Utorak, 02.05.2017.

11:31

Džaferi dolazi po ključeve, mediji očekuju "uzbudljiv dan"

Novoizabrani predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi najavljuje da bi danas mogao da preuzme ključeve kabineta, pišu makedonski mediji.

Izvor: Tanjug

Džaferi dolazi po ključeve, mediji očekuju
Foto: Tanjug / AP

"Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to u skladu sa Poslovnikom", piše "Telegraf.mk".

"Telegraf", međutim, navodi da za danas nije zakazana plenarna sednica u parlamentu i da će Džaferi najverovatnije samoinicijativno doći po "ključeve" predsedničkog kabineta.

Makedonski list piše da se u Sobranju očekuje "uzbudljiv dan i da lako može da se desi da se ponove nasilne scene od prošle nedelje".

Džaferi je juče najavio za novu sednicu najvišeg zakodavnog tela u svojoj prvoj izjavi od 27. aprila, kada je posle završetka sednice Sobranja izabran glasovima parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske partije.

VMRO-DPMNE smatra da je njegov izbog nelegalan, jer je izvršen mimo procedure.

To je rezultiralo neredima u samom parlamentu, kada su predstavnici Građanske inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" upali u zgradu Sobranja.

On je inače u intervjuu za HRT rekao i da makedonski predsednik Đorđe Ivanov parlamentarnoj većini mora poveriti mandat za sastavljanje vlade, a da će, ako to ne bude učinio za 10 dana - počiniti krivično delo.

U Skoplju je juče boravio zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, a lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti je posle sastanka s njim, navodeći da prenosi poruku američkog funkcionera, istakao da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor Džaferija, kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

Ji je juče pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim rečima, treba raspravljati u Sobranju.

"Žalosno je što politički lideri u Makedoniji ne mogu da formiraju Vladu zasnovanu na rezultatima decembarskih izbora, koje međunarodna zajednica smatra kredibilnim i ishodom koji su prihvatile sve političke partije u Makedoniji", rekao je Ji.

Kako je dodao, još je žalosniji i zabrinjavajući incident koji se dogodio u parlamentu prošlog četvrtka, kada su poslanici bili nasilni zbog izbora novog predsednika parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: