"Kosovo bez SSP ako ne sprovede sporazume sa BG"

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koje je Kosovo u potpisalo sa EU, može biti suspendovan ako ne budu sprovodeni sporazumi postignuti sa Beogradom.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

11:34

Default images
foto: Beta/AP

Prištinski list "Koha ditore" navodi da je, stavljanjem potpisa na SSP, Priština garantovala da će sprovoditi sve sporazume koje je do sada potpisala sa Beogradom i da će nastaviti da pregovara o svim otvorenim pitanjima.

"Povlačenje iz bilo kog sporazuma ima kao posledicu suspendovanje ŠP od strane EU", piše "Koha Ditore".

Nacrt zakona o ratifikaciji SSP je usvojen u petak u vladi Kosova i poslat je skupštini na usvajanje.

"Koha" ukazuje da SSP, dokument koji ima 550 stranica, izričito pominje odnose Prištine sa Beogradom.

Član 5 ŠP kaze da Kosovo garantuje nastavak angažovanja na održivom poboljšanju odnosa sa Srbijom i efikasne saradnje sa misijom Zajedničke bezbedonosne i zaštitne politike sve dok su na snazi, što je predviđeno članom 13 SSP, prenosi list.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga u petak se i zvanično obratila Ustavnom sudu i zatražila ocenu ustavnosti Sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO). Ustavni sud od danas ima rok od 60 dana da odgovori.

Opozicija u kosovskoj skupštini, koja već mesec dana incidentima sprečava odrzavanje sednica, protivi se tom potezu predsednice i traži da vlada u Prištini povuče potpis sa Sporazuma o ZSO.

Potpredsednik kosovske vlade Hašim Tači ranije je izjavio da su sporazumi potpisani u Briselu u skladu sa ustavom i da je izlišno tražiti mišljenje Ustavnog suda.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je na Kohavizion televiziji da njegova vlada neće spovoditi Sporazum o ZSO ukoliko Ustavni sud proceni da su njegove odredbe suprotne kosovskim zakonima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da prištinska strana ne ispunjava dogovore postignute tokom pregovora u Briselu i da odbijanje sprovođenja sporazuma o ZSO i namera Prištine suspenduje taj sporazum i pošalje ga na ocenu Ustavnom sudu, negativna i loša poruka za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: