De Gol bio kost u grlu Amerikancima i bio protiv ulaska u Nato i da su Francuzi dugo 1998 godine spijunskim kanalima obaveštavali Muloševića šta Angkosaksinci spremaju Srbiji i kakav će scenario biti ,da su zadnji uveli sankcije i da su falširali tokom bombardovanja , da se Miteran zalagao za Srbiju odnosno SCG ali su kao članica Nato-a morali da slede politiku Angkosaksonaca.Oni nisu svetska supersila i dok se ne uklone dva najveca zla svetskog poretka USA i GBR tako će biti u buducnosti.Spomenike ne treba ružiti jer predstavljaju deo istorije i suguran sam budućih boljih odnosa mozda ne odmah ali sugurno u bliskoj budućnosti!

Kursula

pre 5 godina

Ja bi taj spomenik stavio na rekonstrukciju, pod ciradu, jendo 100 godina....
izgovor,hocemo da bude lepsi....totalno politicki korektno i cinicno,isto kao sto su oni prema nama

Mitar

pre 5 godina

Kako vam ovi neoradikali bacaju kosku da glođete, pa to je strašno. Čuj, kao bitno je ko je gde sedeo... Ispolitizovana tema da bi skrenula pažnja sa najnovije drske pljačke novca građana Srbije: Telekom Srbija kupio kablovskog operatora Kopernikus za 200 miliona evra, dok je realna cena oko 35 miliona. Ko se ovde ugradio?

Branko Von Beca

pre 5 godina

Ne treba ukljanati spomenik, samo treba promeniti natpis na njemu u

Spomenik srpske gluposti i lakovernosti.

I to ne samo zbog francuza, već i zbog toga što su i 1918 i 1945 pokušavali da od dželata naprave brata.
Mada, opet, mali je to spomenik kolike smo mi budale ispali.

key and peele

pre 5 godina

svako vreme ima svoj smisao.

vreme satelitskog upinjanja da se dodvorimo francuskoj se trebalo zavrsiti sporazumom u lokarnu.

ako ne tad, a ono 1934. kad su nas pritegli da ne talasamo oko istrage za ubistvo naseg kralja.

sto se mene tice, treba spomenik staviti kraj malog stepenista, da gleda ambasadu i bude im poruka.

a na njegovo mesto postaviti onaj predivan beleg herojima ratova za slobodu, koji tavori na novom groblju.

tekst od Istoričara Branka Bogdanovića

pre 5 godina

Istoričar Branko Bogdanović : MEĐU turskim artiljercima na Mišaru bilo je i Francuza, Napoleonovih vojnika, otkriva Branko Bogdanović. - Napoleon ih je poslao u pomoć Turcima, koje je smatrao saveznicima u pohodu na Rusiju. Karađorđe, koji neposredno pre toga tražio pomoć od Napoleona, veoma se razočarao kad je posle bitke video mrtve francuske vojnike među janičarima.

BOSS

pre 5 godina

Ne treba da se unistava ovaj spomenik,jer je to simbol stradanja postenih francuskih vojnika koji nemaju nista zajednicko sa danasnjom poltronskom Francuskom!!! Jednostavno nije se trebao zvat njihov ambasador na svecanost,objasnjenje veoma lako:
sramota bi bilo za ove vojnike da ih vi danas predstavljate!!!

BOSS

pre 5 godina

Ja imam predlog da se podigne veliki spomenik za sve nase prijatelje i saveznike kroz istoriju. Pozvat sve tv stanice na tu svecanost,al nikalo pozvat danasnje politicare tih drzava!!!
Jednostavno im zabranit pristup.

edgar

pre 5 godina

Svaka čast onome ko ga je ispisao !!
Spomenik bi trebalo ukloniti !!

Kako možete biti zahvalni državi,
koja je srpske vojnike upotrebila kao
topovsku hranu umesto svojih ??!
(M, 13. novembar 2018 12:40)
Hoces da kazes da je Francuska uvukla Srbiju u rat ili je bilo obrnuto? Ajde daj mi jedan primer gde je Srbija pomogla Francuskoj, i jednog srpskog vojnika koji je poginuo na zapadnom frontu. Ja cu ti dati barem deset primera gde je Francuska pomogla Srbiji i gde su francuski vojnici ginuli u samoj Srbiji. Nakaradna istorija i nekakvi melodrama mitovi su doveli do gradjanskog rata u YU. Ko se promenio vise u zadnjih 30 godina, Francuska ili Srbija? Ja Srbiju ne mogu da prepoznam u zadnjih 30 godina. Toliko mrznje i iskvarene mitologije nije bilo u Srbiji pre 30 godina. Daj mi jedan razlog zasto bi danasnja Francuska volela danasnju Srbiju.
(M, 13. novembar 2018 12:40)

Samo da razjasnim, ovo pitanje. I ako se slazem sa tobom u velikom djelu izjava, moram da te ispravim. Ja sam licno ucijo u austriskoj skoli, da su Njemacka i Francuska zeleli taj rat. I da je taj rat zapocet samo zato sto su se te dve zemlje borili za jedan dijo kolonije u Africi. I da su Francuska i Njemacka zato iz istog stopa stale iza Srbije i Austrije i tako odmjerili snagu. Ali ajde, mislimo mi da su oni nas branili. ;-)

Saša

pre 5 godina

Mora da naši dedovi i očevi koji su i bili svedoci tog vremena, nisu pojma imali kome treba zahvaliti. Došlo vreme da ih po mraku ispravljaju unuci, "hrabri" sprej-ratnici za srbstvo.
(baner, 13. novembar 2018 16:31)
Dedove i očeve u to vreme niko nije ni pitao za mišljenje o tome. Koliko su nam Francuzi "veliki" prijatelji pokazivali su u više navrata unazad ali i trenutno, tako da ne bih o tome. Na žalost, mi smo toliko iznutra pokidani i pokradeni da nemamo ni mogućnosti ali ni snage da na neki drugi način iskažemo nezadovoljstvo i razočaranje koliko smo njihovih nepravdi progutali. Ne opravdavam šaranje, ali to je smešan i zanemarljiv gest u odnosu na gestove naših francuskih "saveznika".

vuk

pre 5 godina

Čitam komentare i shvatam koliko neznalica posećuje ovaj sajt i komentariše glupo. Francuska država je nekad prehranila nekoliko godina srpsku vojsku,obukla je, naoružala i pomogla rame uz rame da oslobode Srbiju. Ako vam se ne dopada sada situacija i da su neki drugi s njima prijatelji možete malo se vratiti u drugi svetski rat. Ko li je protestvovao kad su streljani solunci 1944 , vojvoda Bojović pretučen na smrt od strane komunista, pobijene desetine pilota Kraljevine iako nisu učestvovali u ratu. Dok su komunističke falange pljačkale i neilosrdno ubijale Srbe , Francuska se žalila a Srbi austrugarskom kaplaru dodeliše sve privilegije a i grobno mesto koje opet čuvaju Srbi. Samo se pitam otkud moralno pravo da neko ruši ili piše po francuskim spomenicima. Sram vas bilo neznalice i otpadnici nacije srpske!

Alex

pre 5 godina

Problem je kod nas;mi ta tzv. prijateljstva smatramo emotivno i bratski za veke vekova. Zapadnjaci ne : oni to gledaju kao trenutni interes :danas sam dobar sa tobom a ne znaci da te necu bombardovati sutra. Takvih primera imas na stotine ne samo sa name. Ameri su bili skoro kao braca sa Talibanima 80-ih a vec 15 zadnjih godina ih tuku nemilice. itd. I sta mislite da su oni iskreno nas voleli. Pa ne bi nas ostavili da umiremo po albanskim plazama i tek kad je car Nikolaj zapretio ruskim izlaskom iz rata su nas evakuisali.Ovo sta se desilo u Parizu je bruka nevidjena i dokaz ove price.

Dragan

pre 5 godina

Ovo me sad potseti na stav crne Gore prema njihovoj istoriji, došao neki Milo i neki Vučić i oni će sada da šaraju spomenike, odriču se Njegoša, pljuju po svojoj istoriji, a za rad svojih političih poena. Ovo me potsetilo i na Kijev 2013. gde sam u aprilu video veličanstven spomenik Lenjinu koji je doduše čuvao vojnik sa dugom cevi, a već u julu iste godine je zamenjen bronzanom WC šoljom. isto tako sam u skrivenoj šumi u blizini Arensburga u Nemačkoj video spomenik svim nemačkim sinovima stradalim u ratovima 1900-1945. godine, vrlo lepo očuvan sa sve svastikom u negativnom kontekstu. Drugim rečima, narod koji se stidi sopstvene istorije treba da se zamisli da li uopšte treba da postoji?!

Огњен

pre 5 godina

Ја сам против уништавања било ког споменика или наруживања. Али за Француску владу само једна порука: Срам вас било!

skeptik

pre 5 godina

Francuska 2018 nije Francuska iz 1918. To je Makronova Francuska. Srbija iz 1918 nije Srbija iz 1918. Ovo je Vuciceva Srbija. Nigde veze sem imena koje daje laznu sliku. Drzava je bezlicna masa, nju cini rezim. Ovaj spomenik je namnenjen Francuskoj iz 1918 i nijednoj drugoj Francuskoj.

bimmer

pre 5 godina

(pokusaj realnog sagledavanja, 13. novembar 2018 14:05)
Donekle si u pravu, samo što treba napomenuti da su zaključci iz Rambujea sastavni deo rezolucije 1244 SB UN, na koju se mi toliko pozivamo.

S.S. Lazio

pre 5 godina

Tuzno je kakve su ljudine dale zivote u tom ratu (i francuske i srpske), a kakvi su beskicmenjaci ostali posle njih. Oni su se u Drugom skoro predali bez borbe, mi se odmah brze bolje podelili i ni do dan danas ne mozemo da uredimo drzavu.

dejanR

pre 5 godina

@Nikola:
Ako malo bolje zađeš po groblju na Zetinliku, uočićeš da je tamo sahranjeno puno britanskih i francuskih vojnika, od kojih je 95% bilo od naroda iz nekadašnjih kolonija (Alžir, Tunis, Maroko...). Zato oni i nemaju preveliki osećaj za žrtve sa solunskog fronta.

Milorad

pre 5 godina

Nije Francuska postavila carinu i porez na "administrativne" prelaze. Nije Francuska dozvolila clanstvo Kosova u MMF, STO, Svetska Banka, Evropska Banka, CEFTA, UEFA, FIFA, MOK. Nije Francuska dozvolila medjunarodni pozivni broj za Kosovo. Nije Francuska naredila nasim sudijama da polazu zakletvu ispred Tacija. Nije Francuska usla u koalicionu Vladu sa Haradinajem. Nije Francuska. Vucic je.

Miki

pre 5 godina

Nepobitni fakti, neću davati zaključke, samo istorijske fakte:
- Srbija ne bi mogla da se bori sama protiv Austro-Ugarske, a pogotovu protiv Austro-Ugarske i Nemačke.
- Srbija i Rusija ne bi mogle da se bore same protiv Austro-Ugarske i Nemačke. Nemci su kod Tanenberga 1914. nagrdili Ruse da nikada nisu mogli da se povrate. Dve ruske armije su potpuno izbrisane sa lica zemlje.
- Rusija je kapitulirala 1917. i bila primorana da preda milion kvadratnih kilometara teritorije.
- Rusija nikada ne bi mogla da odbrani Srbiju. Rusije je krenula da je brani, ali nije mogla ni sebe da odbrani. To je istorijski fakat i nema veze sa emocijama.
- Francuska je izdržala glvani udar u ratu. Izgubila je preko devet miliona ljudi. Izdr¿ala je do ulaska Amerike u rat kada je tas na vagi prevagnuo.
- Francuska ne bi mogla da izdrži sama nakon što je Rusija kapitulirala da se Amerika nije umešala. Amerika je poslala dva miliona vojnika u Francusku a još dva miliona su čekala na prebacivanje.
-Amerika je pozajmila ogromne pare saveznicima, uključujući i Srbiju. Nakon rata je Amerike odobrila jako povoljno refinansiranje ratnog duga novoj Kraljevini SHS.
-Da nije bilo Francuske ne bi bilo Srbije. Rusija nije pomogla, jer nije mogla ni sebe da brani. Rusija je imala volju i želju da pomogne ali je jako loše prošla u ratu.
- Srbija je danas zahvalna Rusiji što postoji, ali ne i Francuskoj i Americi.

Komša

pre 5 godina

@Vuk
Samo si načeo temu.I nagovestio koji je problem svih problena.
Današnja Srbija baštini tradiciju onih koji su je uništavali 70 godina.Nije napravila otklon od KPJ koja je bila i ostala na antiversajskim i revizionističkim pozicijama (i bogme,sprovela u delo plan iz Drezdena ).
Da bi te neeka Francuska ili bilo ko gledao kao Srbiju iz 1914. mora da poštuje te vrednosti - mora da poštuje sebe i svoju državu,tradiciju.
Na stranu Brozova antifrancuska politika (čivek ceo život protiv nje bio) i borba protiv "francuskog kolonijalizma" sa nesvrstanim prijateljima.

Djordje

pre 5 godina

Tema nije laka. Zaista jeste sramotno to sto je Francuska uradila prema Srbiji koja se uvek trudila da bude prijatelj prema francuskom narodu. Sa druge strane pitanje je da li je ovakva rekacija sa sprejem ispravna ako se uzme u obzir da je predsednik nase zemlje otisao na taj dogadjaj iako je znao da cemo biti omalovazavani (posto smo to svi znali, znao je i on ali je ipak mimo volje vecine gradjana odlucio da da legitimitet tom vredjanju istorije). Da li onda imamo pravo da svoju ljutnju iskalimo na spomeniku ? Verovatno ne, nego je neko iskalio bes tamo gde je mogao jer nije mogao tamo gde treba...