Većinsko "ne" za Srpsko-ruski centar u Vojvodini

Poslanici Skupštine Vojvodine su većinom glasova odbacili inicijativu SRS podnetu pre tri meseca za osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Vojvodini.

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

19:22

Većinsko
Foto: Thinkstock

Za tu inicijativu su u Skupštini Vojvodine glasali poslanici opozicione SRS, dok su i vladajuća koalicija i ostatak opozicije bili protiv ili uzdržani.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov izjavio je ranije danas da inicijativa za osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Vojvodini ima "formalne i materijalne nedostatke", te da je zato vladajuća većina nije podržala.

Jovanov je objasnio da ta inicijativa nije u skladu s pravnim aktima Pokrajine, sa zakonima Srbije ni sa Sporazumom o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, te je nezakonita.

Na pitanje da li to što vladajuća koalicija ne podržava taj predlog, znači promenu "geopolitičke atmosfere" u SNS prema Rusiji, te da zbog toga u toj stranci postoji razdor, Jovanov je kazao da su to "neutemeljene tvrdnje" i da one postoje "samo u sopstvenim doživaljajima poslanika SRS".

Predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za propise, Saša Levnajić rekao je da je na sednici tog Odbora u ponedeljak ocenjeno da inicijativa, "onako kako je formulisana", nije u skladu sa Statutom Vojvodine i drugim aktima, te da predlog ne zadovoljava ni osnovne kriterijume i pravila pravnog akta.

Demokratska stranka (DS) je ocenila da SRS želi "rusku vojnu bazu u Vojvodini" i da je to "politika SRS i problem koji samo zaoštrava političku situaciju", rekao je uoči sednice predsednik poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Goran Paunović.

Protiv inicijative bili su i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, čiji je poslanik Branislav Bogaroški rekao da je ona "smešna, neutemeljena i neobrazložena".

Poslanička grupa SRS je 7. februara, uz 30.000 potpisa podrške stanovnika Vojvodine, podnela pokrajinskom parlamentu inicijativu da se u Novom Sadu otvori srpsko-ruski humanitarni centar.

SRS smatra da je Vojvodini potreban "jedan ozbiljan i savremen centar za hitne intervencije u slučaju vanrednih okolnosti - požara, poplava, elementarnih nepogoda, po uzoru na onaj koji već postoji u Nišu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: