"Srbija je bila ranjena i porušena, ali se uzdigla"

Načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković kaže da je Srbija tokom napada NATO bila ranjena i porušena, ali da se uzdigla kao mnogo puta u istoriji.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

20:18

Thinkstock

On je to rekao posle polaganja venaca na spomen obeležje "Herojima 37. motorizovane brigade" u Kasarni "Stefan Nemanja" u Raški.

"Izgradili smo porušene mostove, bolnice i škole, obnovili infrastrukturu i fabrike, ali bol za izgubljenim životima je ostala. Rana koja se krije, sporo i teško zaceljuje. Mi našu ranu ne krijemo, nemamo čega da se stidimo. Ne smemo nikada da zaboravimo žrtve NATO agresije 1999. godine, čijim se senima danas širom Srbije klanjamo", rekao je Diković.

On je ocenio da je Vojska Srbije pružila "herojski otpor inspirisan željom za slobodom".

"Herojska je bila i 37. motorizovana brigada koja je u toj borbi izgubila 60 svojih junaka, a 260 ih je bilo ranjeno. To je žrtva herojske brigade, a više od 1.000 vojnika i policajaca i više od 2.500 civila bili su cena koju je naša otadžbina platila da bi sačuvala svoju slobodu i svoje dostojanstvo", rekao je Diković koji bio ratni komandant 37. motorizovane brigade.

Vence na spomen obeležje su položili i komandant Druge brigade Kopnene vojske, pukovnik Željko Kuzmanović i komandant 21. pešadijskog bataljona, potpukovnik Nikola Grković, rođaci poginulih, delegacije lokalnih vlasti, Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih udruženja i organizacija.

Parastos pripadnicima 37. motorizovane brigade služio je vojni sveštenik, kapetan Ivan Avramović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: