"Ono zbog čega je napadan Milošević, to rade muslimani"

"Ono zbog čega je Slobodan Milošević napadan, da propagira velikosrpstvo, to isto rade muslimani u Sarajevu. Oni misle da imaju 'tapiju' na BiH", kaže Dodik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2018.

08:34

Foto: EPA-ERE/Georg Hochmuth

Predsednik Republike Srpske izjavio je da je RS entitet koji ima sve elemente državnosti: teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, poštuje regionalne i međunarodne propise i jedina je samoodrživa u BiH.

"Bez pomoći sa strane ne mogu da funkcionišu ni Federacija ni BiH. Mi možemo. Kada bi hipotetički Republiku Srpsku sada izdvojili i međunarodnmo priznali ona bi mogla da egzistira i opstane. Sve drugo ne bi. Zato smo mi samo žrtve jedne promašene priče o BiH", rekao je Dodik, a prenosi Klix.ba

.
Prema njegovim riječima, mnogi od onih koji su odlučivali o Dejtonskom sporazumu sada se pojavljuju i govore da je to bio eksperiment kako bi se videlo da li je moguće da narodi koji su ratovali sada odjednom žive zajedno u miru i da se vrati taj sistem multietničnosti.

On poručuje da misli da BiH neće preživeti i da će doći do prećutnog i mirnog razlaza.

Kada je reč o postojanju iskrenosti u međusobnim odnosima u BiH, Dodik je rekao da nje gotovo da nema. "Jedina iskrena stvar je želja da se raziđemo, da formiramo svoje entitete i na bazi toga da regionalno sarađujemo. To je jedina moguća varijanta. Ovo ostalo je prazna priča. Danas u BiH nemate nijedan zajednički praznik iz naše prethodne istorije", ukazao je Dodik.

Na konstataciju da se reč pomirenje u BiH prilično izlizala, Dodik je rekao da je licemerno to tražiti nakon svega, te da pomirenja nema bez želje da se u taj proces uđe ravnopravno, bez želje da se svi koji su činili zločine kazne na isti način i bez želje da jači garantuju sigurnost slabijim i manjim.

"Ono zbog čega je Slobodan Milošević napadan, da propagira velikosrpstvo, da Srbi kao veća nacija moraju da daju prava i drugima, sad to isto rade muslimani u Sarajevu. Oni misle da imaju 'tapiju' na BiH i da ne moraju nikoga da uvažavaju. Dakle, što se pomirenja tiče, treba da živimo u miru, ali da li se možemo pomiriti - mislim da ne", rekao je Dodik.

Govoreći o saznanjima koja ima da će dan-dva pre izbora u Banjaluci doći do pokušaja insceniranja haosa, čime bi došlo u pitanje i održavanje izbora u tom gradu, Dodik je rekao da su mu ozbiljni ljudi ukazali na kompletan scenario destabilizacije Republike Srpske zato što sva istraživanja javnog mnjenja i SNSD-a i opozicije, kao i ona koju naručuju stranci govore da SNSD i koalicija okupljena oko te partije koju on vodi apsolutni pobednik budućih izbora i da će Željka Cvijanović biti predsednik Republike Srpske, a on član Predsedništva BiH.

"Scenario je pripreman u Sarajevu od određene grupe stranaca, pojedinih visokih funkcionera SDS-a i PDP-a, kao i nekih obaveštajnih službi u Sarajevu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: