Studenti Vučiću i Nikoliću: Ne u Srebrenicu

Grupa od 400 srpskih studenata apelovala je na predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da ne idu u Potočare 11. jula.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2015.

12:24

Default images
foto: Tanjug

Oni od predsednika i premijera traže i da od Rusije zatraže da stavi veto na britansku rezoluciju o Srebenici u Savetu bezbednosti.

U otvorenom pismu, koje su inicirale grupe studenata tri beogradska fakulteta - Fakulteta političkih nauka, Bogoslovskog i Pravnog, navodi se da bi njihov odlazak u Potočare imao dalekosežne posledice po srpski narod.

Studenti veruju da bi na taj način bio "impllicitno priznat navodni genocid, svrstane srpske žrtave Srebenice na niži rang vrednosti i dato opravdanje britanskoj rezoluciji u Savetu bezbednosti i proglašavnje srpskog naroda genocidnim".

Uvereni su i da bi odlazak premijera i predsednika Srbije u Potočare bilo i "učestvovanje u direktnom udaru na RS sa krajnjim ciljem da se ukine kao tvorevina nastala na navodnom genocidu".

Studenti, potpisnici otvorenog pisma, naglašavaju da je neljudski negirati zločin, ali i da "niko pošten i istinoljubiv ne može da prihvati i kaže da je to bio genocid".

Poručuju i da se Nikolić i Vucić u istorijskom trenutku u kojem svojim postupcima mogu da spreče da buduća pokolenja širom sveta o srpskom narodu uče kao o genocidnom, a da se njegove, takođe velike žrtve u tom ratu zaborave.

Podršci studentima pridružio se i Beogradski forum za svet ravnoparavnih čiji je predsednik nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

160 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: