Nedelja, 15.05.2016.

21:47

Kruševac: 17 godina prisilne mobilizacije za rat na Kosovu

Godišnjica protesta građana Rasinskog okruga protiv prisilne mobilizacije muškaraca i slanja u rat na Kosovo 1999. godine biće obeležena sutra u Kruševcu.

Izvor: Beta

Kruševac: 17 godina prisilne mobilizacije za rat na Kosovu
Foto: Thinkstock

U saopštenju Žene u crnom navele se u da će tokom akcije na platou ispred Doma sindikata u Kruševcu biti postavljena spomen ploča u čast "hrabrih žena koje su bile inicijatorke i medju najglasnijim govornicama na protestu da se njihovi srodnici vrate kućama".

Istovremeno će biti postavljena tabla sa nazivom Trg hrabrih žena Rasinskog okruga.

Tokom tri meseca NATO bombardovanja Srbije 1999. u Rasinskom okrugu mobilisano je oko 12.000 muškaraca, a 52 osobe su poginule.

Do danas za to niko nije odgovarao, navodi se u saopštenju Udruženja žena Peščanik, Mreže žena Rasinskog okruga i Mreže Žena u crnom.

Na skupu će nevladine organizacije ponovo zatražiti da 24. maj bude proglašen Danom sećanja na pobunu protiv prisilne mobilizacije u Kruševcu i Rasinskom okrugu 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: