Izvor: EU protiv aranžmana sa SPS

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2004.

13:20

Default images

Evropska unija smatra krajnje problematičnim i negativnim po međunarodni položaj Srbije bilo kakvo formiranje nove Vlade Srbije uz učešće ili podršku Socijalističke partije Srbije, saznaje FoNet u evropskim diplomatskim izvorima. Za Brisel je bila problematična i podrška SPS prilikom izbora predsednika Skupštine Srbije pošto se EU protivi političkim aranžmanima “demokratskih stranaka” sa strankama bivšeg režima. Odnosi EU prema Beogradu trenutno su u fazi "mirovanja i posmatranja", napominju isti izvori i predočavaju da bi najmanje loše rešenje bila Vlada bez socijalista, a koja bi bila formirana kompromisom demokratskih snaga. U slučaju formiranja manjinske Vlada uz podršku SPS ključno će biti pitanje koji su ustupci učinjeni socijalistima, imajući u vidu da je za Brisel neprihvatljiva revizija saradnje s Haškim tribunalom ili procesa privatizacije. Evropski diplomatski izvori upozoravaju da bi uvođenje socijalista u upravne odbore javnih preduzeća nepovoljno uticalo na potencijalne strane partnere i investitore, koji ne bi želeli da ulaze u firme u kojima sede Miloševićevi ljudi.

Za rasplet političke i institucionalne krize u Srbiji Brisel kao najodgovornije vidi Demokratsku stranku Srbije i Demokratsku stranku. Za DSS u krugovima Evropske unije kažu da u poslednje vreme nije jasno ko vodi politiku stranke jer okruženje Vojislava Koštunice izlazi u javnost s disonantnim tonovima. “Kao da u DSS postoji grupa koja ne želi sporazum demokratskih stranaka", navodi izvor FoNeta. On ocenjuje da DS nije enigma pošto je jasno da na različite stavove njenih čelnika utiče predizborna atmosfera u stranci, što sve ne doprinosi rešenju problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: