"Kosovo nije jedini element za pristupanje Srbije EU"

Kosovo je ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2018.

08:24

Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

On dodaje da nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana.

"Normalizacija odnosa sa Prištinom i napredak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU. Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dala do znanja koliko je to važno i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u oblasti vladavine prva", rekao je Fabrici za "Blic".

Upitan da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Fabrici kaže da EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Normalizacija treba da bude u obliku pravno obavezujućeg sporazuma i kroz dijalog EU pruža dobre usluge da se do tog cilja dođe", naveo je on.

Fabrici nije želeo da komentariše navode o postojanju dokumenta Zapada i Amerike o Kosovu naglašavajući da je "stvarnost takva da se dijalog vodi uz pomoć EU".

Prema njegovim rečima, neće biti menjanja formata dijaloga.

"Dijalog ostaje u formatu u kome jeste i njemu će i dalje dobre usluge pružati visoka predstavnica Federika Mogerini. Vidimo da su obe strane spremne da nastave dijalog u postojećem formatu. U tom sastavu su se nakratko sastali u Sofiji tako da očekujemo novi angažman", rekao je Fabrici.

Kada je reč o sporazumima postignutim u dijalogu, on je rekao da se neki primnjuju a neki ne i dodao da je Priština posle snažnog insistiranja EU u aprilu pokrenula proces formiranja ZSO.

"Mi konstantno obema stranama pričamo da dogovorene stvari moraju da se primene, ali u isto vreme važno je da se gleda šira slika, da se radi na normalizaciji odnosa. Upravo je tu poruku visoka predstavnica EU Federika Mogerini poslala Vučiću i Tačiju na Samitu u Sofiji. Sve troje su se složili da je to put kojim treba da se ide", rekao je on.

Govoreći o nedavnom Samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, on je rekao da su pokrenute brojne inicijative koje podržavaju proces proširenja i ističu da je potreban dalji rad i da je ekonomski razvoj od suštinskog značaja, te da je naročiti fokus bio na povezivanju samog regiona, kao i regiona sa EU.

Što se tiče datuma za ulazak u EU, Fabrici kaže da nema prečica i da svaka zemlja mora da sprovede neophodne reforme, a da će datum prirodno doći kad sve bude završeno.

"Davanje datuma može da napravi zabunu, da se stvori utisak da se samo čeka datum, a u pitanju je ustvari proces. Godina 2025. je neka vrsta horizonta koji je predložila Evropska komisija, do kada treba da se u samoj EU sprovedu reforme koje uključuju oblasti bezbednosti, ekonomije i proširenja", rekao je Fabrici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: