Putin o NATO: Rusiju niko ne čuje, moraćemo da reagujemo

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da se osposobljavanje sistema protivraketne odbrane NATO u Rumuniji negativno odražava na odnose Moskve sa Zapadom.

Izvor: B92

Subota, 28.05.2016.

08:01

Putin o NATO: Rusiju niko ne čuje, moraćemo da reagujemo
Tanjug/AP

On je istakao da Rusiju niko ne čuje i da postoji opasnost da bude prinuđena da reaguje.

On je u petak u Atini posle sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da je sada učinjen još jedan korak i podsetio da Rusija od početka dvehiljaditih uporno ponavlja, kao mantru, jednu te istu stvar: „Bićemo prinuđeni nekako na to da odreagujemo“.

Putin je, međutim, precizirao da Rusija povodom razmeštanja sistema PRO u Evropi neće činiti ništa dok ne vidi rakete na susednim teritorijama.

„Nas niko ne čuje. Niko s nama neće da pregovara. Osim uopštenih fraza, ne čujemo ništa. A uopštene fraze svode se na to da to nije usmereno na Rusiju, da ne preti bezbednosti Rusije. Podsetiću da je prvobitno reč bila o tome da je potrebno preduprediti opasnost od Irana, reč je bila o iranskom nuklearnom programu. Gde je sada iranski nuklearni program? Nema ga“, rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Putin je, govoreći o odnosima sa Turskom, istakao da Rusija želi da obnovi odnose s tom zemljom bez obzira na incident s ruskim bombarderom Su-24.

Prema njegovim rečima, Rusija je u kontaktu s Turskom posredstvom raznih kanala, a Moskva čeka konkretne poteze turske strane, kojih za sada, kako je rekao, nema.

Kada je reč o zapadnim sankcijama Rusiji, Putin je istakao da kada Zapad bude sazreo da ukine ograničenja, Moskva će učiniti identičan korak.

Ruski predsednik je rekao i da Kurdi u Siriji nisu problem Rusije

"Rusija se ne bavi rešavanjem problema Kurda u Siriji, to je stvar vlada zemalja u kojima Kurdi žive. Ne bavimo se time. To uopšte nije naša stvar. To je stvar kurdskog naroda, stvar vlada onih zemalja u kojima Kurdi žive“, rekao je Putin novinarima u Atini.

„U Siriji se bavimo borbom protiv terorističkih organizacija i očuvanjem legitimne strukture vlasti, s tim da tamo ništa ne bude uništeno i da na teritoriji Sirije ne vidimo ponavljanje libijskih događaja ili nešto još gore - somalijskih događaja. To ne želimo da dozvolimo“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija, SAD, Evropa, kao i niz zemalja među kojima i Turska, moraju da prevladaju nesuglasice radi pobede nad terorizmom.

„I Rusija, i zemlje regiona, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Iran, i SAD i, naravno, Evropa - svi zajedno moramo to da učinimo. Ali mocćićemo to da učinimo tek onda kada shvatimo da terorizam preti svima nama i kada uspemo da prevladamo protivrečnosti koje nas dele. To ćemo nekada obavezno morati da učinimo“, rekao je ruski lider.

Grčki premijer Cipras je istakao da dijalog njegove zemlje s Rusijom može da podigne na suštinski novi nivo odnose Ruske Federacije s Evropskom unijom i NATO.

"Smatramo, kako se navodi i u zajedničkoj deklaraciji, da podizanje našeg dijaloga na suštinski drugačiji nivo može da utiče u teškom periodu, kada je reč o unapređivanju odnosa Evropske unije i Rusije i NATO i Rusije, kao i kada je reč o učvršćivanju evropske arhitekture bezbednosti u okviru OEBS-a", rekao je Cirpas.

Prema Ciprasovim rečima, arhitektura bezbednosti u Evropi ne može da bude izgrađena bez učešća Rusije kao glavnog igrača.

„Nemoguće je imati arhitekturu bezbednosti u Evropi bez Rusije u svojstvu činioca te arhitekture. Takvi su naši principi", rekao je Cipras.

On je istakao i da je s Putinom razgovarao o situaciji u Ukrajini i da su strane istakle da podržavaju ispunjavanje odredbi Minskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: